JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bussene sto i Hordaland

Sjåførene i Tide Buss i Hordaland parkerte bussene mellom klokka 10 og 13 i dag. De gjennomførte en politisk streik i protest konkurranseutsetting av bussdriften.

2008102313442220131216071816

Det som virkelig opprører sjåførene er at fylkeskommunen – med Høyre, KrF og Frp i førersetet – ser ut til å vedta konkurranse om bussrutene nå for å slippe å forholde seg til den planlagte lovendringen som sikrer sjåfører rett til samme vilkår som før hvis et nytt selskap overtar bussrutene etter en anbudskonkurranse.

– Vil nekte overgang

Både Fagforbundet, Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet står sammen om dagens aksjon mot fylkestingspolitikerne.

Sjåførene protesterer mot at bussdriften konkurranseutsettes, og mener at fylkeskommunen i det minste må følge intensjonen i den nye loven, selv om den ikke er trådt i kraft ennå.

– Dersom det ikke blir stilt klare vilkår om at det selskapet som vinner anbudet skal gi sjåførene de samme vilkårene som de i Tide, vil vi råde folk til ikke å ta jobb i det nye selskapet, sier Jan Sivertsen som er leder i Vestnorsk Transportarbeiderforening til Klassekampen.

De ansatte i Tide har i dag gode ytelsesbaserte pensjonsordninger og godt utbygde velferds- og forsikringsordninger. Sivertsen gjør det klart at disse ordningene må inn i tilbudet fra et eventuelt nytt selskap.

– Hvis ikke regner vi med at Tide fortsatt kommer til å ha bruk for sjåfører til andre ruter i tiden framover, sier han.

Mange slutter

Tidligere i år vant selskapet Concordia bussanbudet i Sunnhordland. Det førte ifølge Klassekampen til at to av tre bussjåfører sluttet i jobben.

Regjeringen har lagt fram et forslag om en lovendring som sikrer sjåførene rett til sine opparbeidete rettigheter ved overgang til ny arbeidsgiver etter en anbudskonkurranse, såkalt virksomhetsoverdragelse.

Da fylkesutvalget i Hordaland fikk lovforslaget til høring, var det ifølge Klassekampen imot å innføre en slik ordning, og det ønsket at fylkeskommunene skulle få økonomisk kompensasjon hvis lovforslaget ble vedtatt.

Flere andre fylkeskommuner har lagt innholdet i lovforslaget inn som vilkår for konkurranseutsetting av bussruter, blant andre Nordland, Finnmark og Sør-Trøndelag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy