– Jeg tror vi har gjort én feil. Vi har forsvart oss når høyresiden har anklaget oss for å være styrt av fagbevegelsen. Vi skal heller si: Ja, fagbevegelsen har hatt, har, og skal ha demokratisk innflytelse. Det er ingen skam.
Med disse ordene tente kommunalråd Ole Kristian Lundereng fra Arbeiderpartiet over 100 tillitsvalgte fra hele landet i Trondheim i går. De er samlet for å diskutere Trondheims-modellen – det tette samarbeidet mellom fagbevegelsen og partiene på venstresida som har gjort byen rød igjen. Etter første møtedag vet deltakerne mye mer, blant annet at fagbevegelsen i Stockholm er i full gang med å adoptere modellen.
Flyttet til venstre
Ole Kristian Lundereng begrunnet standpunktet sitt som følger:
– Om en organisasjon med 800.000 medlemmer ikke har innflytelse, da har vi et demokratisk problem.
Kommunalråden nølte ikke med å gi fagbevegelsen en svært stor del av æren for rødgrønn seier i de to siste valgene – i fjor med over 60 prosent av stemmene.
– Men vi i Arbeiderpartiet har også gjort en jobb selv. Vi besøkte 22.000 husstander under valgkampen. Vi har flyttet partiet til venstre. Gjennom mine 25 år i politikken har jeg aldri opplevd et mer samlet parti. Velgerne føler seg mer hjemme, slo han fast.
Fokus på modellen
Første konferansedag fokuserte sterkt på hva som karakteriserer Trondheims-modellen. Både sekretær John-Peder Denstad i LO Trondheim og redaktør Aron Etzler i den svenske avisa Flamman bidro til det. Etzler har skrevet bok om modellen, og opplever stor interesse for boka i Sverige.
Ole Kristian Lundereng hadde på sin side notert seg fem karakteristiske punkter ved Trondheims-modellen, sett fra sitt politiske ståsted i Arbeiderpartiet:
1. Fagbevegelsen mobiliserte mot konkurranseutsetting og markedstilpasning.
2. Fagbevegelsen vedtok Trondheims-manifestet, med 50 klare krav til partiene. Lundereng forsikret at manifestet ligger øverst på politikernes bord i Rådhuset, og mente det var bra at politikerne blir avkrevd regnskap.
3. Fagbevegelsen har vært drivkrafta i å skape og bygge en bred allianse. Dette har vært helt nødvendig.
4. Fagbevegelsen har lagt kraftig press på politikerne. Den har vært kritisk – men konstruktiv – og har kommet med forslag.
5. Fagbevegelsen har vært samarbeidsorientert. Kjemi og innstilling har vært viktig, koblet med en klar støtte til de rødgrønne partiene.
– Reformer må til
Konferansen i Trondheim blir arrangert av Fagforbundet sentralt og lokalt, i samarbeid med LO Trondheim og For velferdsstaten. Jan Davidsen skulle ha vært første innleder, men måtte melde forfall. AU-medlem Mette Nord steppet inn. Hun benyttet anledningen til et kraftig angrep på markedsliberaliseringen. Daglig leder Asbjørn Wahl i For velferdsstaten var siste innleder i går. Han mente regjeringen må markere en ny, radikal reformpolitikk om valgvinden skal snus før neste høst. Konferansen fortsetter i dag, med fokus på Fredrikstad.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad