JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hurra for de gamle

Et nytt nasjonalt og europeisk kompetansesenter for eldreomsorg er på plass i Bergen. Verdighetssenteret skal bidra til at mennesker i sin mest sårbare fase får best mulig livskvalitet.

2008101616380220131216071231

– Eldre mennesker – selv i siste livsfase – er mer opptatt av å leve enn å dø. Verdighetssenteret er med på å tilrettelegge nettopp for dette, sier Stein Husebø, lederen for det nyopprettede senteret ved Bergen Røde Kors sykehjem.

Verdighet

Verdighetssenteret er et nytt kompetansesenter som skal bidra til at gamle mennesker i sin siste og mest sårbare livsfase blir møtt med respekt, omsorg, sosial integrasjon og den nødvendige kompetansen. Senteret skal jobbe med forskning, kompetanseutvikling, opplæring, nettverksbygging og bevisstgjøring – både nasjonalt og internasjonalt – for å bidra til en mer verdig alderdom.

Fagforbundet er en av samarbeidspartnerne, og har bidratt med tre millioner kroner.

– Sykehjem er de institusjoner som er best rustet til å ta seg av eldre mennesker – forutsatt at sykehjemmene har tilstrekkelig ressurser. Bergen Røde Kors sykehjem har bedre legedekning enn noe annet sykehjem i verden så vidt jeg vet, sier Husebø.

– Å leve humanitet i praksis

Lovprisningene og gratulasjonene satt løst under åpningen av det nye senteret, som var gjestet av både by- og statsråd. Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen fremhevet kompetanseøkning som en vesentlig faktor for å kunne håndtere eldrebølgen:

– Vi bruker mer penger enn vi trenger på en dårligere pasientbehandling enn vi er i stand til å gi. Vi må legge om dette systemet før eldrebølgen kommer – og ikke minst må vi utvide engasjementet for eldreomsorgen, sa Hanssen.

Modell for hele verden

Sven Mollekleiv, nyvalgt president i Norges Røde Kors, mente Bergen Røde Kors sykehjem er en modell ikke bare for Norge, men for Røde Kors og Røde Halvmåne over hele verden:

– Forskning er avgjørende, fordi riktig kompetanse bidrar til økt kvalitet i hverdagen for både pasienter, pårørende og pleiere. Det handler om å kunne bli eldre i samfunnet på en måte som kommer samfunnet til gode. Gjennom å åpne dørene, inkludere og involvere lever Bergen Røde Kors sykehjem humanitet i praksis, sa Mollekleiv.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy