JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker for lønna i Storbritannia

Britiske offentlig ansatte streiker mot et lønnstilbud som i praksis innebærer nedgang i reallønna.

2008071710224020131216060700

Skoler, biblioteker, ferger, flyplasser, museer og avfallshåndtering og en rekke andre offentlige tjenester i England, Wales og Nord-Irland er rammet av streik. De ansatte protesterer mot et foreslått lønnstillegg på 2,45 prosent. Kraftig prisstigning, særlig på mat, drivstoff og husleie, gjør at tilbudet i virkeligheten innebærer et lønnskutt, sier fagbevegelsen, som krever et lønnstillegg på seks prosent.

Venter en halv millon

Tre hundre tusen ansatte deltok på den første streikedagen, ifølge tall hentet inn fra kommunene av arbeidsgiverorganisasjonen Local Government Association. Fagforbundene Unison og Unite venter ifølge BBC at over en halv million vil slutte seg til streiken i dag, den andre og foreløpig siste streikedagen. Dave Prentis, generalsekretær i fagforbundet Unison, sier til BBC at over 250,000 av hans medlemmer tjener mindre enn seks pund (i overkant av 60 kroner) i timen. - Kostnadene for nødvendighetsgoder som melk, brød, bensin, gass og strøm er på vei gjennom taket. Våre medlemmer har ikke råd til enda et lønnskutt, sier han.

- Har ikke råd

Arbeidsgiverne svarer at det er de pent nødt til. - Våre ansatte er vår største ressurs, men vi har rett og slett nått grensen for hva vi har råd til, uttaler Jan Parkinson i Local Government Association i en pressemelding. Han understreker at tilbudet som ligger på bordet er endelig, og at enhver lønnsøkning utover dette vil måtte medføre høyere skatt eller dårligere kvalitet på tjenestene. Unison hevder på sin side at kommunene har spart penger gjennom mer effektiv drift, uten at de ansatte har fått noe igjen for det.

Stiller krav

Samtidig som de ansatte går ut i streik, har Unison varslet at forbundet vil ha klare politiske løfter i retur for sin støtte til det britiske arbeiderpartiet, Labour. Unison støttet partiet med halvannet millon pund i året, tilsvarende en tiendedel av Labours årlige inntekt. Dave Prentis sier til britiske Telegraph at fagbevegelsen forventer tydelige løfter om mindre restriktiv regulering av streikeretten når Labour utarbeider sitt neste valgkampmanifest. Kravet kommer i en trengt tid for statsminister Gordon Browns parti, som sliter med store økonomiske problemer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy