Det som virkelig opprører sjåførene er at fylkeskommunen – med Høyre, KrF og Frp i førersetet – ser ut til å vedta konkurranse om bussrutene nå for å slippe å forholde seg til den planlagte lovendringen som sikrer sjåfører rett til samme vilkår som før hvis et nytt selskap overtar bussrutene etter en anbudskonkurranse.
– Vil nekte overgang
Både Fagforbundet, Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet står sammen om dagens aksjon mot fylkestingspolitikerne.
Sjåførene protesterer mot at bussdriften konkurranseutsettes, og mener at fylkeskommunen i det minste må følge intensjonen i den nye loven, selv om den ikke er trådt i kraft ennå.
– Dersom det ikke blir stilt klare vilkår om at det selskapet som vinner anbudet skal gi sjåførene de samme vilkårene som de i Tide, vil vi råde folk til ikke å ta jobb i det nye selskapet, sier Jan Sivertsen som er leder i Vestnorsk Transportarbeiderforening til Klassekampen.
De ansatte i Tide har i dag gode ytelsesbaserte pensjonsordninger og godt utbygde velferds- og forsikringsordninger. Sivertsen gjør det klart at disse ordningene må inn i tilbudet fra et eventuelt nytt selskap.
– Hvis ikke regner vi med at Tide fortsatt kommer til å ha bruk for sjåfører til andre ruter i tiden framover, sier han.
Mange slutter
Tidligere i år vant selskapet Concordia bussanbudet i Sunnhordland. Det førte ifølge Klassekampen til at to av tre bussjåfører sluttet i jobben.
Regjeringen har lagt fram et forslag om en lovendring som sikrer sjåførene rett til sine opparbeidete rettigheter ved overgang til ny arbeidsgiver etter en anbudskonkurranse, såkalt virksomhetsoverdragelse.
Da fylkesutvalget i Hordaland fikk lovforslaget til høring, var det ifølge Klassekampen imot å innføre en slik ordning, og det ønsket at fylkeskommunene skulle få økonomisk kompensasjon hvis lovforslaget ble vedtatt.
Flere andre fylkeskommuner har lagt innholdet i lovforslaget inn som vilkår for konkurranseutsetting av bussruter, blant andre Nordland, Finnmark og Sør-Trøndelag.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat