JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søker om nytt fag

Utdanningsdirektoratet har fått en søknad om å etablere et nytt fag, byggdrifterfaget, som et nytt lærefag.

2008100310094520131216070004

Fagforbundets faggruppe for vaktmestere har i lengre tid jobbet sammen med administrasjonen i forbundets Seksjon samferdsel og teknisk for å etablere et nytt fag for vaktmestere.

Samtidig har det også vært et ønske om å gjøre noe med selve yrkestittelen, siden faget skal favne bredere enn den tradisjonelle vaktmesteren.

Ny kunnskap

Det er LO ved Fagforbundet, KS, NHO, Rørleggerbedriftenes Landsforening og HSH som har søkt om å opprette det nye faget. Søknaden støttes også av flere arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, samt flere bransjeorganisasjoner.

I søknaden foreslås det at fagbetegnelsen blir byggdrifterfaget, og at det legges til programområdet bygg- og anleggsteknikk.

I søknaden heter det at byggdrifteren har fått endrede arbeidsoppgaver og må ta i bruk nye arbeidsformer og nytt utstyr. Driftere av bygg trenger mer enn tidligere ny kunnskap om maskiner og systemer knyttet til byggene. Blant annet har krav om energiøkonomisering gitt nye utfordringer som drifteren må forholde seg til.

Den nye hverdagen deres handler i stadig større grad om å operere kontrollrom, bestille riktig kompetanse ved feil i systemene, og også selv foreta installasjoner på operativt og taktisk nivå.

Byggdrifteren ivaretar vitale oppgaver i et bygg, selv om brukerne av bygget ikke alltid ser det.

Økt status

Organisasjonene har samarbeidet siden 2005 med å utarbeide fagets arbeidsfunksjoner og beskrivelser av kravene til kunnskap og ferdigheter. Faget skal ikke være rettet mot lederfunksjoner, men gi fagarbeiderkompetanse.

Søknaden foreslår at faget følger modellen to pluss to, og at det legges til bygg- og anleggsteknikk det første skoleåret og klima, energi og miljø det andre skoleåret.

Organisasjonene håper og tror at et fagbrev vil bidra til å heve statusen til byggdrifterne, samtidig som det vil være med på å trekke ungdom til faget.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy