JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demonstrerte til ingen nytte

Rundt 100 demonstranter protesterte mot millionkutt i pleie- og omsorgssektoren under bystyremøtet i Tromsø i dag. Men til ingen nytte.

2008062512072420131216055324

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

monica.schanche@fagforbundet.no

Fagbevegelsen i Tromsø reagerte kraftig på rådmannens forslag om nedstyring av pleie- og omsorgssektoren med 44 millioner kroner ut året. I dag demonstrerte ansatte, brukere og en rekke organisasjoner utenfor rådhuset under kommunestyremøtet.

– Ikke siden kampen mot nedlegging av Tromsøysund sykehjem i 2004 har det vært lagt fram mer drastiske forslag enn de som skal behandles av kommunepolitikerne i dag, sier leder Bjørn Willumsen i Fagforbundet Tromsø, til nettavisa itromsø.no. Rådmannens kuttliste ble vedtatt med svært få endringer.

Etter debatten var det flere politikere som gikk duknakket ut av bystyresalen.

– Jeg tror alle er triste. Opposisjonen er trist. Posisjonen er trist. Og de pårørende og brukerne er de som er mest trist, sa Åse Falck i Ap til itromsø.no.

Jon Arne Jørstad, tillitsvalgt i Fagforbundet og medlem i representantskapet i LO, og varamedlem til kommunestyret for Rødt, reagerer sterkt på kuttene:

– Politikerne snakker om overforbruk i sektoren, men her er det jo snakk om underskudd som sektoren drar med seg, fortsetter han.

– Kommunestyret har jo nekta å foreta en konsekvensutredning av budsjettkuttene, og det er kanskje det som forundrer meg mest ved hele saken, kommenterer han.

Dramatisk nedskjæring

Fagbevegelsen i Tromsø mener pleie- og omsorgssektoren i kommunen var på et anstendig nivå gjennom en god og verdig behandling av bl.a. eldre, pleietrengende, funksjons- og utviklingshemmede.

– Nå skal tjenestene kuttes permanent med 15-20 prosent, og konsekvensene er dramatiske. Det sparkes nå nedover på de medmenneskene i kommunen som er avhengige av godt fungerende pleie- og omsorgstjenester.

De ansattes organisasjoner peker på at 100 årsverk blant kommunens egne ansatte blir overtallige, samtidig som bruken av rådyr arbeidskraft fra private innleiebyråer og overtidsbruk eksploderer.

- Hvor blir det av satsinga på heltidsstillinger som var lovet før valget? spør de ansattes organisasjoner i en felles uttalelse.

"Jens du lyver!"

I uttalelsen tar de fagorganiserte statsministeren kraftig i skole:

– Fagbevegelsen i Tromsø er nå nødt til å rope et kraftig varsku: “Jens, du lyver!” Statsministeren gjentar daglig at eldreomsorgen her i landet er begynt å skinne. For Tromsø sin del stemmer det ikke lenger. Her skal tjenestene innenfor pleie og omsorg reduseres kraftig. Vi var på vei mot et nivå innenfor pleie- og omsorgssektoren som alle kunne være bekjent av, men nå skal tilbudet raseres, heter det i uttalelsen.

Varsku foran stortingsvalge

t Fagbevegelsen har andre forventninger til de rødgrønne politikerne enn det de nå opplever .

– Vet ikke den ene rødgrønne handa hva den andre gjør, og hvorfor får ikke kommunene tilstrekkelig med midler til å ivareta innbyggerne og oppgavene på en skikkelig og verdig måte? spør de fagorganiserte. Dette er alvorlige og tunge spørsmål framfor neste års stortingsvalg.

– Vi kan love at fagbevegelsen fortsatt skal arbeide for gode fellesskapsløsninger og en velferdsstat for alle. Og vi forlanger at rødgrønne politikere lokalt og nasjonalt har andre og større ambisjoner for framtida og fellesskapsløsningene enn de som kommer til uttrykk gjennom “økonomirapport!” i Tromsø kommune, sier Bjørn Willumsen på vegne av de fagorganiserte i Tromsø .

Blant organisasjonene som arrangerer demonstrasjon og folkemøte på utsiden av rådhuset under kommunestyremøtet i dag er LO i Tromsø, Fagforbundet Tromsø Kommune, FO, Norsk sykepleierforbund, Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Ergoterapeutforbund og Delta.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy