ingeborg.rangul@fagforbundet.no
Sabah Magid kommer fra irakisk Kurdistan og har vært i Norge siden juli 2002. Tidligere måtte han slutte i Sandefjord kommune fordi han ikke hadde lov til å jobbe der. Nå får han heller ikke jobbe som frivillig i LOs sommerpatrulje.
– Jeg har alltid trodd at frivillig arbeid kunne alle gjøre. I ytterste konsekvens kan han ikke hente barna til fetteren sin i barnehagen heller. Det er jo også en oppgave, sier leder i Fagforbundet Sandefjord, Petter Brynhildsen.
Oppbragt Han er oppbrakt over at Magid ikke får lov til å gjøre noen ting selv om myndighetene har innrømmet at det er for farlig å utvise han akkurat nå. Utvisningsavdeling i UDI har sagt at det ikke er aktuelt å tvangssende Sabah ut av landet så lenge situasjonen i Irak fortsatt er utstabil.
– Han har jo nesten fått eksistensforbud, sier Brynhildsen.
– Det er meningsløst å behandle folk på denne måten.
Fagforbundets leder i Sandefjord sier det var han som foreslo overfor LO sentralt at Magid skulle være med i sommerpatruljen. Siden dette var ubetalt arbeid, var han sikker på at de kunne bruke Magid.
Må ha tillatelse
Bent Nordkvelde, politioverbetjent i Grense- og utlendingsseksjonen i Vestfold Politidistrikt, sier til Sandefjord Blad at på generelt grunnlag må en utlending ha tillatelse for å utføre et arbeid.
Om det blir utført mot eller uten vederlag, har ingen betydning, uansett hvor man måtte jobbe. Loven ser det som uvesentlig.
Tragikomisk
I Sandefjord har et enstemmig vedtak i kommunestyret bevilget penger til Sabahs opphold i Norge.
Ordfører Bjørn Ole Gleditsch sier til Sandefjord Blad at saken viser at teori ikke stemmer overens med praksis i det norske lovverket. Han sier videre at Magid er et mønstermenneske i forhold til integrering og at denne episoden føyer seg i rekken av flere.
– Ingen kunne tro at det ville være galt å ha Magid med på dette. Norge vil jo ikke sende ham ut av landet. Jeg synes hele saken har utviklet seg til å bli tragikomisk, sier Gleditsch.
Du kan lese mer om Sabah Magid på http://www.fagforbundet-sandefjord.no/sabah.html
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik