JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hamar-prest tilbake i jobb

Den katolske presten Robert Kanoza skriver norsk rettshistorie. Fagforbundet har kjørt saken for hans rettsvern som arbeidstaker.

2008070909022720131216060301

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Pater Robert Kanoza har rett til midlertidig å gå tilbake til stillingen sin som prest i St. Torfinns menighet i Hamar. Den katolske kirken vil anke kjennelsen. Kjennelsen er enestående i norsk rettshistorie. Advokat i Fagforbundet, Anne-Gry Rønning-Aaby, sier til Hamar Arbeiderblad at kjennelsen er det første skrittet på en lang vei for å få bekreftet at også prester i den katolske kirken har et rettsvern.

Dekret

Bakgrunnen for saken er et dekret, påbud, av 30. juni 2007 fra den katolske kirken om å reise tilbake til Polen for å jobbe der. Kjennelsen fra Oslo tingrett gjelder et krav fra Kanoza om å få gjeninntre i stillingen inntil hovedspørsmålet om han får bli i stillingen eller må følge dekretet er avgjort ved en rettskraftig dom. Dette vil retten behandle om et par uker.

Kirkerett og norsk lov

Rønning-Aaby sier at denne saken har vært vanskelig siden det aldri har vært ført liknende saker for retten. Det tok hele seks uker fra partene møttes 15. april i spørsmålet om midlertidig gjeninntredelse, til kjennelsen forelå. Rønning-Aaby sier det er uheldig at det tok så lang tid å få avklart spørsmålet. Denne ventetiden har vært svært belastende for pater Kanoza. Kanoza har som mål å fortsette i stillingen sin i Hamar. Han har vært sykmeldt siden desember 2006, og vil i første omgang ikke arbeide fulltid. Fagforbundet stevnet den katolske biskopen i Oslo for retten fordi de mener han bryter arbeidsmiljøloven. De mener biskopen ikke har fulgt opp en sykmeldt arbeidstaker og dermed har brutt arbeidsmiljøloven. Fagforbundet mener arbeidsmiljøloven må gå foran kirkeretten, mens biskopen og den katolske kirken mener kirkeretten må gå foran den norske loven.

Anker saken

Oslo katolske bispedømme vil anke kjennelsen fra Oslo tingrett. Selv om det bare er 14 dager til hovedforhandlingen i saken, er rettens avgjørelse så problematisk for Kirken og ikke minst menigheten at det er nødvendig å få overprøvd den, skriver de på katolsk.no. Der står det videre at avgjørelsen griper sentralt inn i kirkens myndighet til å fastsette vilkårene for å kunne fungere som prest. Så lenge den aktuelle prestens orden har kalt ham tilbake til Polen, kan han ikke lovlig forvalte sakramentene. Menigheten vil derfor som nå måtte bli betjent av andre prester i bispedømmet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy