Frikjent for trikkedrap
Trikkeføreren som var dømt for uaktsomt drap i Oslo tingrett, ble frikjent i ankesaken. Både Oslo Sporvognsdrift og de ansatte i selskapet er svært glade for dommen.
Den 35 år gamle trikkeføreren var selv svært lettet da hun fikk forkynt dommen i ettermiddag.
– Det var forferdelig å ikke bli trodd av tingretten, for deretter å bli dømt som drapsperson. Nå opplevde jeg at lagmannsretten lyttet til min versjon av hvordan jeg opplevde situasjonen og trodde på det jeg fortalte, sier hun til Fagbladet.
Ikke bebreides
Dødsulykken skjedde på en holdeplass i Oslo 27. mai i fjor. En kvinne omkom etter at hun først falt og senere kom i klem mellom trikken og perrongen. Oslo tingrett dømte trikkeførerer til 60 dagers fengsel for uaktsom drap fordi den mente hun ikke hadde sett i speilet før hun kjørte ut fra holdeplassen.
Lagmannsretten kom til at trikkeføreren har sett i speilet og fulgt de sikkerhetsprosedyrer som hun skulle, og at hun derfor ikke er skyld i dødsfallet.
Den omkomne hadde både hodeskader og klemskader som hver for seg var dødelige. Lagmannsretten har lagt til grunn at kvinnen, som var sterkt beruset, kan ha pådratt seg hodeskadene ved å støte borti trikken og falle i bakken før den hadde stanset, og at den tiltalte trikkeføreren ikke kan bebreides for uaktsomhet i denne situasjonen.
Fikk bot
Derimot ble trikkeføreren dømt for uaktsomhet etter veitrafikkloven. Lagmannsretten mener hun feiltolket en person som vinket med armene for å få trikken til å stanse.
Trikkeføreren forklarte i retten at hun trodde dette var en person som hadde glemt noe og som likevel ikke skulle være med trikken, derfor tok hun avgangsprosedyre og kjørte.
Retten mener trikkeføreren har oppført seg korrekt i henhold til sikkerhetsforskrifter og rutiner, men mener hun burde ha tolket vinkingen annerledes, og at hun burde ha vurdert nærmere hva som var årsaken til denne uvanlige oppførselen til en person på perrongen.
Trikkeføreren ble derfor dømt til en bot på 10.000 kroner.
Til å leve med
– Jeg er svært glad for at hun ble frifunnet for drap. Dommen er ble også veldig godt mottatt i førergruppa, sier trikkeførerens plasstillitsvalgte, Bjørn Colban til Fagbladet.
Trikkeførerne i Oslo hadde på forhånd varslet aksjoner hvis lagmannsretten opprettholdt drapsdommen med tingretten.
– Selv om vi ikke er helt fornøyd med at hun ble dømt for uaktsomhet etter veitrafikkloven, mener vi likevel at dette er en dom vi kan leve med, sier Colban, som roser lagmannsretten for å ha satt seg grundig inn i saken.
Han er glad for at trikkeføreren både har hatt de ansatte og ledelsen Oslo Sporvogndrift i ryggen hele veien, og spesielt at selskapet brukte ressurser på å dokumentere forhold som politiets etterforskning ikke hadde avdekket eller som var uklare.
– Samtidig synes jeg dette er et tankekors med tanke på et menneskes rettssikkerhet. Det er ikke sikkert hun kunne ha stått her i dag som frikjent hvis hun ikke hadde hatt en arbeidsgiver som engasjerte seg i saken hennes, sier Colban.
– Måtte bevise uskyld
– Jeg opplever at dommen styrker trikkeføreren rettssikkerhet ved at den legger til grunn at forskrifter og instrukser er fulgt, og at de er tilstrekkelige. Dette er godt å ta med seg for alle som skal kjøre trikk i en storby som Oslo, sier kommunikasjonssjef i Oslo Sporvognsdrift, Cato Asperud, til Fagbladet.
Både han og skadekonsulent Mai-Britt Støa synes imidlertid det er skremmende at selskapet måtte engasjere seg og selv dokumentere forhold som hadde betydning for saken, men som påtalemyndigheten ikke har undersøkt.
– Vi kan nesten si det slik at vi måtte bevise trikkeførerens uskyld, etter at påtalemyndigheten hadde tatt ut en tiltale på et grunnlag som etter vår mening var skremmende tynt, sier de.
Lagmannsrettens dom kritiserer påtalemyndigheten for mangelfull etterforskning.
Ikke ansvar for dødsfallet
Trikkeførerens advokat, Halldis Winje, er godt fornøyd med dommen, selv om hun mener føreren bør vurdere å anke boten på 10.000 kroner for brudd på veitrafikkloven.
– Min klient har fått slått fast at hun ikke har noe ansvar for et annet menneskes død, og det var det viktigste vi ønsket å oppnå med denne ankesaken, sier hun.