Finanskrisen rammer de svakeste, både nasjonalt og globalt. Mens banksjefer og meglere kan hente ut store gevinster, strever millioner av mennesker for å skaffe mat på bordet og tak over hodet.
Hvordan bekjempe fattigdom? Til å belyse det spørsmålet har Fagforbundet i dag invitert en rekke framtredende fattigdomsbekjempere.
Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla framhevet at fagbevegelsens engasjement er helt avgjørende for å få bukt med fattigdom både nasjonalt og globalt.
Arbeid til alle
Fattige er først og fremst dem som er uten arbeid. Derfor er fagbevegelsens parole om arbeid til alle fundamentalt, sa Valla.
Hun pekte på at den relativt høye sysselsettingen vi ser i dag, kan bli avløst av større ledighet. Hun fulgte opp oppfordringen fra en faglig rogalandskonferanse som krever en krisepakke nå.
- Så vil jeg legge til: Sats på forskning og utvikling, og en aktiv motkonjunkturpolitikk. Sørg for arbeid til folk, og en lønn å leve av. Vi har tatt ansvar i inntektsoppgjørene for at alle skal få en lønn å leve av, og nok til å forsørge sine barn på, sa den tidligere LO- lederen.
Hun fortalte at det hadde gjort stort inntrykk da Fagforbundet under tariffoppgjøret i 2002 kunne opplyse at heltidsarbeidende av og til måtte gå på sosialkontoret fordi lønna ikke strakk til.
- Derfor må vi fortsette kampen for heltid, en anstendig lønn og at arbeid i skift og turnus skal gi samme uttelling.
Utfordrer regjeringen
Gerd Liv Valla hadde også en klar oppfordring til den rødgrønne regjeringen før folket skal gå til valgurnene:
- I tillegg til motkonjunkturpolitikk, må regjeringen gjøre konkrete grep for dem som sliter. Etabler ikke-kommersielle utleieboliger. Mange bor seg i hjel, eller bruker store deler av trygden på husleie.
- Stopp frafall fra videregående skole, og innfør ungdomsgarantien før 2009. Styrk kvalifiseringstiltakene for å få sosialhjelpsmottakere ut i arbeid, gi mer penger til Nav- sektoren, og gjør noe med sosialhjelpssatsene, oppfordret Gerd Liv Valla.
Fagbevegelsen må trå til
Når det gjelder bekjempelse av den globale fattigdommen, har Valla liten tro på at det er nok med tiltak fra verdensbanken og det internasjonale pengefondet.
- Vi må endre maktforholdene. For å greie det, er det den seige innsatsen fra fagbevegelsen som må til, sa den tidligere LO-lederen.
Forskjeller i sosialhjelp
Etter innledningen til Gerd Liv Valla, tok Fagforbundsadvokat Kjetil Edvardsen for seg forskjellsbehandling i kommunenes sosialhjelp. Han pekte blant annet på det urimelige i at de veiledende satsene for sosialhjelp ligger 30-40 prosent under anbefalingene til regjeringens eget institutt som forsker på dette feltet.
Han pekte også på manglende rettssikkerhet for de aller svakeste som ikke kan betale for seg, og det urimelige i at ikke er mulig å få fri rettshjelp for å klage på nivået på utbetaling av støtte til nødvendig livsopphold.
Kvinneperspektiv
Likestilling og kvinners rettigheter er perspektivet når Martha Rubiano Skretteberg i Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS) innleder med spørsmålet: Hvorfor kvinner?
FNs tusenårsmål
Line Hegna fra FNs utviklingsprogram UNDP redegjør for status for FNs tusenårsmål for bekjempelse av fattigdom.
Konferansedeltakerne får også høre hvordan fagforeningene i Sør-Asia arbeider med tusenårsmålene. Regional sekretær Anandalalakshmi Vaidhiyanathan fra Internasjonalen for stats- og kommuneansatte belyser dette.
Senere på dagen stiller generalsekretær i Norsk Folkehjelp Petter Eide spørsmålet: Er tusenårsmålene nok?
Framtidas utfordringer
Øystein Dahle fra Worldwatch Institute innleder om framtida, en utfordring for oss alle. Fagforbundets arbeid for SOS-barnebyer lokalt og sentralt er også tema, og Fagforbundsleder Jan Davidsen tar opp fagbevegelsen og kampen mot fattigdom.
En sang til motet
Etter programmet framfører Sosialistisk kor i Oslo "En sang til motet". Et 70 minutters spesialskrevet sangspill for å inspirere til videre kamp mot fattigdom.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold