ola.tommeras@fagforbundet.no
Fagbladet avslørte i forrige uke at teknisk sjef i Unibuss mottok 1,2 millioner kroner allerede i 2002, mens han hadde tilsvarende stilling i Norgesbuss. Dette viser kvitteringer Fagbladet er i besittelse av.
Disse utbetalingene er ikke en del av siktelsen i dag, og kommer i tillegg til 3,1 millioner kroner som den tekniske sjefen skal ha mottatt mens han var ansatt i Unibuss.
Anmelder forholdet
Administrerende direktør for Norgesbuss, Atle Rønning, fikk brev fra MAN i dag, der de bekrefter millionutbetalingen fra 2002. Norgesbuss ba selv om en redegjørelse fra MAN.
- Vi ønsker å komme til bunns i saken, og vil bistå politiet så godt vi kan. Saken vil bli anmeldt, sier Norgesbuss-direktør Atle Rønning til Fagbladet.no.
Utbetalingene fra MAN til den siktede mens han var i Norgesbuss, dreier seg om godtgjørelse for å fikse salgskontrakter på 37 busser.
Oversendt politiet
MAN har sendt alt materiale til Oslopolitiets finans- og miljøkrimseksjon, som etterforsker korrupsjonen i Unibuss.
Opprullingen begynte med saken mot MANs selger Axel Fischer, som 12. juli i år ble dømt for korrupsjon i Tyskland. Dommen dreier seg kun om forhold tiknyttet salg av busser til Unibuss (Sporveisbussene) fra 2003 til 2005. MAN har selv blitt dømt til foretaksbot på 150 millioner euro – 1,2 milliarder kroner - for å ha bestukket nøkkelpersoner til å ordne salgskontrakter i sine firmaer.
Bestikkelsene som nå bekreftes at ble gjort til Norgesbuss i 2002, var ikke en del av verken dommen mot Fischer eller MAN.
Hevder flere fikk pengene
Tidligere teknisk sjef har innrømmet overfor politiet å ha mottatt bestikkelser, men hevder at det var flere som mottok pengene. Verken hans forsvarer eller politiet vil kommentere om det er framkommet flere navn.
2009: Opprullingen av korrupsjon begynner internt i MAN. En ansatt i ledende stilling vedgår å ha betalt millionbeløp til to ledere i Unibuss (tidl. Sporveisbussene) som motytelse for salgskontrakter.
2011: Tidligere MAN-selger Axel Fischer blir dømt for korrupsjon. MAN blir dømt til foretaksbot på 150 millioner euro – 1,2 milliarder kroner.
Juli: Unibuss blir gjort oppmerksom på dommen i Tyskland, begynner egne undersøkelser og går snart til politiet.
August: Oslopolitiets seksjon for finans- og miljøkriminalitet innleder etterforskning. I løpet av høsten blir åtte personer siktet for forskjellige typer korrupsjon knyttet til Unibuss. Blant dem administrerende direktør Helge Leite.
September: Bestillerselskapet Ruter utestenger Unibuss fra pågående anbudskonkurranse i Oslo vest, grunnet korrupsjonen.
Oktober: Fagbladet avslører at korrupsjonen var i gang allerede da teknisk sjef var ansatt i Norgesbuss.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen