Fagforbundets nestleder Gerd Kristiansen er mest av alt skuffet over at viktige problemer enda en gang er skjøvet ut i det blå; det vil si ut i et annet utvalg.
– Det er sikkert et ærlig forsøk, men kommisjonen har ikke gått bredt nok inn i problemene. Alle vet at deltid og skift/turnus er essensielle spørsmål. Vi har nok utredninger som viser det. Vi er ikke imot forslagene, men det monner så lite når de ikke tar grep som gir grunnleggende endring. Vi får rett og slett ikke likelønn uten at det koster, sukker Kristiansen.
Redd større gap
Fagforbundet sier ja til kommisjonens forslag om tre milliarder i en egen tiltakspott, men nei til fordelingsnøkkelen. Fagforbundet er redd for at dersom man bare legger på lønna til høyskoleutdannede i offentlig sektor, øker lønnsgapet farlig mye til de lavtlønte.
– Vi er positive til tanken om særskilte midler som ett av flere tiltak, problemet er hvem som skal dele potten. Den må fordeles på alle kvinnedominerte yrkesgrupper. Ikke bare til høgskole- og universitetsutdannede, slik kommisjonen foreslår i en bisetning.
Sentrale oppgjør
Tallforståerne i Fagforbundet har dessuten regnet ut at tre milliarder gir én prosents lønnsvekst. Når lønnsgapet er på 15 prosent, så blir tilskuddet en dråpe – ikke på langt nær nok til å snu et løp.
– Vi sier ja takk; putt midlene inn i oppgjøret så skal partene gjøre sitt til å finne en likelønnsfordeling. Da mener vi at sentrale oppgjør er det beste redskapet, fordi samordnede oppgjør gir mulighet til å løfte enkeltområder utover rammene, sier Kristiansen.
Støtte til far
Hun påpeker at Fagforbundet også støtter en utvidet fødselspermisjon som er forbeholdt menn.
– Vi støtter selvfølgelig et forslag som fører til at far kan få et større ansvar for barn og omsorgsoppgaver. Men vi peker også på en alternativ løsning som er å gi begge ektefeller rett til full opptjening i forhold til egen inntekt – ikke kvinnens. Vi tror det er en viktigere endring, sier Kristiansen.
Verdivurdering
Kommisjonen har ingen forslag som går inn på å verdivurdere kvinne- og mannsyrker. I Sverige skal arbeidsgiver årlig kartlegge og analysere lønn mellom kvinner og menn som utfører likt og likeverdig arbeid. Der skal også lages planer for likestilt lønn for å avdekke og justere usaklige lønnsforskjeller.
– Der er det avdekket og synliggjort at kvinne- og mannsyrker vurderes ulikt. Norge trenger også slike verdivurderinger som kan munne ut i forpliktende lønnsplaner, sier Kristiansen og legger til:
– Og vi må innse at å få lik lønn mellom mann og kvinne, det koster penger.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold