Ber regjeringen om garantier

Staten må garantere for kommunenes inntekter, skriver Fagforbundets leder Jan Davidsen i et brev til statminister Jens Stoltenberg.

2008110409441420131216072805

Da statsbudsjettet ble lagt fram for en måned siden, ga Fagforbundet regjeringen anerkjennelse for forslagene som lå inne. De siste ukers rystelser i finansmarkedene har endret de økonomiske utsiktene, og forbundsleder Jan Davidsen ber nå regjeringen om ytterligere tiltak for å demme opp for usikkerheten som råder. Prognosene om økt arbeidsledighet innebærer økte utgifter og lavere skatteinntekter i kommunene, påpeker Davidsen i et brev til statsminister Jens Stoltenberg. Her understreker han at regjeringen må forsikre kommunene om at inntekstsmålene for neste år opprettholdes. "...slik at man ikke får en utilsiktet aktivitetsnedgang i kommunesektoren..."

Trenger beroligelse

- Regjeringen burde berolige kommunesektoren sånn som den beroliger markedene, sier Jan Davidsen til Dagens Næringsliv. Davidsen har fått signaler om at mange kommuner nå trimmer kostnadene på neste års budsjett for å kunne møte lavere skatteinngang. - Regjeringen bør gi en garanti om at staten vil hole kommunenes inntekter på det nivået som statsbudsjettet legger opp til, selv om skatteinntektene skulle falle, sier han.

Krav til kommunene

Kommunesektoren må være et viktig satsingsområde hvis ledigheten øker, framholder Jan Davidsen. Han forventer at regjeringen bruker kommunene aktivt i motkonjunkturpolitikken. Vedlikeholdsetterslepet i kommunene er noe av det man da kan gripe fatt i, foreslår Davidsen. I en slik sammenheng må det også stilles krav til kommunene, framholder han: - Kombinert med forsikring om at inntektsmålet for kommunesektoren opprettholdes, kan det stilles forventninger og krav til kommunene om sysselsettingsplaner og inntak av lærlinger, skriver Davidsen.

Fra kafé til sykehjem

Overfor Dagens Næringsliv foreslår forbundslederen også at man kan demme opp for økende ledighet i servicenæringene ved å flytte folk fra privat til offentlig virksomhet - fra kafé til sykehjem. Davidsen tar også til orde for å gjeninnføre utdanningsvikariater, et vellykket arbeidsmarkedstiltak fra forrige ledighetsperiode. Gjennom utdanningsvikariater kunne for eksempel en ansatt i skolefritidsordningen få fri med lønn til å ta utdanning mens en arbeidsledig i mellomtiden kom inn og overtok jobben. - Det fungerte veldig bra og løftet kompetansen samtidig som en arbeidsledig fikk jobb.

Ingen garanti fra Kleppa

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa avviser Jan Davidsens krav om garanti. - Garanti er et ord jeg ikke bruker - heller ikke nå, sier Kleppa. En oppdatert oversikt over kommunenes skatteinntekter vil foreligge til behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i mai. - Det er også da vi eventuelt vil komme tilbake til endringer, sier Kleppa til Dagens Næringsliv.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy