JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlemmer vinner fram

Det kan lønne seg å kjøre saken for forliksrådet. Det vet barne­hageassistent Tonje Olaussen Iversen. Nesten 19.000 kroner må tidligere arbeidsgiver betale henne tilbake.

2008070314524420131216060005

Bakgrunnen for forliksklagen Fagforbundet har skrevet til Oslo forliksråd, er krav på sykelønn og tilbakebetaling av for mye skatt. Saken går helt tilbake til desember 2005.

– Ved gjennomgang av selvangivelsen for 2005, viste det seg at arbeidsgiver har innberettet halv skatt for desember, men trukket full skatt. Videre har arbeidsgiver fått refundert sykelønn for juli 2007, men ikke utbetalt denne til Iversen, forteller rådgiver ved kompetansesenteret i Oslo, Anne Kathrine Ellila.

Iversens tillitsvalgte prøvde å komme i kontakt med eier av den private barnehagen der hun jobbet, uten å lykkes.

Medlemmer viser arbeidsgiver

Iversen var sykmeldt en lengre periode i 2006. For juli 2006 fikk hun ingen sykelønn, selv om trygdeetaten refunderte denne til arbeidsgiver.

– Jeg mistet helt lysten til å jobbe etter det jeg opplevde under tidligere arbeidsgiver. I dag jobber jeg som barnehageassistent i en annen barnehage under ordnede forhold, og alt er slik det skal være. Jeg slipper å ha vondt i magen for å gå på jobb, sier Iversen.

– Ved å bringe saker inn for forliksrådet, viser medlemmene at arbeidsgiver ikke kan gjøre som de vil, sier Ellila.

Nå er saken rettskraftig. Eier av barnehagen har ikke betalt det hun ble dømt til å betale, så saken er sendt namsmannen. Jeg syns det er betenkelig at vedkommende har startet ny barnehage i Bærum, sier Ellila.

Pass på tidsfristen

Da Iversen i sin tid merket at hun ikke fikk utbetalt det hun hadde krav på, varslet hun Fagforbundet Søndre Nordstrand. Her hadde de tillitsvalgte etter hvert fått så mange bekymringsmeldinger fra de ansatte om forhold i barnehagen at administrasjonen ble varslet. Disse kom på tilsyn og stengte barnehagen.

– Det er viktig å ta kontakt med tillitsvalgt med en gang en opp­dager at lønna ikke kommer som den skal. Det skjer dessverre at noen venter for lenge med å sende saken inn. Lønnsgarantifondet kan også være en vei å gå, men her er fristene knappe. Så vær rask, ta kontakt med tillitsvalgte og pass på at de følger opp saken, råder Ellila, som understreker at man her som ellers alltid først skal ta saken opp med egen leder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy