JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønnskommisjonen: For små skritt

Et betinget ja til Likelønnskommisjonens forslag fra Fagforbundet, fører til et LO-flertall for en statlig pott for å løfte kvinnelønna. – Men vi oppnår ikke likelønn uten å likestille arbeidstiden i skift og turnus. Heller ikke uten å redusere bruken av deltid.

2008082511215420131216062422

Fagforbundets nestleder Gerd Kristiansen er mest av alt skuffet over at viktige problemer enda en gang er skjøvet ut i det blå; det vil si ut i et annet utvalg.

– Det er sikkert et ærlig forsøk, men kommisjonen har ikke gått bredt nok inn i problemene. Alle vet at deltid og skift/turnus er essensielle spørsmål. Vi har nok utredninger som viser det. Vi er ikke imot forslagene, men det monner så lite når de ikke tar grep som gir grunnleggende endring. Vi får rett og slett ikke likelønn uten at det koster, sukker Kristiansen.

Redd større gap

Fagforbundet sier ja til kommisjonens forslag om tre milliarder i en egen tiltakspott, men nei til fordelingsnøkkelen. Fagforbundet er redd for at dersom man bare legger på lønna til høyskoleutdannede i offentlig sektor, øker lønnsgapet farlig mye til de lavtlønte.

– Vi er positive til tanken om særskilte midler som ett av flere tiltak, problemet er hvem som skal dele potten. Den må fordeles på alle kvinnedominerte yrkesgrupper. Ikke bare til høgskole- og universitetsutdannede, slik kommisjonen foreslår i en bisetning.

Sentrale oppgjør

Tallforståerne i Fagforbundet har dessuten regnet ut at tre milliarder gir én prosents lønnsvekst. Når lønnsgapet er på 15 prosent, så blir tilskuddet en dråpe – ikke på langt nær nok til å snu et løp.

– Vi sier ja takk; putt midlene inn i oppgjøret så skal partene gjøre sitt til å finne en likelønnsfordeling. Da mener vi at sentrale oppgjør er det beste redskapet, fordi samordnede oppgjør gir mulighet til å løfte enkeltområder utover rammene, sier Kristiansen.

Støtte til far

Hun påpeker at Fagforbundet også støtter en utvidet fødselspermisjon som er forbeholdt menn.

– Vi støtter selvfølgelig et forslag som fører til at far kan få et større ansvar for barn og omsorgsoppgaver. Men vi peker også på en alternativ løsning som er å gi begge ektefeller rett til full opptjening i forhold til egen inntekt – ikke kvinnens. Vi tror det er en viktigere endring, sier Kristiansen.

Verdivurdering

Kommisjonen har ingen forslag som går inn på å verdivurdere kvinne- og mannsyrker. I Sverige skal arbeidsgiver årlig kartlegge og analysere lønn mellom kvinner og menn som utfører likt og likeverdig arbeid. Der skal også lages planer for likestilt lønn for å avdekke og justere usaklige lønnsforskjeller.

– Der er det avdekket og synliggjort at kvinne- og mannsyrker vurderes ulikt. Norge trenger også slike verdivurderinger som kan munne ut i forpliktende lønnsplaner, sier Kristiansen og legger til:

– Og vi må innse at å få lik lønn mellom mann og kvinne, det koster penger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy