Lånestopp for kommunene
Finanskrisen har for alvor nådd kommunal sektor. Kommunekreditt har full lånestopp, og også i Kommunalbanken strammer det seg til. Dermed kan bygging av barnehager, sykehjem og idrettsanlegg stoppe opp. - Regjeringen må sørge for at kommunene får tilgang til langsiktige kreditter, sier Jan Tore Strandås i Fagforbundet.
Kommunekreditt, en av landets største långiverne til offentlig sektor, må nå si nei til nye lån. Årsaken er at det delvis statlig eide foretaket ikke lenger greier å skaffe penger i det internasjonale kapitalmarkedet, skriver Dagens Næringsliv. - Kommunekreditt har innført utlånsstopp på nye lange lån til kommunesektoren. Bakgrunnen er at Eksportfinans, som vi får finansieringen fra, ikke lenger kan gi oss lang finansiering til å drive utlån i kommunesektoren, sier administrerende direktør Arnulf Arnøy i Kommunekreditt.
Døra på gløtt
Også Kommunalbanken, som er den største finansieringsinstitusjonen for kommunene, kan bli nødt til å sette foten ned for nye utlån. - Selv om vi ikke ønsker å gå til det dramatiske skritt å erklære utlånsstopp, er det noe vi er nødt til å vurdere de dersom kronen skulle fortsette å svekke seg. Vi har ikke mye å låne ut nå, men har altså ikke helt stengt døren, sier administrerende direktør i Kommunalbanken Petter Skouen til Dagens Næringsliv.
Paradoks
Lånestoppen er et paradoks i disse dager: Regjeringen varslet nylig at de ville intensivere byggevirksomheten i offentlig sektor som ett av sine mottiltak mot nedgang i boligbyggingen. For at kommunene skal komme i gang med byggevirksomhet må de ha inn penger, framholder leder for samfunnspolitisk enhet i Fagforbundet, Jan Tore Strandås. Regjeringen må styrke kommuneøkonomien på to ulike måter påpeker Strandås: - Vi må få en direkte styrking av kommunebudsjettene. I tillegg må regjeringen sørge for at Kommunalbanken og andre finansieringsinstitusjoner mot kommunene får tilgang på kreditter med lange horisonter.