JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

God satsing på helse og velferd

– 11,2 milliarder i pluss til sykehus og kommunal velferd er et godt skritt i retning av å bekjempe fattigdom, sier Mette Nord i Fagforbundets ledelse.

2008100714020820131216070516

Fagforbundet er fornøyd med satsingen på helse og velferd. Nå leses budsjettet med argusøyne, men første kommentar til de store helse- og velferdspostene er positive. Drøyt 4,7 milliarder går via kommunale poster og drøyt 6,5 milliarder går til sykehus.

– Dette vil gi folk bedre velferd. Sammen med økt veibygging og satsing på jernbane og offentlige bygg som vil gi lav ledighet, så er dette et godt budsjett, mener Nord i en første kommentar til statsbudsjettet.

Styrker sykehusene

Statsbudsjettet styrker sykehusene med 6,56 milliarder kroner. Av disse går nærmere fire milliarder kroner til økte pensjonskostnader. Men over en milliard er satt av til vekst i pasientbehandlingen.

– Det er første gang på mange år at det er budsjettert med en reell vekst i pasientbehandlingen. Det er vi godt fornøyd med, sier Nord.

Store tall

Av de 6,56 milliardene til sykehusene går:

– nærmere 4 milliarder til pensjonsutgifter

– drøyt 1 milliard til økt pasientbehandling

– 300 millioner til videreføring av aktivitetsveksten fra 2008

– 148 millioner går til opptrapping av spesialisthelsetjenesten på rusfeltet (et tilsvarende beløp går til den kommunale delen av rusarbeidet)

– ny inntektsfordeling gjennom økt bevilgning på 600 millioner

– 500 millioner går til omstillingsarbeidet

Følger millionene

I Fagforbundet studerer rådgiverne statsbudsjettet med lupe. For å finne vinnere og tapere. Og ikke minst for å forstå krysshenvisninger mellom budsjettene – og finne igjen beløpene som dukker opp på budsjettene, også mellom kommunale og statlige nivåer.

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen lover at hans budsjett er en styrking av sykehusøkonomien, rusfeltet og at Omsorgsplan 2015 som er viktig for hele eldreomsorgen også skal styrkes.

– Satsingen på rusarbeidet og psykiatri er god velferdssatsning, sier Nord.

Ny samhandlingsreform

Hanssen lover også å utvikle en samhandlingsreform for første- og andrelinjetjenesten. Det betyr at samarbeidet mellom sykehus og det kommunale hjelpeapparatet skal bedres. Det arbeidet er det satt av 95 milliarder kroner til.

Fagforbundet er glade for at det er satt av midler til omstilling i sykehusene.

– Vi ser at det er satt av 500 millioner til omstillingsarbeidet. Det er store utfordringer med å utvikle sykehusene videre. Metodene for effektivisering i modellkommunene har vist seg effektive. Disse metodene er overført til pilotsykehusene. Nøkkelen til et vellykket prosjekt er at de ansatte er med på å finne de gode måtene effektivisere arbeidet, påpeker Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy