Lånestopp for kommunene

Finanskrisen har for alvor nådd kommunal sektor. Kommunekreditt har full lånestopp, og også i Kommunalbanken strammer det seg til. Dermed kan bygging av barnehager, sykehjem og idrettsanlegg stoppe opp. - Regjeringen må sørge for at kommunene får tilgang til langsiktige kreditter, sier Jan Tore Strandås i Fagforbundet.

2008102913474420131216072355

Kommunekreditt, en av landets største långiverne til offentlig sektor, må nå si nei til nye lån. Årsaken er at det delvis statlig eide foretaket ikke lenger greier å skaffe penger i det internasjonale kapitalmarkedet, skriver Dagens Næringsliv. - Kommunekreditt har innført utlånsstopp på nye lange lån til kommunesektoren. Bakgrunnen er at Eksportfinans, som vi får finansieringen fra, ikke lenger kan gi oss lang finansiering til å drive utlån i kommunesektoren, sier administrerende direktør Arnulf Arnøy i Kommunekreditt.

Døra på gløtt

Også Kommunalbanken, som er den største finansieringsinstitusjonen for kommunene, kan bli nødt til å sette foten ned for nye utlån. - Selv om vi ikke ønsker å gå til det dramatiske skritt å erklære utlånsstopp, er det noe vi er nødt til å vurdere de dersom kronen skulle fortsette å svekke seg. Vi har ikke mye å låne ut nå, men har altså ikke helt stengt døren, sier administrerende direktør i Kommunalbanken Petter Skouen til Dagens Næringsliv.

Paradoks

Lånestoppen er et paradoks i disse dager: Regjeringen varslet nylig at de ville intensivere byggevirksomheten i offentlig sektor som ett av sine mottiltak mot nedgang i boligbyggingen. For at kommunene skal komme i gang med byggevirksomhet må de ha inn penger, framholder leder for samfunnspolitisk enhet i Fagforbundet, Jan Tore Strandås. Regjeringen må styrke kommuneøkonomien på to ulike måter påpeker Strandås: - Vi må få en direkte styrking av kommunebudsjettene. I tillegg må regjeringen sørge for at Kommunalbanken og andre finansieringsinstitusjoner mot kommunene får tilgang på kreditter med lange horisonter.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy