JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stevner Helse Nordmøre og Romsdal for arbeidsretten

Fagforbundet mener Helse Nordmøre og Romsdal har brutt Hovedavtalen på flere punkter når 184 ansatte i psykiatrien er innkalt til drøftingsmøte med tanke på oppsigelse. Nå går saken videre til Arbeidsretten.

2008110614002820131216073123

– Situasjonen er dramatisk. Blant de 184 ansatte som er truet av oppsigelse, er det mange som nærmer seg 60 år og som vil slite med å skaffe seg nytt arbeid, sier hovedtillitsvalgt Knut Ivar Egset til Fagbladet.

Omorganiserer

Ifølge Egset skal psykiatritilbudet omorganiseres på en slik måte at det skal flyttes ressurser fra Nordmøre over til Trøndelagsfylkene og Sunnmøre. Omorganiseringen skal tre i kraft fra 1. januar neste år.

Dette betyr at det er behov for færre ansatte på de psykiatriske institusjonene på Nordmøre, og derfor skal det nedbemannes. Egset mener denne prosessen har vært uryddig, og at bruddene på avtaleverket gjør det nødvendig å stevne arbeidsgiver.

– Vi har forsøkt å ha en konstruktiv dialog med helseforetaket, men synes ikke vi har nådd fram. Dermed ser vi ingen annen utvei enn arbeidsretten, sier Egset.

Avtalebrudd

– Etter Hovedavtalen skal slike nedbemanninger drøftes med de tillitsvalgte. Vi skal ha innflytelse på såpass store omstillinger. I stedet opplever vi at svært mange hjelpepleier, omsorgsarbeidere og assistenter er innkalt til drøftingsmøte, mens trusselen om oppsigelse er trukket tilbake for et 20-talls sykepleiere. Siden totalsummen som skal spares ligger fast, må dette bety at flere fra andre yrkesgrupper eller områder er truet av oppsigelse. Vi visste ingenting om dette, og derfor mener vi prosessen har vært svært uryddig, sier Egset.

– Hvis de som er innkalt til drøftingsmøte blir sagt opp, blir det heller ikke mange tillitsvalgte igjen i psykiatrien, legger han til.

Egset forteller at mange ansatte i kontorstillinger enten har måttet flytte arbeidssted eller er flyttet over i en vikarpool. Samtidig leier helseforetaket inn vikarer fra et byrå for å gjøre jobben til dem som har forsvunnet.

Tidsskjema for drøftingsmøtene med de ansatte som kan bli sagt opp er også så stramt at Egset som tillitsvalgt ikke har mulighet til å være med på mange av dem.

– Dermed må mange av våre medlemmer møte uten å få den hjelpen de har krav på etter Hovedavtalen, sier han.

Etterutdanning

Egset er også sterkt kritisk til at ansatte som ønsker det ikke har fått mulighet til å ta etterutdanning som gjør at de kan fortsette å arbeide innen psykiatrien i helseforetaket.

– Etter at planene for omorganiseringen ble kjent, forhandlet vi fram muligheten for å etterutdanne seg som en del av tariffavtalen. Noen er riktignok sendt på kurs, men det har jo ikke hjulpet dem siden de også er innkalt til drøftingsmøte, sier han.

Dårlig arbeidsmiljø

Psykiatrien i Helse Nordmøre har i lengre tid vært preget av arbeidsmiljøproblemer. Et eksternt firma har sett på forholdene, og skrevet en rapport som skal være svært kritisk mot den sittende ledelsen av helseforetaket.

– Jeg har hørt at rapporten er kritisk, men vet ikke noe konkret om innholdet, siden arbeidsgiver så langt ikke har ønsket å offentliggjøre den, sier Knut Ivar Egset.

Ifølge NRK Møre og Romsdal ønsker ikke helseforetakets ledelse å kommentere saken før de har mottatt og lest stevningen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy