Linn Hemmingsen mener regjeringens garanti er viktig for de som i dag er arbeidsledige, spesielt funksjonshemmede ungdommer og ungdom med fremmedkulturell bakgrunn.
Helt siden Fagforbundet ble stiftet i 2003 har ungdommene i forbundet hatt ungdomsgarantien som en av sine aller viktigste saker.
Seier
I fjor fikk daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen mange tusen postkort gjennom en aksjon i regi av Fagforbundets Ungdom og AUF der budskapet var klart: Gi oss en ungdomsgaranti! Det førte til en dialog mellom ministeren, departementet og ungdommene, og nå ser denne dialogen ut til å ha gitt resultater i form av den garantien regjeringen la fram i forbindelse med statsbudsjettet for neste år.
– Det er tydelig at det hjelper å arbeide målrettet og systematisk og stille klare krav, sier Linn Hemmingsen som mener Fagforbundet og spesielt Fagforbundets Ungdom har lagt ned en betydelig innsats for å få regjeringen til å skjønne hvor viktig ungdomsgarantien er.
Hun mener resultatet er en seier for alle de ungdomstillitsvalgte som i flere år har jobbet utrettelig for at arbeidsledig ungdom ikke skal bli glemt, men tvert imot sett og tatt vare på.
– Et stykke igjen
Selv om hun er fornøyd med at dagens regjeringen gjeninnfører en ungdomsgaranti for dem mellom 20 og 25, etter at regjeringen Bondevik fjernet den i 1998, mener Hemmingsen at garantien kunne ha vært bedre.
– Vårt krav om en ungdomsgaranti har vært tredelt. Vi mener den må gi ungdom rett til enten arbeid, utdanning eller kompetansegivende opplæring.
– Når regjeringen nå gir rett til jobb i form av arbeidsmarkedstiltak, er dette et langt skritt i riktig retning. Men det betyr ikke at vi er i helt mål. Garantien må også inneholde rett til utdanning og kompetansegivende tiltak, og det kommer vi til å fortsette å jobbe for å få, sier hun.
I tillegg mener Hemmingsen at det er for lenge å måtte vente opp til seks måneder før garantien slår inn.
– Motivasjonen for å komme seg i jobb faller raskt hvis en ungdom blir gående ledig over tid. Derfor er det viktig å sette inn tiltak så raskt som over hodet mulig, og vi mener ungdomsgarantien må ha en makstid på tre måneder, og det kommer vi ikke til å gi oss på, sier hun.
Inspirasjon
– Samtidig gleder vi oss over at regjeringen har kommet oss delvis i møte. Jeg opplever at vi både er blitt hørt og tatt på alvor. Det håper jeg gir alle som har stått på for ungdomsgarantien ny inspirasjon i arbeidet for å få den helt i mål, sier Linn Hemmingsen.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Herman Bjørnson Hagen
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen