JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uro på sykehusene i Nordland

- Vi frykter fjernstyring av lokalsykehusene, og både sykehusansatte og befolkningen i Lofoten og Vesterålen er utrygge, sier hovedtillitsvalgt Unni Roland i Fagforbundet. Bakgrunnen er at lokale sykehusdirektører er foreslått fjernet.

2008102909275920131216072314

For to dager siden la Nordlandssykehuset HF fram en utredning som foreslår at de lokale direktørene på sykehusene i Lofoten og Vesterålen skal fjernes. Et sentralt faglig lederteam skal erstatte direktørene. - Vi frykter vi da får et lederteam ved direktørens bord uten forankring og forståelse for lokale forhold, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Nordland, Unni Roland.

Kvalitetssikring mangler

Prosjektgruppen som står bak forslaget ble nedsatt i juni. Bakgrunnen var helseforetakets økonomiske situasjon som tilsa behov for innsparinger. - Vi er gjerne med på en omorganisering hvis det bedtyr bedre økonomi, bedre tilbud for pasientene og i tillegg bidrar til å styrke rekrutteringen av fagfolk, sier Unni Roland. I forslaget som nå ligger på bordet er ingen av disse punktene godt nok ivaretatt, understreker hun. - I den foreslåtte modellen ligger ingen økonomisk gevinst, og i tillegg skapes det utrygghet rundt lokalsykehusene, både hos ansatte og i lokalbefolkningen, sier Roland. Hun peker også på at konsekvensene av modellen som foreslås er mangelfull og ikke kvalitetssikret.

Kort frist

En lokal aksjonsgruppe, "Sykehusets venner", mobiliserer nå for fullt mot planen de mener vil svekke helsetilbudet i Lofoten og Vesterålen. Sykehusenes brukerutvalg er allerede sentralisert, og nå foreslås også sentralisering av samhandlingseenheten mot førstelinjetjenesten. En konsekvens av dette blir svekket kommunikasjonen mellom lokalsykehus og primærhelsetjeneste. En ukes høringsfrist er alt partene har fått til rådighet for å komme med innsigelser. - Det grenser til avdemokratisering av hele prosessen. Det kan se ut som målet med en slik prosess er å banke gjennom forslaget uten motforestillinger, altså med minst mulig støy, mener Unni Roland.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy