JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pøbelhjelp fra Nav

Gjennom Pøbelprosjektet håper Nav Sandnes å få unge som har sluttet skolen i gjenge igjen. «Pøbelpappa» Eddi Eidsvåg er samarbeidspartner.

2008082808593920131216062653

Gjennom flere år har Eddi Eidsvåg gjennom sitt eget bakeri hjulpet ungdom med en trøblete bakgrunn tilbake til arbeidslivet. Nå er prosjektet utvidet, og har etablert tett samarbeid med Nav Sandnes.

Utvidelsen betyr en ny mulighet for unge i faresonen, og er et viktig supplement til eksisterende tilbud, mener avdelingsleder ved Nav Sandnes, Ole-Morten Mjelva Pettersen, som også er koordinator for Pøbelprosjektet i Nav.

Motivasjonskurs

Normalt har Nav lite med oppfølging av denne ungdomsgruppa å gjøre. Ungdom som har rett til videregående opplæring er fylkeskommunens oppfølgingstjenestes ansvar.

– Men tilbud om jobbklubb eller ordinære praksisplasser dekker ikke alles behov. Noen trenger tettere oppfølging, understreker avdelingsleder Mjelva Pettersen:

– Ungdom som er skolelei skaffer seg gjerne en jobb, men vi ser at mange av dem ikke får gode erfaringer fra arbeidslivet. Gjennom Pøbelprosjektet håper vi å forebygge at skoletrøtte ungdommer går på nok et nederlag når de begynner i jobb.

I Pøbelprosjektet starter ungdommene med et seks ukers motivasjonskurs, som på mange måter har en «oppdragende» form. Her tar vi tak i det helt grunnleggende, som skole og arbeidsliv forutsetter at de unge har fått med seg hjemmefra. Men mange unge i dag mangler elementær kunnskap om arbeidslivets krav, og på motivasjonskurset begynner vi helt fra begynnelsen på dette, sier Nav-koordinatoren.

Følges tett

De fleste av de 22 ungdommene som begynte på motivasjonskurset hadde «rota til» livet sitt, og mange var i starten på en ruskarriere. Nå har 20 av dem fullført motivasjonskurset og er ute i praksis, og to av dem har tegnet ordinær lærekontrakt. Men jobben er ikke avsluttet av den grunn. Det er i oppfølgingsfasen den virkelig store forskjellen ligger, og pøbelpappa Eidsvåg slipper ikke ungdommene han har tatt tak i:

– Den første praksisuka ringer vi ungdommene hver eneste dag, og en gang i uka besøker vi dem på jobben, forteller Eidsvåg.

Resultater på vei

Målet er skolegang eller fast jobb for alle deltakere på sikt.

– Mange av deltakerne i prosjektet er lei av skolen. Samtidig prøver instruktørene i prosjektet å formidle at det er lurt å ha noe skolegang i bunnen, og to av ungdommene har allerede nå bestemt seg for å begynne på skole igjen, sier Mjelva Pettersen fra Nav.

Men uansett om ungdommene begynner i ordinær jobb eller skole, skrives de ikke ut av prosjektet, men følges opp gjennom hele toårsperioden. Hvert halvår er de inne for «påfyll» og justering av sin egen handlingsplan.

I Sandnes var det flere søkere enn plasser til første kull i Pøbelprosjektet, men om det videreføres er foreløpig ikke avklart. Også andre Nav-kontorer snuser på muligheten for å starte opp tilsvarende tilbud, men noen avgjørelse er ikke tatt.

Eddi Eidsvåg lover at det ikke skal stå på ham om tilbudet skal utvides:

– Vi er klare til å sette i gang tilsvarende opplegg over hele landet. Vi stiller med kursene og tar hele administrasjonen, men oppfølging av ungdommene må skje lokalt, sier Eddi Eidsvåg.

Motivasjonskurs og arbeidstrening for unge som har droppet ut av videregående skole.

Samarbeidsprosjekt mellom Nav Sandnes og «pøbelpappa» Eddie Eidsvåg.

Ungdommene er rekruttert via sosialkontor, barnevern og direkte henvendelser.

Tett oppfølging av den enkelte i to år.

Første kull på 22 unge startet i prosjektet i april. 18 av disse er nå ute i praksis, og to har fått lærekontrakt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy