JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Presten vant over biskopene

Presten Robert Kanoza vant en full seier over Oslo katolske bispedømme. Selv mener han saken bare har tapere, og dommen kommer til å bli anket.

2008071615243320131216060649

Robert kanoza er medlem av teoLOgene, som er en del av Fagforbundet. Forbundet mente han i realiteten var usaklig oppsagt, og kjørte saken for han, og fikk fullt medhold i Oslo tingrett.

Den historiske dommen slår fast at Kanoza må få tilbake sin stilling som prest i St. Torfinns menighet i Hamar. I tillegg er Oslo katolske bispedømme dømt til å betale ham 30.000 kroner i erstatning og saksomkostninger på 92.400 kroner.

- Vi er veldig fornøyd med dommen, sier forbundsadvokat Anne-Gry Rønning-Aaby i Fagforbundet. Hun mener den slår fast at norsk arbeidsmiljølov også gjelder den katolske kirken, og at dette ikke er i strid med kirkerett eller religionsfrihet.

- Bare tapere

Selv om han fikk rettens medhold, føler ikke den katolske presten seg som noen vinner.

– Jeg vet ikke hva jeg føler. Men det er ingen vinnere i denne saken. Alle taper på sin måte, sier polskfødte Kanoza til Hamar Arbeiderblad, og letter til: – Alt er så trist.

Striden mellom han og Oslo katolske bispedømme startet for to år siden, og den har blant annet ført til at Kanoza har vært sykmeldt siden desember 2006. Nå går han på rehabilitering i regi av Nav, og han håper å komme tilbake som prest.

– Jeg vil gjerne tilbake som prest i Hamar, men jeg vet ikke om det er mulig. Det eneste som er sikkert er at jeg vil jobbe som prest, sier Kanoza til Hamar Arbeiderblad.

Konflikt

Kanoza har bakgrunnen sin fra Polen, men etter et opphold i Trondheim på 90-tallet, ønsket han å være her i landet. Først tjenestegjorde han som hjelpeprest i Porsgrunn og Hamar, og i februar 2000 ble han utnevnt til sogneprest for St. Torfinns menighet i Hamar.

30. juni 2007 ble han kalt tilbake til Polen, etter problemer som etter hvert utviklet seg til en konflikt mellom Kanoza og medlemmer av menighetsrådet.

Ifølge Oslo katolske bispedømme er det den polske ordenen der Kanoza er presteviet som er hans hovedarbeidsgiver. Han ble sendt til Norge for å tjenestegjøre her på vegne av ordenen. Bispedømmet betraktet derfor arbeidersforholdet i Hamar som avsluttet når han ble kalt tilbake til Polen.

Usaklig oppsagt

Fagforbundet har kjørt saken for Kanoza, og mente at Arbeidsmiljøloven regulerer arbeidsforholdet til Oslo katolske bispedømmet, og den hjemler ingen unntak for trossamfunn. I informasjonen til norske myndigheter er presten ansatt i bispedømmet, og det står ingen opplysninger om den polske ordenen. Tilbakekallingen til Polen kan ikke forstås annerledes enn at Kanoza blir fjernet fra sin stilling for å løse problemene i Hamar på en enkel måte.

I realiteten er dette en oppsigelse, som etter Fagforbundets syn ikke er saklig begrunnet, og det fikk forbundet rettens medhold i.

Tingrettens avgjørelse er så problematisk at den vil bli anket, sier Oslo katolske bispedømme i en pressemelding.

KVALITETSARKIVET - SKKO

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy