Godtar ikke oppsigelse
Fagforbundet godtar ikke at Steigen kommune i Nordland sparket to renholdere på grunn av et lite driftsunderskudd i 2007.
– Regnskapet for 2007 viser et underskudd på halvannet million kroner, eller 0,9 prosent av totalregnskapet. Dette gir ikke noe økonomisk argument for å kvitte seg med to fast ansatte medarbeidere, sier økonomisk rådgiver Bjørn Kristian Rudaa i Fagforbundet.
Han var sakkyndig vitne for de to renholderne som ble sagt opp da saken deres kom opp i Salten tingrett.
Tøff omstilling
Renholderne i Steigen har vært gjennom en tøff omstillingsperiode for å bidra til et regnskap i balanse. Hver renholder vasker større arealer enn tidligere, de har begynt å vaske tidlig på morgenen i stedet for på kveldstid for å spare kommunen for kveldstillegg, og de har innført en periode på tre dagers fravær før vikar tilkalles.
På denne måten har de spart kommunen for anslagsvis 600.000 kroner i årlige utgifter.
Likevel ble Anita Nikolaisen og May-Britt Nilsskog oppsagt 27. november i fjor.
– Vi føler oss tråkket på og diskriminert, sa begge til Avisa Nordland. De mener de rammes fordi de er lavlønte kvinner i deltidsstillinger.
– Menn ville ikke funnet seg i å bli behandlet på samme måte, sa Fagforbundets hovedtillitsvalgt, Eilif Jenssen, til avisa.
- Problemer i lang tid
Rådmann Roy Hanssen har en annen oppfatning av saken: – Det er ikke bare renholderne som tas. Kuttene er en del av en større sammenheng med innsparinger over hele fjøla, sa han i Salten tingrett.
– Vi har slitt med økonomisk ubalanse over lang tid. Steigen har et udekket underskudd på 8,7 millioner kroner, og det vil øke til 13 millioner når året er over. Det er den reelle situasjonen, og vi er i praksis satt under administrasjon, sa han.
– Dere skal spare 13 millioner, og så tar dere et par jenter i deltidsstillinger, der lønnskostnadene utgjør 350.000 kroner. En dråpe i havet for en kommune som er så stolt av sin kvinneprofil, sa renholdernes advokat Hjallis Bakke.
Bjørn Kristian Rudaa er ikke enig i rådmannens virkelighetsbeskrivelse: – Sammenliknet med de andre nordlandskommunene har ikke Steigen en spesielt vanskelig økonomisk situasjon. Og i 2006, det siste regnskapsåret før oppsigelsene kom, hadde kommunen faktisk et positivt netto driftsresultat på 4,9 millioner kroner.
- Kunne brukt andre tiltak
– Jeg mener kommunen ikke har brukt tilstrekkelig med egnede tiltak for at den også i 2007 kunne hatt et positivt driftsresultat. Den kunne ha vært mer restriktiv med å ansette folk i ledige stillinger, mer restriktiv med vikaransettelser, og den kunne ha opprettet en vikarpool blant faste ansatte som defineres som overtallige.
Med slike tiltak klarer de fleste kommuner å nedbemanne uten å gå til så drastiske tiltak som oppsigelser, mener Bjørn Kristian Rudaa.
Dom i saken faller senere.