MAN bekrefter ytterligere korrupsjon - Norgesbuss går til anmeldelse

Den tyske bussprodusenten MAN bekrefter nå at teknisk sjef i Unibuss mottok millionbeløp, også mens han var ansatt i Norgesbuss.

2011110413054020131216173148

ola.tommeras@fagforbundet.no

Fagbladet avslørte i forrige uke at teknisk sjef i Unibuss mottok 1,2 millioner kroner allerede i 2002, mens han hadde tilsvarende stilling i Norgesbuss. Dette viser kvitteringer Fagbladet er i besittelse av.

Disse utbetalingene er ikke en del av siktelsen i dag, og kommer i tillegg til 3,1 millioner kroner som den tekniske sjefen skal ha mottatt mens han var ansatt i Unibuss.

Anmelder forholdet

Administrerende direktør for Norgesbuss, Atle Rønning, fikk brev fra MAN i dag, der de bekrefter millionutbetalingen fra 2002. Norgesbuss ba selv om en redegjørelse fra MAN.

- Vi ønsker å komme til bunns i saken, og vil bistå politiet så godt vi kan. Saken vil bli anmeldt, sier Norgesbuss-direktør Atle Rønning til Fagbladet.no.

Utbetalingene fra MAN til den siktede mens han var i Norgesbuss, dreier seg om godtgjørelse for å fikse salgskontrakter på 37 busser.

Oversendt politiet

MAN har sendt alt materiale til Oslopolitiets finans- og miljøkrimseksjon, som etterforsker korrupsjonen i Unibuss.

Opprullingen begynte med saken mot MANs selger Axel Fischer, som 12. juli i år ble dømt for korrupsjon i Tyskland. Dommen dreier seg kun om forhold tiknyttet salg av busser til Unibuss (Sporveisbussene) fra 2003 til 2005. MAN har selv blitt dømt til foretaksbot på 150 millioner euro – 1,2 milliarder kroner - for å ha bestukket nøkkelpersoner til å ordne salgskontrakter i sine firmaer.

Bestikkelsene som nå bekreftes at ble gjort til Norgesbuss i 2002, var ikke en del av verken dommen mot Fischer eller MAN.

Hevder flere fikk pengene

Tidligere teknisk sjef har innrømmet overfor politiet å ha mottatt bestikkelser, men hevder at det var flere som mottok pengene. Verken hans forsvarer eller politiet vil kommentere om det er framkommet flere navn.

2009: Opprullingen av korrupsjon begynner internt i MAN. En ansatt i ledende stilling vedgår å ha betalt millionbeløp til to ledere i Unibuss (tidl. Sporveisbussene) som motytelse for salgskontrakter.

2011: Tidligere MAN-selger Axel Fischer blir dømt for korrupsjon. MAN blir dømt til foretaksbot på 150 millioner euro – 1,2 milliarder kroner.

Juli: Unibuss blir gjort oppmerksom på dommen i Tyskland, begynner egne undersøkelser og går snart til politiet.

August: Oslopolitiets seksjon for finans- og miljøkriminalitet innleder etterforskning. I løpet av høsten blir åtte personer siktet for forskjellige typer korrupsjon knyttet til Unibuss. Blant dem administrerende direktør Helge Leite.

September: Bestillerselskapet Ruter utestenger Unibuss fra pågående anbudskonkurranse i Oslo vest, grunnet korrupsjonen.

Oktober: Fagbladet avslører at korrupsjonen var i gang allerede da teknisk sjef var ansatt i Norgesbuss.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy