Hvordan skal den framtidige fagopplæringa organiseres? Hvilke grep må tas for å øke kvaliteten i fag- og yrkesopplæringa? Hvordan skal vi få utdannet nok folk til å ivareta framtidige behov? Og ikke minst, hvordan redusere antallet elever som dropper ut av skolen?
Det er ikke lite Karlsen-utvalget har sett på det siste halvannet året, og i dag la de fram rapporten som inneholder nærmere 80 forslag til endringer innen fag- og yrkesopplæring.
Krav på skoleplass
Fagforbundet har kommet med mange innspill til utvalget, og Mette Henriksen Aas, leder av Seksjon kirke, kultur og oppvekst, er fornøyd etter presentasjonen av rapporten.
– Jeg skal selvfølgelig finlese den, men det som ble sagt i dag låter bra i henhold til Fagforbundets tanker når det gjelder fag- og yrkesopplæringa.
Vi ser i dag at noen skoler legger ned helse- og sosialfaglinjer hvis det ikke er nok søkere. Utvalget foreslår at fylkeskommunene skal opprette skoleplass for alle som søker den retningen, selv om det er bare én søker, understreker Henriksen Aas meget fornøyd.
Ikke lovfestet rett til læreplass
Et flertall på LO-kongressen i 2005 gikk inn for å kreve at alle skal ha lovfestet rett til læreplass. Fagforbundet var ett av forbundene som stemte for forslaget.
Rolf Jørn Karlsen, leder av utvalget, sier at de diskuterte dette i utvalget, men at de ser store utfordringer i hvordan det praktisk kan ordnes. Offentlige bedrifter kan man kanskje stille krav til, men hvordan få til det overfor private bedrifter?
Henriksen Aas har hørt det svaret tidligere og synes det er litt lettvint svart, og ikke skikkelig utredet. Men hvis de andre tiltakene gjør at alle som ønsker det får lærlingkontrakt, er hun fornøyd.
– Vi mener at tiltakene vi foreslår vil sikre flere læreplass, sier Karlsen.
Han peker blant annet på at utvalget foreslår at alle elever som ikke får læreplass i en bedrift skal garanteres to år på skolebenken med en tilsvarende utdanning de ville fått i en bedrift, og som fører eleven fram til fag- og svennebrev.
Øker lærlingtilskuddet
Bedrifter får tilskudd for å opprette læreplasser, men dette tilskuddet har vært mindre enn det det koster å ha en elev på skolebenken. Utvalget foreslår derfor å heve tilskuddet betydelig for å få flere bedrifter til å ta imot lærlinger, noe som også kan redusere antallet elever som er skoletrøtte.
Les mer om hva utvalget foreslår av tiltak.
Utvalgets «Fagopplæring for framtida», NOU 2008:18 sendes nå ut på høring, og Kunnskapsdepartementet regner med å legge fram en stortingsmelding om kompetanse i framtida i løpet av våren 2009.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen