JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lånestopp for kommunene

Finanskrisen har for alvor nådd kommunal sektor. Kommunekreditt har full lånestopp, og også i Kommunalbanken strammer det seg til. Dermed kan bygging av barnehager, sykehjem og idrettsanlegg stoppe opp. - Regjeringen må sørge for at kommunene får tilgang til langsiktige kreditter, sier Jan Tore Strandås i Fagforbundet.

2008102913474420131216072355

Kommunekreditt, en av landets største långiverne til offentlig sektor, må nå si nei til nye lån. Årsaken er at det delvis statlig eide foretaket ikke lenger greier å skaffe penger i det internasjonale kapitalmarkedet, skriver Dagens Næringsliv. - Kommunekreditt har innført utlånsstopp på nye lange lån til kommunesektoren. Bakgrunnen er at Eksportfinans, som vi får finansieringen fra, ikke lenger kan gi oss lang finansiering til å drive utlån i kommunesektoren, sier administrerende direktør Arnulf Arnøy i Kommunekreditt.

Døra på gløtt

Også Kommunalbanken, som er den største finansieringsinstitusjonen for kommunene, kan bli nødt til å sette foten ned for nye utlån. - Selv om vi ikke ønsker å gå til det dramatiske skritt å erklære utlånsstopp, er det noe vi er nødt til å vurdere de dersom kronen skulle fortsette å svekke seg. Vi har ikke mye å låne ut nå, men har altså ikke helt stengt døren, sier administrerende direktør i Kommunalbanken Petter Skouen til Dagens Næringsliv.

Paradoks

Lånestoppen er et paradoks i disse dager: Regjeringen varslet nylig at de ville intensivere byggevirksomheten i offentlig sektor som ett av sine mottiltak mot nedgang i boligbyggingen. For at kommunene skal komme i gang med byggevirksomhet må de ha inn penger, framholder leder for samfunnspolitisk enhet i Fagforbundet, Jan Tore Strandås. Regjeringen må styrke kommuneøkonomien på to ulike måter påpeker Strandås: - Vi må få en direkte styrking av kommunebudsjettene. I tillegg må regjeringen sørge for at Kommunalbanken og andre finansieringsinstitusjoner mot kommunene får tilgang på kreditter med lange horisonter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy