JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Faglige hensyn bak omstillingen

Bjørn Engum hevder det er faglige hensyn som ligger bak omstillingen innen psykiatrien i Møre og Romsdal. Fagforbundet mener det er økonomiske grunner som ligger bak.

2008102910342420131216072321

Helse Nordmøre og Romsdal (HNR) er pålagt å spare 74 millioner over en femårsperiode. Det vil ifølge adm.dir. Bjørn Engum medføre en betydelig nedbemanning. Totalt har 184 ansatte innen psykiatrien fått varsel om at de vurderes som overtallige. 20 av disse er sjukepleiere, og varslene til dem er trukket tilbake. Men hjelpepleierne og pleiemedhjelperne har ikke fått nye signaler. Styret har vedtatt at den nåværende rehabiliteringsavdelingen med åtte sengeplasser og sikkehetsavdelingen med fire plasser på Hjelset utenfor Molde skal slås sammen og beholde åtte plasser. Helse Sunnmøre skal overta ansvaret for pasienter fra sørfylket.

Faglig begrunnelse

Ledelsen i HNR understreker at pasientbehandlingen skal være like god eller bedre i framtida. På spørsmål om hva som er den faglige begrunnelsen for omstillingen, og hvordan den kan sikre kvaliteten på tjenestene, svarer adm.dir. Bjørn Engum at pasientgrunnlaget blir mer enn halvert når Sunnmøre overtar pasienter bosatt sør i fylket. - Bakgrunnen er at psykiatrien skal være tilgjengelig der folk bor, sier han. - På hvilket faglig grunnlag er beslutningen tatt? - Det går på geografi. De som bor på Sunnmøre, skal også ha et tilbud. Det er viktig at folk også i vårt fylke har et psykiatritilbud der de bor.

Til Brøset

Engum opplyser at Møre og Romsdal fra februar neste år ikke vil ha noe sikkerhetspsykiatrisk tilbud. - Pasienter som er for krevende, vil bli overført til Brøset i Trondheim. Der har de et nasjonal og regionalt ansvar for sikkerhetspsykiatrien, sier han. - Hvordan ser det totale regnestykket ut da? - Det er ikke først og femst økonomiske vurdering som ligger bak vedtaket.

Faglig støtte

- Har du støtte i noen faglige miljøer for denne endringen? - Jeg har sterk støtte for å gjennomføre og avslutte omstillingsprosessen. - Men hvilken støtte har du for å gjennomføre akkurat denne omstillingen? Engum minner om at styret i Helse Midt-Norge har pålagt HNR å spare, at hans eget styre har fulgt opp, og at hans jobb er å gjennomføre styrevedtakene. - For meg er det ingen annen mulig utgang på denne saken enn at vedtaket blir gjennomført.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy