– Dolket i ryggen av Nettbuss

Ole Roger Berg mener de ansatte i busselskapet Team Trafikk i Trondheim blir dolket i ryggen når Nettbuss har ombestemt seg og nekter å selge til Sør-Trøndelag fylkeskommune.

2008101711105520131216071304

Styret i Nettbuss vedtok i går ettermiddag å si nei til å selge Team Trafikk. I stedet ønsker selskapet å være med i konkurransen om å få anbud på bussrutene i Trondheim.

– Holdt for narr

– Vi fikk signaler i forkant av gårsdagens styremøte om at noen hadde ombestemt seg, etter at fylkeskommunen og Nettbuss har hatt en intensjonsavtale og forhandlet om salg av 80 prosent av Team Trafikk til en pris på rundt 50 millioner kroner. Dette tok vi opp, men etter en hard debatt ble vi nedstemt, sier lederen i Fagforbundet Buss og Sporveisbetjeningens forening, Ole Roger Berg til Fagbladet.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener Nettbuss har holdt fylket for narr: – Hvis de ikke ønsket å selge, kunne de sagt fra om det allerede i vår i stedet for å skrive en intensjonsavtale, sier han til Adresseavisen.

Også fylkesrådmann Milian Myraunet er opprørt, og han karakteriserer oppførselen til Nettbuss som lite profesjonell: – Vi har en intensjonsavtale der det går fram at de er villige til å selge, og vi er enige om prisen. Det gjensto bare litt finpuss. Så kom dette, sier han til avisen.

Fullt anbud

Administrerende direktør i Nettbuss, Arne Veggeland, tar selvkritikk på at selskapet kunne ha satt foten ned tidligere:

– Jeg beklager at vi har kjørt en såpass lang prosess. Begge parter har brukt ressurser på forhandlinger som det ikke er kommet noe ut av. Men for oss har dette vært en prosess, og slik ting utviklet seg, fant vi det riktig å trekke oss nå, sier han til Adresseavisen.

Dette betyr ifølge Tore O. Sandvik at det blir full anbudsrunde på busskjøring i Trondheim fra 2010. I tillegg vil fylkeskommunen forberede anbud på rutene til Stjørdal, Midtre Gauldal og Orkdalen.

Vil konkurrere

Ole Roger Berg var til stede på gårsdagens styremøte. Ifølge han er begrunnelsen for å trekke seg fra salgsprosessen at selskapet ikke ønsker å kvitte seg med kjernevirksomhet.

– En annen begrunnelse var at Nettbuss mener et salg sender dårlige signaler til ansatte som ikke kjører for Team Trafikk. Ved å selge et datterselskap viser Nettbuss at de ikke har tro på seg selv og sine egne ansatte, som de ønsker å satse på ved å forsøke å vinne anbudskonkurransen om Trondheims-rutene, forteller Ole Roger Berg.

– Da må jeg få legge til at anbudskonkurranser ofte innbærer å skvise kostnadene ned så langt som mulig for å være konkurransedyktig på pris. Dette fører til dårligere lønns- og arbeidsvilkår for de som jobber i selskapet, og for meg er ikke en slik utvikling ensbetydende med å satse på sine ansatte, fortsetter han.

– Nå er situasjonen fullstendig låst, og det er derfor vanskelig å komme med noen innspill som innebærer alternativer til full konkurranseutsetting. Anbud er imidlertid en dårlig løsning for både brukerne av kollektivtilbud og de ansatte, og derfor håper jeg fortsatt at vi kan diskutere alternativer når dette har roet seg, sier Ole Roger Berg.

– Demokratisk problem

Denne saken viser tydelig problemene ved å organisere offentlig eide virksomheter som aksjeselskaper. Når Nettbuss nå trekker seg fra forhandlingene med Sør-Trøndelag fylkeskommune, innebærer det et demokratisk problem, sier fylkestingsrepresentant og leder i Rødt Sør-Trøndelag, Ronny Kjelsberg, til Fagbladet.

– Når et rødgrønt fylkestingsvedtak på denne måten motarbeides politisk av et selskap eid av en rødgrønt styrt stat, kommer den udemokratiske organiseringsformen, som et AS faktisk er, i veien for demokratiske vedtak, utdyper han.

Han mener Regjeringen bør innkalle til ekstraordinær generalforsamling og sparke det nåværende Nettbuss-styret.

– Regjeringen har varslet en mer aktiv eierskapspolitikk. Nå har den mulighet til å vise det i praksis, sier Kjelsberg.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy