JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jan Davidsen begeistret for velferdssatsing

- Jeg er begeistret over forslaget til statsbudsjett for 2009. Regjeringen satser på viktige områder som helse, kommunale velferdstjenester og tiltak for å bekjempe fattigdommen, sier Jan Davidsen, leder i Fagforbundet.

2008100712220020131216070442

Dette skal være første gang Fagforbundsleder Jan Davidsen er udelt positiv til et statsbudsjett. Norske kommuner får mer penger enn forventet med nær 4,7 milliarder i såkalt frie inntekter, som kommunene kan bruke fritt. Til sammen blir landets kommuner styrket med 8,2 milliarder kroner ved årets budsjett.

Varemerke

- Styrkingen av kommuneøkonomien har vært denne regjeringens varemerke, sier Jan Davidsen anerkjennende.

Han peker på at realinntektene vokser også neste år, og at veksten i større grad kommer som frie inntekter.

Mer til omsorg og oppvekst

- Det innebærer at kommunene kan fortsette satsingen på velferdstjenester av god kvalitet, spesielt i oppvekstsektoren og i pleie og omsorg.

Fornøyd med kollektivsatsing

- Satsingen på vei og jernbane var ventet, men likefullt er det et rekordstort løft, sier Davidsen. Han er også fornøyd med tiltak og midler for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk.

Fattigdomsbekjempelse

Regjeringen legger også 1,25 milliarder i skålen for å bekjempe fattigdom. Det går særlig til heving av minstepensjoner, sosialhjelpssatsene og økt bostøtte.

- Budsjettforslaget legger opp til en mer rettferdig fordeling, og forskjellene i samfunnet skal reduseres. Jeg er fornøyd, sier Jan Davidsen.

KS skulle gjerne hatt mer

Regjeringen har tatt hensyn til signalene fra kommunesektoren. Likevel vil mange ha større forventninger til kommunene enn det budsjettet legger opp til, sier KS-leder Halvdan Skard.

KS har tidligere pekt på at det er behov for en vekst på seks milliarder kroner i frie inntekter (skatt og rammetilskudd) for å bringe balanse i kommuneøkonomien neste år. Nå øker kostnadene i 2008 mer enn forutsatt. Regjeringen tar til en viss grad høyde for det når de bevilger 4,66 mrd. Kroner.

Veksten kan fortsette

- Dette kan gi rom for en nødvendig vekst i aktiviteten. Budsjettopplegget for kommunene neste år betyr at det bør være mulig å fortsette den positive utviklingen med flere ansatte i pleie- og omsorgssektoren. Det blir også rom for økt lærertetthet, 1000 flere barn i barnehage og ekstra fysisk aktivitet i skolen. Dette kommer på toppen av en sterk øremerket satsing på områder som barnehager og psykisk helse de siste årene, sier Skard.

Må gjennomføre vedlikehold

- Kommunene bør likevel prioritere å ha balanse i økonomien og sette av tilstrekkelige midler til vedlikehold, sier Halvdan Skard.

Samferdsel er viktig for kommunesektoren. Dette budsjettet markerer en opptrapping både til vei og bane som vil bli godt mottatt i kommunesektoren. Skard er også fornøyd med opptrappingen av bostøtteordningen. Han peker på at dette vil komme godt med for mange.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy