– Feil å underslå fagbevegelsens makt

Over 100 tillitsvalgte fra hele landet var i går samlet i Trondheim, for å diskutere Trondheims-modellen.

2008082710034620131216062619

– Jeg tror vi har gjort én feil. Vi har forsvart oss når høyresiden har anklaget oss for å være styrt av fagbevegelsen. Vi skal heller si: Ja, fagbevegelsen har hatt, har, og skal ha demokratisk innflytelse. Det er ingen skam.

Med disse ordene tente kommunalråd Ole Kristian Lundereng fra Arbeiderpartiet over 100 tillitsvalgte fra hele landet i Trondheim i går. De er samlet for å diskutere Trondheims-modellen – det tette samarbeidet mellom fagbevegelsen og partiene på venstresida som har gjort byen rød igjen. Etter første møtedag vet deltakerne mye mer, blant annet at fagbevegelsen i Stockholm er i full gang med å adoptere modellen.

Flyttet til venstre

Ole Kristian Lundereng begrunnet standpunktet sitt som følger:

– Om en organisasjon med 800.000 medlemmer ikke har innflytelse, da har vi et demokratisk problem.

Kommunalråden nølte ikke med å gi fagbevegelsen en svært stor del av æren for rødgrønn seier i de to siste valgene – i fjor med over 60 prosent av stemmene.

– Men vi i Arbeiderpartiet har også gjort en jobb selv. Vi besøkte 22.000 husstander under valgkampen. Vi har flyttet partiet til venstre. Gjennom mine 25 år i politikken har jeg aldri opplevd et mer samlet parti. Velgerne føler seg mer hjemme, slo han fast.

Fokus på modellen

Første konferansedag fokuserte sterkt på hva som karakteriserer Trondheims-modellen. Både sekretær John-Peder Denstad i LO Trondheim og redaktør Aron Etzler i den svenske avisa Flamman bidro til det. Etzler har skrevet bok om modellen, og opplever stor interesse for boka i Sverige.

Ole Kristian Lundereng hadde på sin side notert seg fem karakteristiske punkter ved Trondheims-modellen, sett fra sitt politiske ståsted i Arbeiderpartiet:

1. Fagbevegelsen mobiliserte mot konkurranseutsetting og markedstilpasning.

2. Fagbevegelsen vedtok Trondheims-manifestet, med 50 klare krav til partiene. Lundereng forsikret at manifestet ligger øverst på politikernes bord i Rådhuset, og mente det var bra at politikerne blir avkrevd regnskap.

3. Fagbevegelsen har vært drivkrafta i å skape og bygge en bred allianse. Dette har vært helt nødvendig.

4. Fagbevegelsen har lagt kraftig press på politikerne. Den har vært kritisk – men konstruktiv – og har kommet med forslag.

5. Fagbevegelsen har vært samarbeidsorientert. Kjemi og innstilling har vært viktig, koblet med en klar støtte til de rødgrønne partiene.

– Reformer må til

Konferansen i Trondheim blir arrangert av Fagforbundet sentralt og lokalt, i samarbeid med LO Trondheim og For velferdsstaten. Jan Davidsen skulle ha vært første innleder, men måtte melde forfall. AU-medlem Mette Nord steppet inn. Hun benyttet anledningen til et kraftig angrep på markedsliberaliseringen. Daglig leder Asbjørn Wahl i For velferdsstaten var siste innleder i går. Han mente regjeringen må markere en ny, radikal reformpolitikk om valgvinden skal snus før neste høst. Konferansen fortsetter i dag, med fokus på Fredrikstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy