– Jeg har vært i kontakt med ansvarlige ved sykehusforetaket, og de bekrefter at begge ambulansearbeiderne er tatt ut av tjeneste i etterkant av deres vitneutsagn i lagmannsretten, sier rådgiver ved Fagforbundets kompetansesenter i Tromsø, Ole Gustav Haavold til Fagbladet.
Begge ambulansearbeiderne er også innkalt til et drøftingsmøte denne uken sammen med sine tillitsvalgte.
Den ene av dem er også tidligere tatt ut av tjeneste på grunn av sine vitneuttalelser i samme sak da den gikk i tingretten i fjor. Også den gang ble han innkalt til et drøftingsmøte etter Arbeidsmiljølovens bestemmelse om drøfting før beslutning om oppsigelse. Forholdet ble ordnet opp i, men at ambulansearbeideren sammen med en kollega nå er tatt ut av tjeneste på nytt, kan ikke bety annet enn at Nordlandssykehuset ser på vitneutsagnene i retten som svært alvorlige.
– Grunnlovsstridig
– Det er greit at arbeidsgiver ser på uttalelser som alvorlige, men det er uakseptabelt å ta noen ut av tjeneste på grunn av vitneutsagn i retten.
– Begge ambulansearbeiderne har svart på spørsmål fra partenes advokater. Jeg oppfatter det slik at de har svart så godt de har kunnet og sagt sin mening om hjemmevakt og utrykningstid, sier Haavold.
Han synes det er bekymringsfullt hvis vitner i en rettssak må tenke gjennom hva de sier av frykt for represalier fra arbeidsgiver.
– Ansatte må kunne bruke sin grunnlovsfestede rett til å ytre seg, ikke minst når vi snakker om å bidra med opplysninger i en rettssak, sier han.
Hjemmevakt
Etter det Saltenposten erfarer har ambulansearbeiderne sagt i retten at det kan ta noe tid før de rykker ut etter at de har mottatt alarm, og at dette er akseptert av arbeidsgiver.
– Vi har en avtalt responstid i forbindelse med hjemmevaktsordningen på ti minutter. Ifølge avtalen kan de som har hjemmevakt innrette seg som om de har fri, men når alarmen går, må de slippe alt de har i hendene og rykke ut. Imidlertid trenger de ikke å holde seg hjemme, og de trenger ikke gå rundt ferdig skiftet i utrykingsklær. Vår tolkning er at de må innrette seg slik at de må skifte, eventuelt komme seg hjem og skifte, og være i gang med uttrykningen i løpet av ti minutter, sier Haavold.
– I lagmannsrettssaken der ambulansearbeiderne vitnet, kom en representant for Nordlandssykehuset med uttalelser som Haavold tolker slik at både Fagforbundet og sykehuset nå er enige om dette tidsvinduet på ti minutter.
Skulle «tas»
Selve rettssaken er en ankesak etter at en avskjediget ambulansearbeider tapte saken mot Nordlandssykehuset i tingretten.
Hun ble avskjedige etter et dødsfall, der arbeidsgiver mener ambulansen ble forsinket i seks og et halvt minutt fordi ambulansearbeideren fikk en annen til å rykke ut siden hun snart skulle gå av vakt.
Ambulansearbeideren, som også var plasstillitsvalgt for Fagforbundet, mener slike bytter på tampen av vaktene var en godt innarbeidet praksis som arbeidsgiver kjente til og aksepterte, og denne saken ble rapportert for å «ta» henne. Dette ble benektet i tingretten og lagmannsretten av han som tok over vakten og hans kollega i ambulansen den dagen dødsfallet skjedde. På den annen side ble praksis med bytte av vakter bekreftet av en rekke vitner.
Dom i lagmannsretten faller midt i oktober.
Uro og mobbing
Nordlandssykehuset overtok ambulansetjenesten i Fauske og Sørfold 1. januar 2006. Mange forhold var uavklart ved overtakelsen, blant annet turnusavtaler. Dette utviklet seg slik at medlemmer i Fagforbundet fikk en avtale, mens Delta-organiserte fikk en annen, noe som var grobunn for uro og også organisasjonsstrid. I en rapport fra Hemis AS på oppdrag fra bedriftshelsetjenesten, kom det fram at det foregikk mobbing mellom ansatte.
Nå er avtalene harmonisert, slik at alle ansatte har noenlunde like vilkår, ifølge Ole Gustav Haavold.
Etter at ambulansearbeideren som nå har vært i lagmannsretten ble avskjediget, har også ytterligere en ansatt fått sparken. Også han har stevnet Nordlandssykehuset med krav om å få jobben tilbake. Saken begynner i tingretten i slutten av oktober.
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com