– Situasjonen er dramatisk. Blant de 184 ansatte som er truet av oppsigelse, er det mange som nærmer seg 60 år og som vil slite med å skaffe seg nytt arbeid, sier hovedtillitsvalgt Knut Ivar Egset til Fagbladet.
Omorganiserer
Ifølge Egset skal psykiatritilbudet omorganiseres på en slik måte at det skal flyttes ressurser fra Nordmøre over til Trøndelagsfylkene og Sunnmøre. Omorganiseringen skal tre i kraft fra 1. januar neste år.
Dette betyr at det er behov for færre ansatte på de psykiatriske institusjonene på Nordmøre, og derfor skal det nedbemannes. Egset mener denne prosessen har vært uryddig, og at bruddene på avtaleverket gjør det nødvendig å stevne arbeidsgiver.
– Vi har forsøkt å ha en konstruktiv dialog med helseforetaket, men synes ikke vi har nådd fram. Dermed ser vi ingen annen utvei enn arbeidsretten, sier Egset.
Avtalebrudd
– Etter Hovedavtalen skal slike nedbemanninger drøftes med de tillitsvalgte. Vi skal ha innflytelse på såpass store omstillinger. I stedet opplever vi at svært mange hjelpepleier, omsorgsarbeidere og assistenter er innkalt til drøftingsmøte, mens trusselen om oppsigelse er trukket tilbake for et 20-talls sykepleiere. Siden totalsummen som skal spares ligger fast, må dette bety at flere fra andre yrkesgrupper eller områder er truet av oppsigelse. Vi visste ingenting om dette, og derfor mener vi prosessen har vært svært uryddig, sier Egset.
– Hvis de som er innkalt til drøftingsmøte blir sagt opp, blir det heller ikke mange tillitsvalgte igjen i psykiatrien, legger han til.
Egset forteller at mange ansatte i kontorstillinger enten har måttet flytte arbeidssted eller er flyttet over i en vikarpool. Samtidig leier helseforetaket inn vikarer fra et byrå for å gjøre jobben til dem som har forsvunnet.
Tidsskjema for drøftingsmøtene med de ansatte som kan bli sagt opp er også så stramt at Egset som tillitsvalgt ikke har mulighet til å være med på mange av dem.
– Dermed må mange av våre medlemmer møte uten å få den hjelpen de har krav på etter Hovedavtalen, sier han.
Etterutdanning
Egset er også sterkt kritisk til at ansatte som ønsker det ikke har fått mulighet til å ta etterutdanning som gjør at de kan fortsette å arbeide innen psykiatrien i helseforetaket.
– Etter at planene for omorganiseringen ble kjent, forhandlet vi fram muligheten for å etterutdanne seg som en del av tariffavtalen. Noen er riktignok sendt på kurs, men det har jo ikke hjulpet dem siden de også er innkalt til drøftingsmøte, sier han.
Dårlig arbeidsmiljø
Psykiatrien i Helse Nordmøre har i lengre tid vært preget av arbeidsmiljøproblemer. Et eksternt firma har sett på forholdene, og skrevet en rapport som skal være svært kritisk mot den sittende ledelsen av helseforetaket.
– Jeg har hørt at rapporten er kritisk, men vet ikke noe konkret om innholdet, siden arbeidsgiver så langt ikke har ønsket å offentliggjøre den, sier Knut Ivar Egset.
Ifølge NRK Møre og Romsdal ønsker ikke helseforetakets ledelse å kommentere saken før de har mottatt og lest stevningen.
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide