–⁠ Regjeringen tar ansvar for de unge

Regjeringen har gitt ungdom mellom 20 og 25 år en garanti som sikrer dem jobb i form av arbeidsmarkedstiltak. – Målrettet og systematisk påvirkning har gitt resultater, sier en fornøyd Linn Hemmingen som er leder i Fagforbundet Ungdom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Linn Hemmingsen mener regjeringens garanti er viktig for de som i dag er arbeidsledige, spesielt funksjonshemmede ungdommer og ungdom med fremmedkulturell bakgrunn.

Helt siden Fagforbundet ble stiftet i 2003 har ungdommene i forbundet hatt ungdomsgarantien som en av sine aller viktigste saker.

Seier

I fjor fikk daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen mange tusen postkort gjennom en aksjon i regi av Fagforbundets Ungdom og AUF der budskapet var klart: Gi oss en ungdomsgaranti! Det førte til en dialog mellom ministeren, departementet og ungdommene, og nå ser denne dialogen ut til å ha gitt resultater i form av den garantien regjeringen la fram i forbindelse med statsbudsjettet for neste år.

– Det er tydelig at det hjelper å arbeide målrettet og systematisk og stille klare krav, sier Linn Hemmingsen som mener Fagforbundet og spesielt Fagforbundets Ungdom har lagt ned en betydelig innsats for å få regjeringen til å skjønne hvor viktig ungdomsgarantien er.

Hun mener resultatet er en seier for alle de ungdomstillitsvalgte som i flere år har jobbet utrettelig for at arbeidsledig ungdom ikke skal bli glemt, men tvert imot sett og tatt vare på.

– Et stykke igjen

Selv om hun er fornøyd med at dagens regjeringen gjeninnfører en ungdomsgaranti for dem mellom 20 og 25, etter at regjeringen Bondevik fjernet den i 1998, mener Hemmingsen at garantien kunne ha vært bedre.

– Vårt krav om en ungdomsgaranti har vært tredelt. Vi mener den må gi ungdom rett til enten arbeid, utdanning eller kompetansegivende opplæring.

– Når regjeringen nå gir rett til jobb i form av arbeidsmarkedstiltak, er dette et langt skritt i riktig retning. Men det betyr ikke at vi er i helt mål. Garantien må også inneholde rett til utdanning og kompetansegivende tiltak, og det kommer vi til å fortsette å jobbe for å få, sier hun.

I tillegg mener Hemmingsen at det er for lenge å måtte vente opp til seks måneder før garantien slår inn.

– Motivasjonen for å komme seg i jobb faller raskt hvis en ungdom blir gående ledig over tid. Derfor er det viktig å sette inn tiltak så raskt som over hodet mulig, og vi mener ungdomsgarantien må ha en makstid på tre måneder, og det kommer vi ikke til å gi oss på, sier hun.

Inspirasjon

– Samtidig gleder vi oss over at regjeringen har kommet oss delvis i møte. Jeg opplever at vi både er blitt hørt og tatt på alvor. Det håper jeg gir alle som har stått på for ungdomsgarantien ny inspirasjon i arbeidet for å få den helt i mål, sier Linn Hemmingsen.

Powered by Labrador CMS