Et enstemmig medlemsmøte i Fagforbundet Buss- og Sporveisbetjeningens Forening i Trondheim vedtok mandag kveld å gå til politisk streik.
- Det blir ingen utkjøring av busser torsdag morgen, og streiken vil sannsynligvis vare fram til klokka ett, sier leder av foreningen, Ole Roger Berg.
Streikevedtaket kom etter et møte med fylkesordfører Tore O. Sandvik der det ble klart at fylkeskommunen står fast på sin beslutning om å konkurranseutsette store deler av busstrafikken i Trondheim.
Forhandlinger brøt sammen
Også i juni gikk buss- og sporveisbetjeningen i Trondheim til streik mot konkurranseutsettingen av byens kollektivtrafikk. Siden den gang har fylkeskommunen forhandlet om oppkjøp av busselskapet Team Trafikk, men da forhandlingene brøt sammen for et par uker siden, tilspisset situasjonen seg raskt.
Fylkeskommunen har nå laget innstilling til Fylkestinget der de går inn for å konkurranseutsette bussrutene i Trondheim så raskt som mulig. Saken skal til behandling i Fylkestinget 2. oktober.
Ole Roger Berg er ikke overrasket over utviklingen i saken:
- Jeg hadde likevel håpet at at de hadde tatt en timeout og at det var muligheter for å forhandle videre, sier han.
- Har dere fortsatt håp om at fylkeskommunen kan snu i saken?
- Vi vet at slike prosesser går helt fram til vedtak er fattet, og at det foregår forhandlinger hele veien. Derfor vil vi også opprettholde presset, sier fagforeningslederen.
Løfter saken
Konkurranseutsettingen i Trondheim løftes nå også til nasjonalt nivå. Tirsdag morgen satte åtte medlemmer fra Buss- og Sporveisbetjeningens Forening seg på sykkelsetet og tråkket i vei mot Oslo.
- Vi sykler for å få regjeringen og Arbeiderpartiet sentralt til å gjøre noe med situasjonen for kollektivtrafikken i Trondheim, og for å sette fokus på den uheldige bruken av konkurranse og anbud også innenfor andre områder som er et offentlig ansvar, sier Ole Roger Berg.
Syklistene fra Trondheim ankommer Youngstorget onsdag klokka tolv. Her vil det bli en markering der Buss- og Sporveisbetjeningens Forening også overleverer et brev til Arbeiderpartiet og samferdselsministeren der de ber om hjelp.
- Vi ber dem gjøre noe med situasjonen for kollektivtrafikken i Trondheim, og ønsker også å sette fokus på den uheldige bruken av konkurranse og anbud innenfor andre områder som er et offentlig ansvar, sier Ole Roger Berg.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte