JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdom og fagbevegelse med klar Frp-beskjed

Protestene blant befolkningen i Fredrikstad har vært massive etter at Frp-lederen av kultur- og næringsutvalget i byen ønsker å selge den kommunale kinoen. Også andre kulturinstitusjoner lever farlig.

2008081911015820131216062111

Fredag samlet ungdom og fagbevegelse seg til et protesttog som hadde fått formen til et «likfølge». Det buktet seg fra St. Croix-huset til Fredrikstad kino, der blant andre hovedtillitsvalgt i Fagforbundet og LO-leder Tore Leif Gundersen holdt en appell.

– En del av vår identitet

– Vi har lenge hatt et sterkt kommunalt engasjement rundt byens kulturinstitusjoner som Kulturhuset Blå Grotte, ungdomshuset St. Croix og den kommunale kinoen. Dette er blitt en del av Fredrikstads identitet, sier Gundersen til Fagbladet.

– Derfor bobler protestene kraftig opp når Frp vil avvikle det kommunale engasjementet og selge kinoen. Mange ser på det som å kvitte seg med byens kulturelle arvesølv og en del av vår identitet, fortsetter han.

– I tillegg handler dette også om kommunale arbeidsplasser og et ryddig forhold til avtaleverk og spilleregler.

– Planene om å selge kinoen er verken tatt opp med kommunens administrasjon eller med de ansattes tillitsvalgte, slik hovedavtalen krever. Vi kommer derfor til å ta kontakt med den politiske ledelsen og be om formøter før utvalgsmøtene, slik at vi har mulighet til å påvirke beslutningene, sier Gundersen.

Bred oppslutning

Frps leder av kultur- og næringsutvalg, Anita Vik, hadde ikke møtt opp for å høre på appellene foran kinoen. Ingen andre fra Frps lokale toppledelse hadde heller funnet det bryet verd å møte opp.

Foran i demonstrasjonstoget gikk en person utkledd som prest. Bak fulgte en svart likkiste fulgt av et svart flagg med dødninghode.

Initiativet til demonstrasjonen kom fra Rød Ungdom som er en del av ungdomsmiljøet i St. Croix-huset. Fagbevegelsen med LO og Fagforbundet deltok aktivt, sammen med politikere fra venstresiden og ansatte i Fredrikstad kommune.

Aksjonsleder Tele Christin Nilsen i Rød Ungdom var godt fornøyd med aksjonen:

– Oppslutningen var stor og bred. Jeg håper Frp tar inn over seg budskapet som ble formidlet og handler deretter, sa hun til Fredrikstad Blad.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy