MAN bekrefter ytterligere korrupsjon - Norgesbuss går til anmeldelse

Den tyske bussprodusenten MAN bekrefter nå at teknisk sjef i Unibuss mottok millionbeløp, også mens han var ansatt i Norgesbuss.

2011110413054020131216173148

ola.tommeras@fagforbundet.no

Fagbladet avslørte i forrige uke at teknisk sjef i Unibuss mottok 1,2 millioner kroner allerede i 2002, mens han hadde tilsvarende stilling i Norgesbuss. Dette viser kvitteringer Fagbladet er i besittelse av.

Disse utbetalingene er ikke en del av siktelsen i dag, og kommer i tillegg til 3,1 millioner kroner som den tekniske sjefen skal ha mottatt mens han var ansatt i Unibuss.

Anmelder forholdet

Administrerende direktør for Norgesbuss, Atle Rønning, fikk brev fra MAN i dag, der de bekrefter millionutbetalingen fra 2002. Norgesbuss ba selv om en redegjørelse fra MAN.

- Vi ønsker å komme til bunns i saken, og vil bistå politiet så godt vi kan. Saken vil bli anmeldt, sier Norgesbuss-direktør Atle Rønning til Fagbladet.no.

Utbetalingene fra MAN til den siktede mens han var i Norgesbuss, dreier seg om godtgjørelse for å fikse salgskontrakter på 37 busser.

Oversendt politiet

MAN har sendt alt materiale til Oslopolitiets finans- og miljøkrimseksjon, som etterforsker korrupsjonen i Unibuss.

Opprullingen begynte med saken mot MANs selger Axel Fischer, som 12. juli i år ble dømt for korrupsjon i Tyskland. Dommen dreier seg kun om forhold tiknyttet salg av busser til Unibuss (Sporveisbussene) fra 2003 til 2005. MAN har selv blitt dømt til foretaksbot på 150 millioner euro – 1,2 milliarder kroner - for å ha bestukket nøkkelpersoner til å ordne salgskontrakter i sine firmaer.

Bestikkelsene som nå bekreftes at ble gjort til Norgesbuss i 2002, var ikke en del av verken dommen mot Fischer eller MAN.

Hevder flere fikk pengene

Tidligere teknisk sjef har innrømmet overfor politiet å ha mottatt bestikkelser, men hevder at det var flere som mottok pengene. Verken hans forsvarer eller politiet vil kommentere om det er framkommet flere navn.

2009: Opprullingen av korrupsjon begynner internt i MAN. En ansatt i ledende stilling vedgår å ha betalt millionbeløp til to ledere i Unibuss (tidl. Sporveisbussene) som motytelse for salgskontrakter.

2011: Tidligere MAN-selger Axel Fischer blir dømt for korrupsjon. MAN blir dømt til foretaksbot på 150 millioner euro – 1,2 milliarder kroner.

Juli: Unibuss blir gjort oppmerksom på dommen i Tyskland, begynner egne undersøkelser og går snart til politiet.

August: Oslopolitiets seksjon for finans- og miljøkriminalitet innleder etterforskning. I løpet av høsten blir åtte personer siktet for forskjellige typer korrupsjon knyttet til Unibuss. Blant dem administrerende direktør Helge Leite.

September: Bestillerselskapet Ruter utestenger Unibuss fra pågående anbudskonkurranse i Oslo vest, grunnet korrupsjonen.

Oktober: Fagbladet avslører at korrupsjonen var i gang allerede da teknisk sjef var ansatt i Norgesbuss.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy