JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mesterskap i helsefag: Pleie på scenen

Det er mye å tenke på for en kommende helsefagarbeider som kommer hjem til herr og fru Hansen. Hun har diabetes og stor appetitt, han har nylig fått slag.

2008082715441420131216062719

Hele ti lag fra Telemark, Vestfold og Buskerud prøvde å kvalifisere seg til NM i helsefag under den regionale yrkeskonkurransen i Bamble.

Hvert lag hadde en time til disposisjon. Først skulle de lese oppgaven, deretter skulle de i løpet av en halvtime vise hva de dugde til i praksis. Til slutt fikk de litt tid sammen med dommerne som ga dem konkret tilbakemelding på prestasjonene.

Topp underholdning

To og to elever entrer scenen og kommer inn i leiligheten til ekteparet Hansen. Den tidligere bussjåføren, Petter, er rammet av hjerneslag og har mistet matlysten.

– Det er så mye mas om denna maten, synes han.

Kona Kari, derimot, har stor appetitt på alt som er søtt. Men hun har dessverre diabetes. Alle pleierne forsøker å styre henne unna både syltetøy og kjeks. Når hun vil ha brunost, får hun ja fra noen, mens andre prøver å friste med gulost i stedet.

Skuespillerne er stort sett hjelpepleiere med lang erfaring fra hjemmetjenesten. Utallige hjembesøk har gitt dem en skattekiste av typiske replikker som, når de blir satt på spissen, blir mer enn lattervekkende. Konkurransen gir revytalentene stort spillerom. For publikum blir dette en rekke små, morsomme forestillinger i tillegg til den underholdningen som ligger i selve konkurransen.

Mye å huske

Elevene skal måle blodtrykket på Petter, de skal få ham opp av senga, stelle i stand formiddagsmat og sørge for at de to gamle får i seg litt mat. I tillegg til at kandidatene må vise at de har kunnskap om diagnosene, blir de vurdert ut fra generell evne til omsorg. Samtidig som de må håndtere sjukdommer og måltid, skal de sørge for tannpuss, fysisk aktivitet og samtale. Midt opp i alt dette glemmer Kari rullatoren, går et par skritt før hun faller, og elevene får vise at de takler uforutsette hendelser.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy