Frivillig arbeid er forbudt

I alle fall hvis du ikke har oppholds- og arbeidstillatelse. Det hjelper ikke at myndighetene innrømmer at det er for farlig å sende deg ut av landet.

2008070413441620131216060101

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Sabah Magid kommer fra irakisk Kurdistan og har vært i Norge siden juli 2002. Tidligere måtte han slutte i Sandefjord kommune fordi han ikke hadde lov til å jobbe der. Nå får han heller ikke jobbe som frivillig i LOs sommerpatrulje.

– Jeg har alltid trodd at frivillig arbeid kunne alle gjøre. I ytterste konsekvens kan han ikke hente barna til fetteren sin i barnehagen heller. Det er jo også en oppgave, sier leder i Fagforbundet Sandefjord, Petter Brynhildsen.

Oppbragt Han er oppbrakt over at Magid ikke får lov til å gjøre noen ting selv om myndighetene har innrømmet at det er for farlig å utvise han akkurat nå. Utvisningsavdeling i UDI har sagt at det ikke er aktuelt å tvangssende Sabah ut av landet så lenge situasjonen i Irak fortsatt er utstabil.

– Han har jo nesten fått eksistensforbud, sier Brynhildsen.

– Det er meningsløst å behandle folk på denne måten.

Fagforbundets leder i Sandefjord sier det var han som foreslo overfor LO sentralt at Magid skulle være med i sommerpatruljen. Siden dette var ubetalt arbeid, var han sikker på at de kunne bruke Magid.

Må ha tillatelse

Bent Nordkvelde, politioverbetjent i Grense- og utlendingsseksjonen i Vestfold Politidistrikt, sier til Sandefjord Blad at på generelt grunnlag må en utlending ha tillatelse for å utføre et arbeid.

Om det blir utført mot eller uten vederlag, har ingen betydning, uansett hvor man måtte jobbe. Loven ser det som uvesentlig.

Tragikomisk

I Sandefjord har et enstemmig vedtak i kommunestyret bevilget penger til Sabahs opphold i Norge.

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch sier til Sandefjord Blad at saken viser at teori ikke stemmer overens med praksis i det norske lovverket. Han sier videre at Magid er et mønstermenneske i forhold til integrering og at denne episoden føyer seg i rekken av flere.

– Ingen kunne tro at det ville være galt å ha Magid med på dette. Norge vil jo ikke sende ham ut av landet. Jeg synes hele saken har utviklet seg til å bli tragikomisk, sier Gleditsch.

Du kan lese mer om Sabah Magid på http://www.fagforbundet-sandefjord.no/sabah.html

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy