JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra stryk til toppkarakter

Først fikk de fleste renholderne strykkarakter. Deretter ble sensuren endret, og alle sto. Noen gikk fra stryk til toppkarakter. – Useriøst, mener de.

2008071109052920131216060257

per.flakstad@fagforbundet.no

Karakteren skulle være en hyggelig bekreftelse på at renholderne fra Sykehuset Østfold hadde lært noe i løpet av halvannet års undervisning. I stedet ble resultatet av teoriprøven til fagbrevet som renholdsoperatør en voldsom nedtur for de aller fleste.

Krisemøte

– Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg åpnet konvolutten. Strykkarakter betyr jo at jeg mangler elementær kunnskap om renholdsfaget. Og så jeg som har jobbet som renholder i så mange år, forteller Hilde Karlsen. Hun var ikke den eneste. Av 14 kandidater fra Sykehuset Østfold, var det bare fem som sto. Samtidig hadde kandidater fra Moss og Fredrikstad kommune en tilsvarende høy strykprosent. – Etter hvert som vi fikk tilbakemeldinger fra mange deprimerte renholdere, trommet vi sammen til et krisemøte for å høre hva som hadde skjedd, forteller avdelingssjef i renholds- og tekstilavdelingen ved Sykehuset Østfold, Wenche Olsen. Med på dette møtet var også seksjonsleder for Seksjon samferdsel og teknisk i Østfold og styremedlem i seksjonen sentralt, Unni Myrvold.

Nedtur

På møtet ble det laget et standard klagebrev som alle renholderne sendte. Så ble det åtte nye uker å vente på ny sensur. – Vi hadde fått oss en alvorlig knekk. Når jeg forsøker å huske tilbake, kan jeg ikke huske at jeg spiste eller sov den første uka etter at jeg fikk resultatet, forteller Hilde Karlsen. Den nye sensuren med nye sensorer ble en opptur for alle. Nå var det ingen stryk, men derimot tre femmere. Noen hadde altså gått fra stryk til toppkarakter. Likevel har renholderne vanskelig for å glede seg over det nye resultatet: – Nedturen fra den første sensuren sitter fortsatt hardt i bakhodet, sier Lene Westlund.

Seriøst

– Vi har tatt opp saken med Glemmen videregående skole som hadde sensuren. De har byttet ut de første sensorene, og gitt oss beskjed om at de ikke vil bli brukt lenger. Samtidig forteller slike sprikende resultater at vurderingskriteriene ikke er gode nok. Når godt voksne mennesker setter seg på skolebenken og tar en utdanning ved siden av å være i jobb, så forventer vi at de blir tatt på alvor og vurdert seriøst, sier Wenche Olsen, som kommer til å forfølge saken i Renholdsteknisk forening. – Dette må være første og absolutt siste gang kommende renholdsoperatører opplever noe tilsvarende, mener hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy