JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

32 døde under arbeid

Arbeidstilsynet har registrert en sterk oppgang i antallet som dør på jobb.

2008070814164920131216060259

I løpet av første halvår 2008 er 32 dødsfall som følge av arbeidsskade registrert av Arbeidstilsynet. Dette er svært høyt, og hele 21 flere enn tilfellet var for første halvår 2007, da det var rekordlavt antall dødsfall første halvår. Gjennomsnittet for første halvår de fem foregående årene (2003-2007) er 17. Årets tall ligger altså høyere enn gjennomsnittet. Det laveste antall dødsfall Arbeidstilsynet har registrert var i 2006, hvor det var 31 forulykkede hele året. Altså har flere forulykket hittil i år, enn totalt i 2006. – Antall dødsfall varierer mye både gjennom året og fra år til år. Et halvt år er derfor en for kort periode til å konkludere at den positive utviklingen vi har hatt i flere år er stoppet opp, og at antall dødsfall øker igjen, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet.

Flest menn

Av de 32 forulykkede første halvår i 2008 er 31 menn og en kvinne. Jordbruk og skogbruk topper statistikken med åtte, etterfulgt av bygg- og anlegg, deretter transportnæringen. 23 forulykket i april, mai og juni. Dette er måneder som har stor aktivitet i landbruket. Syv dødsfall var knyttet til landbruk disse månedene.

Utenlandske forulykkede

Når det gjelder utenlandsk arbeidskraft er det ti forulykkede med annet statsborgerskap enn norsk (1 rumensk, 1 tysk, 1 finsk, 1 svensk, 3 ukrainske (samtlige døde i en arbeidsulykke i Barentsburg, Svalbard), 1 polsk, 1 litauisk og 1 latvisk). – Det er grunn til å tro at gruppen kan være spesielt utsatt for arbeidsskader på grunn av tidsbegrensede arbeidsavtaler, språkproblemer, dårlige arbeidsbetingelser, og fordi de arbeider i risikoutsatte næringer, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy