Robert kanoza er medlem av teoLOgene, som er en del av Fagforbundet. Forbundet mente han i realiteten var usaklig oppsagt, og kjørte saken for han, og fikk fullt medhold i Oslo tingrett.
Den historiske dommen slår fast at Kanoza må få tilbake sin stilling som prest i St. Torfinns menighet i Hamar. I tillegg er Oslo katolske bispedømme dømt til å betale ham 30.000 kroner i erstatning og saksomkostninger på 92.400 kroner.
- Vi er veldig fornøyd med dommen, sier forbundsadvokat Anne-Gry Rønning-Aaby i Fagforbundet. Hun mener den slår fast at norsk arbeidsmiljølov også gjelder den katolske kirken, og at dette ikke er i strid med kirkerett eller religionsfrihet.
- Bare tapere
Selv om han fikk rettens medhold, føler ikke den katolske presten seg som noen vinner.
– Jeg vet ikke hva jeg føler. Men det er ingen vinnere i denne saken. Alle taper på sin måte, sier polskfødte Kanoza til Hamar Arbeiderblad, og letter til: – Alt er så trist.
Striden mellom han og Oslo katolske bispedømme startet for to år siden, og den har blant annet ført til at Kanoza har vært sykmeldt siden desember 2006. Nå går han på rehabilitering i regi av Nav, og han håper å komme tilbake som prest.
– Jeg vil gjerne tilbake som prest i Hamar, men jeg vet ikke om det er mulig. Det eneste som er sikkert er at jeg vil jobbe som prest, sier Kanoza til Hamar Arbeiderblad.
Konflikt
Kanoza har bakgrunnen sin fra Polen, men etter et opphold i Trondheim på 90-tallet, ønsket han å være her i landet. Først tjenestegjorde han som hjelpeprest i Porsgrunn og Hamar, og i februar 2000 ble han utnevnt til sogneprest for St. Torfinns menighet i Hamar.
30. juni 2007 ble han kalt tilbake til Polen, etter problemer som etter hvert utviklet seg til en konflikt mellom Kanoza og medlemmer av menighetsrådet.
Ifølge Oslo katolske bispedømme er det den polske ordenen der Kanoza er presteviet som er hans hovedarbeidsgiver. Han ble sendt til Norge for å tjenestegjøre her på vegne av ordenen. Bispedømmet betraktet derfor arbeidersforholdet i Hamar som avsluttet når han ble kalt tilbake til Polen.
Usaklig oppsagt
Fagforbundet har kjørt saken for Kanoza, og mente at Arbeidsmiljøloven regulerer arbeidsforholdet til Oslo katolske bispedømmet, og den hjemler ingen unntak for trossamfunn. I informasjonen til norske myndigheter er presten ansatt i bispedømmet, og det står ingen opplysninger om den polske ordenen. Tilbakekallingen til Polen kan ikke forstås annerledes enn at Kanoza blir fjernet fra sin stilling for å løse problemene i Hamar på en enkel måte.
I realiteten er dette en oppsigelse, som etter Fagforbundets syn ikke er saklig begrunnet, og det fikk forbundet rettens medhold i.
Tingrettens avgjørelse er så problematisk at den vil bli anket, sier Oslo katolske bispedømme i en pressemelding.
KVALITETSARKIVET - SKKO
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Illustrasjonsfoto.
colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com