Busstreiken i Sverige, som ble avsluttet tidligere denne uka, har gitt sjåførene tydelige forbedringer på samtlige av fagforbundet Kommunals krav: lengre døgnhvile, kortere rammearbeidstid, tryggere ansettelsesforhold og noe høyere lønn. 14.000 sjåfører, verkstedarbeidere og trikkeførere i private busselskaper var berørt av konflikten. Forholdet partene imellom var tidvis temmelig fastlåst, men etter to uker endte konflikten i et forlik om en ny avtale. - Vi fikk gjennom de viktige områdene; natthvilen og rammetiden. Vi nådde ikke like langt med lønna, men vi får kjempe videre med det, oppsummerer bussjåfør Ulf Holmberg i en pressemelding fra Kommunal. - Dette var det beste vi kunne oppnå, så det var verdt det. Hadde vi ikke streiket hadde vi ikke kommet så langt, mener sjåføren.
Etterspill
Men bussene hadde knapt begunt å rulle før det politiske etterspillet satte i gang: vi trenger nye regler som kan begrense fagbevegelsens streikerett, lyder kravet fra arbeidsgiverne ifølge den svenske LO-tidlingen. – Denne streiken viser behovet for proporsjonalitet, at det må være samsvar mellom hvilke midler de streikende tar i bruk og hvilken skade de gjør. Hadde det funnes, skulle streiken der all busstrafikk i Stockholm ble stoppet ikke vært tillatt, sier Peter Jeppsson, administrerende direktør for Bussarbeidsgivarna, til LO-tidningen. Jeppsson mener arbeidsgiverne har betalt en høy pris for streiken, samtidig som det endelige resultatet ikke skilte seg nok fra det opprinnelige tilbudet til å rettferdiggjøre en så omfattende streik. – Mitt inntrykk er at det fantes en gjeng – langt fra alle – som streiket for streikens egen skyld, som gjerne ville ha en fight, legger han til.
Begrenser mulighetene
Allerede i 1998 utredet den svenske regjeringen å innføre et proporsjonalitetskrav i arbeidskonflikter. Det betyr at virkemiddelet må stå i forhold til hva som står på spill, å begrense mulighetene til å iverksette kamptiltak som koster lite men har store utslag for motparten og tredjepart. En samlet arbeidsgiverside gikk da inn for proporsjonalitet. Men ettersom en samlet arbeidstakerside gikk mot forslaget, ble det lagt i skrivebordsskuffen. Det siste halve året har imidlertid debatten blusset opp på nytt, etter at EF-domstolen har uttalt seg om proporsjonalitet i kontroversielle avgjørelser som har angått fagbevegelsen, blant annet Viking Line-saken. Svensk Näringsliv (tilsvarer NHO) mener at denne dommen går langt i å slå fast at kravet om proporsjonalitet skal gjelde i faglige strider.
UTEROMMET: Den gjenværende pasienten har tilgang til selve institusjonen for å bruke blant annet vaskemaskin, men bor ellers med hunden sin i en brakke på eiendommen.
Werner Juvik
DYRE REGNINGER: I Ålesund ble sosialhjelpen til over 200 barnefamilier avkortet for barnetrygden, mot politikerens ønske.
Colourbox
BLÅGRØNT: – Norge er en veldig maritim nasjon, sier Une Bastholm. Derfor tror hun mye av næringslivet vil være vendt mot havet også etter oljealderen.
Anita Arntzen
Peggy Hessen Følsvik
Jan-Erik Østlie
NY TEKNOLOGI: iPad og telefon er viktige verktøy for Praphit Yoksaeng og de andre renholderne på Sykehuset Østfold Kalnes.
Ida Christin Foss
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes