ola.tommeras@fagforbundet.no
Fagbladet avslørte i forrige uke at teknisk sjef i Unibuss mottok 1,2 millioner kroner allerede i 2002, mens han hadde tilsvarende stilling i Norgesbuss. Dette viser kvitteringer Fagbladet er i besittelse av.
Disse utbetalingene er ikke en del av siktelsen i dag, og kommer i tillegg til 3,1 millioner kroner som den tekniske sjefen skal ha mottatt mens han var ansatt i Unibuss.
Anmelder forholdet
Administrerende direktør for Norgesbuss, Atle Rønning, fikk brev fra MAN i dag, der de bekrefter millionutbetalingen fra 2002. Norgesbuss ba selv om en redegjørelse fra MAN.
- Vi ønsker å komme til bunns i saken, og vil bistå politiet så godt vi kan. Saken vil bli anmeldt, sier Norgesbuss-direktør Atle Rønning til Fagbladet.no.
Utbetalingene fra MAN til den siktede mens han var i Norgesbuss, dreier seg om godtgjørelse for å fikse salgskontrakter på 37 busser.
Oversendt politiet
MAN har sendt alt materiale til Oslopolitiets finans- og miljøkrimseksjon, som etterforsker korrupsjonen i Unibuss.
Opprullingen begynte med saken mot MANs selger Axel Fischer, som 12. juli i år ble dømt for korrupsjon i Tyskland. Dommen dreier seg kun om forhold tiknyttet salg av busser til Unibuss (Sporveisbussene) fra 2003 til 2005. MAN har selv blitt dømt til foretaksbot på 150 millioner euro – 1,2 milliarder kroner - for å ha bestukket nøkkelpersoner til å ordne salgskontrakter i sine firmaer.
Bestikkelsene som nå bekreftes at ble gjort til Norgesbuss i 2002, var ikke en del av verken dommen mot Fischer eller MAN.
Hevder flere fikk pengene
Tidligere teknisk sjef har innrømmet overfor politiet å ha mottatt bestikkelser, men hevder at det var flere som mottok pengene. Verken hans forsvarer eller politiet vil kommentere om det er framkommet flere navn.
2009: Opprullingen av korrupsjon begynner internt i MAN. En ansatt i ledende stilling vedgår å ha betalt millionbeløp til to ledere i Unibuss (tidl. Sporveisbussene) som motytelse for salgskontrakter.
2011: Tidligere MAN-selger Axel Fischer blir dømt for korrupsjon. MAN blir dømt til foretaksbot på 150 millioner euro – 1,2 milliarder kroner.
Juli: Unibuss blir gjort oppmerksom på dommen i Tyskland, begynner egne undersøkelser og går snart til politiet.
August: Oslopolitiets seksjon for finans- og miljøkriminalitet innleder etterforskning. I løpet av høsten blir åtte personer siktet for forskjellige typer korrupsjon knyttet til Unibuss. Blant dem administrerende direktør Helge Leite.
September: Bestillerselskapet Ruter utestenger Unibuss fra pågående anbudskonkurranse i Oslo vest, grunnet korrupsjonen.
Oktober: Fagbladet avslører at korrupsjonen var i gang allerede da teknisk sjef var ansatt i Norgesbuss.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye