JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snuskete jordbærbransje

14-åringen får 500 kroner utbetalt i hånda etter 9 timers arbeidsdag. Når hun skal på do, må hun ringe moren sin.

2008070812130820131216060251

LOs sommerpatrulje besøkte 340 bedrifter i Trondheim sentrum og omegn i forrige uke. – En 14-åring kan kun jobbe 7 timer om dagen, hun skulle hatt mer i lønn, og ikke hadde hun fått arbeidskontrakt, heller, forteller Fagforbundets Espen Sandstad som var med på runden. Patruljen stoppet hos 2 andre unge jordbærselgere, også - heller ikke de hadde arbeidskontrakt. – Det var samme bonde som stod bak salget, forteller Sandstad, som regner med at saken oversendes Arbeidstilsynet.

Jubler for frisørbransjen

I Sør-Trøndelag har flere unge fått arbeidskontrakt i år. – Arbeidsgiverne har skjerpa seg litt, mener Sandstad. Det er første gang 24-årige Espen Sandstad er med i sommerpatruljen, men ikke den siste: – Jeg lærte mye nytt selv, og det er fint at de som ikke har kunnskap om arbeidslivet så godt ikke blir utnytta, sier han. Han trekker fram frisørbransjen som en spesiell positiv opplevelse. – Vi besøkte syv frisørsalonger, og i fem av dem var nesten samtlige ansatte organiserte. Det er ganske imponerende, og positivt for Fagforbundet, synes Sandstad. Frisørbransjen er en av bransjene hvor organisasjonsprosenten har vært lav.

Fikk betalt fra kassa

Sandstad er generelt fornøyd med de unges arbeidsforhold på arbeidsplassene de besøkte. – Generelt var det mye positivt, og de fleste stedene har ting på stell. Det virka som det var uvitenhet ute og gikk der alt ikke var i orden, forteller han. Noe som ikke var positivt, var opplevelsen sommerpatruljen opplevde på en av butikkene i Spaceworld-kjeden: Den 15 år gamle gutten der fikk ved arbeidsdagens slutt betalt rett fra kassa - eller i form av varer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy