JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økt skatt for velferdsgoder

– Jeg sier ja til økte skatter, med det forbehold at jeg får resten av Senterpartiet med, sa statsråd Magnhild Meltveit Kleppa på tampen av årets kommunalkonferanse på Gardermoen.

2008092512502120131216065014

Med et lite forbehold er kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa dermed på linje med Fagforbundets leder Jan Davidsen og tidligere statsråd Viktor D. Norman som har slått til lyd for økte skatter for å sikre offentlige velferdstjenester.

Et bærekraftig velferdssamfunn, miljø og globale utfordringer sto på dagsorden da 200 tillitsvalgte og kommunepolitikere satte hverandre stevne på Kommunal 08 som ble avsluttet i går.

Behov for styring

– Finanskrisen er utslag av kortsiktig tenkning, og viser behovet for en sterkere samfunnsstyring, sa leder i LO Kommune, Jan Davidsen.

– Finanskrisen gjør at land som ellers sverger til markedet, ser at politisk styring er bra. Men det kobles ikke til at en også må ha en anstendig sosialhjelp og helsevesen finansiert av det offentlige. Det er finanskapitalen som nå får dekket sine tap i de offentlige budsjettene. Dette viser på ny verdien av den nordiske velferdsmodellen, sa Davidsen.

Offentlig fattigdom – privat rikdom

Han poengterte misforholdet mellom offentlig fattigdom og privat rikdom.

– Innbyggerne i kommunenorge trenger gode velferdstilbud. Spørsmålet er om dette skal betales av fellesskapet, eller bare være forbeholdt dem som har råd til å betale.

Også tidligere Høyre-statsråd Viktor D. Norman er åpen for høyere skatt: Først må en gjøre klart hvilke behov velferdssamfunnet skal dekke. Så må man stille de nødvendige ressursene til rådighet, også om det innebærer skatteøkning, mener de to.

Gjør noe nå!

Men den største utfordringen blir mangel på folk som kan utføre oppgavene. Victor D. Norman kom med en klar oppfordring på kommunalkonferansen: Gjør noe med kvaliteten på tjenestene i kommunenorge før eldrebølgen for alvor slår til om fem til ti år og beslaglegger store ressurser.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy