JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Helgejobbingen må fordeles mer rettferdig

Omsorgsansatte i Drammen reagerte negativt på utspillet om mer helgejobbing for å få flere ansatte fra deltid til heltid. Mer forsonende etter møte med Fagforbundets nestleder Mette Nord.

2011110117512720131216173011

per.flakstad@fagforbundet.no

- Er dere enig i at grunnbemaningen må opp, at betalingen for å jobbe i helgene må bli mye bedre, og at belastningen ved å jobbe i helgene må fordeles jevnere, spurte Mette Nord, og fikk positiv respons fra de som hadde møtt opp på Folkets hus i Drammen.

Ikke annenhver helg

Hun understreket at ingen i Fagforbundets politiske ledelse noen gang har sagt at ansatte i pleie- og omsorgssektoren må tilbake til den tiden da de jobbet annenhver helg.

- Noen har forsøkt å skape inntrykk av dette, men det er ikke riktig, påpekte hun.

– Derimot har vi sagt at helgebelastningen kan fordeles mer rettferdig. Vi ønsker at kommunene tar penger som de i dag øser ut til vikarbyråer og bruker dem på egne ansatte som kan tilbys hele og faste stillinger. På den måten øker kommunene grunnbemanningen slik at den blir mer robust. Hvis hele stillinger går inn i en turnus med helgevakt, blir det flere å fordele helgene på, og belstningen på den enkelte blir ikke så stor.

– Flere vil måtte jobbe noen ekstra helgevakter, kanskje én eller to. Mens mange i vikariater og små brøkstillinger, som i dag ”shopper” vakter, sannsynligvis må jobbe færre helger, sa Mette Nord.

Medlemmer i pensjonsfella

Nestlederen understreket også at deltidsansatte kommer dårlig ut av pensjonsreformen, og at forbundet derfor var nødt til å gjøre noe for å unngå at at mange medlemmer blir sittende fast i en pensjonsfelle.

– Vi kan ikke sitte rolig å se på at 70.000 av våre medlemmer ender opp med en uanstendig dårlig pensjon. Derfor er vi nødt til å se på alle muligheter – også arbeidstidsordningene – for å bidra til at flest mulig får fulle stillinger med pensjonsgivende inntekt, sa Mette Nord.

Nei til fem helgevakter

Wenche Rørvik Mondal var frustrert over LOs og Fagforbundets utspill, men følte seg delvis beroliget etter mandagens møte.

– Gerd Kristiansen og Jan Davidsen burde ikke ha tallfestet økt helgejobbing med én til fem helger. For dem som allerede jobber hver tredje helg, er fem nye ganske tett på å jobbe annenhver helg, og derfor har mange på min arbeidsplass vært sinte. Flere har truet med å melde seg ut, sa hun.

– Etter å ha hørt mer om tankene bak utspillet og helheten i det, synes jeg det er mye fornuft i arbeidet med å få så mange som mulig over i fulle stillinger, og jeg kan godt være med på å jobbe én eller to helger ekstra mot å få et mye høyere ulempetillegg. Men jeg vil helst at dette blir en frivillig ordning, sa hun.

Må øke ulempetillegget

Ulempetillegget var mange av de 15 medlemmene og tillitsvalgte som hadde møtt opp i Folkets hus opptatt av. Det var unison enighet om at det er altfor lavt.

– Jeg er enig i at ulempetillegget må økes kraftig. Tariffkonferansene som Fagforbundet har hatt rundt om i landet viser også at dette er et krav mange er opptatt av. Jeg tror jeg er på trygg grunn når jeg lover at det kommer til å bli høyt prioritert i neste lønnsoppgjør, sa Mette Nord.

– Vi la inn høyere ulempetillegg som et krav da likelønnspotten skulle fordeles ved hovedoppgjøret i 2009, men Unio og Sykepleierforbundet sa tvert nei. Og siden arbeidstakersiden ikke var enig seg imellom, ble det ikke noe av, fortalte hun.

Mange nye medlemmer

Både Sykepleierforbundet og Delta har gått hardt ut mot LO og Fagforbundet etter utspillet til Kristiansen og Davidsen. Ifølge deltakerne på møtet og hovedtillitsvalgt i Drammen, Elisabeth S. Arntzen, har Sykepleierforbundets tillitsvalgte pisket opp stemningen på de lokale arbeidsplassene ved å hevde at utspillet vil føre til at mange må jobbe annenhver helg.

Utspillet har imidlertid ikke ført til noe medlemsras i Fagforbundet, snarere tvert imot.

– De tre siste ukene har vi fått 39, 238 og 275 nye yrkesaktive medlemmer. Hvis noen har forsøkt å bruke utspillet om arbeidstidsordninger og faste, hele stillinger til å få våre medlemmer til å melde seg ut eller få folk til å la være å melde seg inn, så synes jeg spesielt medlemsutviklingen de to siste ukene viser at de ikke har lykkes, sier Mette Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy