JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avskaff fattigdommen

Jeg er her som stand in for finansminister Kristin Halvorsen. Jeg vil gjerne bruke pengene til å avskaffe den skampletten som fattigdom er, sa tidligere LO-leder Gerd Liv Valla da hun innledet på Fagforbundets fattigdomskonferanse i dag.

2008102215131120131216071703

Finanskrisen rammer de svakeste, både nasjonalt og globalt. Mens banksjefer og meglere kan hente ut store gevinster, strever millioner av mennesker for å skaffe mat på bordet og tak over hodet.

Hvordan bekjempe fattigdom? Til å belyse det spørsmålet har Fagforbundet i dag invitert en rekke framtredende fattigdomsbekjempere.

Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla framhevet at fagbevegelsens engasjement er helt avgjørende for å få bukt med fattigdom både nasjonalt og globalt.

Arbeid til alle

Fattige er først og fremst dem som er uten arbeid. Derfor er fagbevegelsens parole om arbeid til alle fundamentalt, sa Valla.

Hun pekte på at den relativt høye sysselsettingen vi ser i dag, kan bli avløst av større ledighet. Hun fulgte opp oppfordringen fra en faglig rogalandskonferanse som krever en krisepakke nå.

- Så vil jeg legge til: Sats på forskning og utvikling, og en aktiv motkonjunkturpolitikk. Sørg for arbeid til folk, og en lønn å leve av. Vi har tatt ansvar i inntektsoppgjørene for at alle skal få en lønn å leve av, og nok til å forsørge sine barn på, sa den tidligere LO- lederen.

Hun fortalte at det hadde gjort stort inntrykk da Fagforbundet under tariffoppgjøret i 2002 kunne opplyse at heltidsarbeidende av og til måtte gå på sosialkontoret fordi lønna ikke strakk til.

- Derfor må vi fortsette kampen for heltid, en anstendig lønn og at arbeid i skift og turnus skal gi samme uttelling.

Utfordrer regjeringen

Gerd Liv Valla hadde også en klar oppfordring til den rødgrønne regjeringen før folket skal gå til valgurnene:

- I tillegg til motkonjunkturpolitikk, må regjeringen gjøre konkrete grep for dem som sliter. Etabler ikke-kommersielle utleieboliger. Mange bor seg i hjel, eller bruker store deler av trygden på husleie.

- Stopp frafall fra videregående skole, og innfør ungdomsgarantien før 2009. Styrk kvalifiseringstiltakene for å få sosialhjelpsmottakere ut i arbeid, gi mer penger til Nav- sektoren, og gjør noe med sosialhjelpssatsene, oppfordret Gerd Liv Valla.

Fagbevegelsen må trå til

Når det gjelder bekjempelse av den globale fattigdommen, har Valla liten tro på at det er nok med tiltak fra verdensbanken og det internasjonale pengefondet.

- Vi må endre maktforholdene. For å greie det, er det den seige innsatsen fra fagbevegelsen som må til, sa den tidligere LO-lederen.

Forskjeller i sosialhjelp

Etter innledningen til Gerd Liv Valla, tok Fagforbundsadvokat Kjetil Edvardsen for seg forskjellsbehandling i kommunenes sosialhjelp. Han pekte blant annet på det urimelige i at de veiledende satsene for sosialhjelp ligger 30-40 prosent under anbefalingene til regjeringens eget institutt som forsker på dette feltet.

Han pekte også på manglende rettssikkerhet for de aller svakeste som ikke kan betale for seg, og det urimelige i at ikke er mulig å få fri rettshjelp for å klage på nivået på utbetaling av støtte til nødvendig livsopphold.

Kvinneperspektiv

Likestilling og kvinners rettigheter er perspektivet når Martha Rubiano Skretteberg i Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS) innleder med spørsmålet: Hvorfor kvinner?

FNs tusenårsmål

Line Hegna fra FNs utviklingsprogram UNDP redegjør for status for FNs tusenårsmål for bekjempelse av fattigdom.

Konferansedeltakerne får også høre hvordan fagforeningene i Sør-Asia arbeider med tusenårsmålene. Regional sekretær Anandalalakshmi Vaidhiyanathan fra Internasjonalen for stats- og kommuneansatte belyser dette.

Senere på dagen stiller generalsekretær i Norsk Folkehjelp Petter Eide spørsmålet: Er tusenårsmålene nok?

Framtidas utfordringer

Øystein Dahle fra Worldwatch Institute innleder om framtida, en utfordring for oss alle. Fagforbundets arbeid for SOS-barnebyer lokalt og sentralt er også tema, og Fagforbundsleder Jan Davidsen tar opp fagbevegelsen og kampen mot fattigdom.

En sang til motet

Etter programmet framfører Sosialistisk kor i Oslo "En sang til motet". Et 70 minutters spesialskrevet sangspill for å inspirere til videre kamp mot fattigdom.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy