- Med diskrimineringsnemndas velsignelse kan en nå forskjellsbehandle med utgangspunkt i et marked, sier Mette Nord i Fagforbundets ledelse til Fagbladet.
Mette Nord beklager sterkt at nemnda har overprøvd vedtaket til likestillingsombudet som slo fast at Harstad kommune brøt likestillingsloven når de lønnet de to ledergruppene ulikt.
Anken godtatt
Harstad kommune og Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS anket avgjørelsen til Likestillings- og diskrimineringsnemnda.
Flertallet i nemnda har kommet til at Harstad kommune har godtgjort at ulik avlønning har vært nødvendig for å beholde avdelingsingeniørene som fagkoordinatorer og rekruttere til yrket.
Fagforbundet vil nå vurdere saken lønnspolitisk og se på de juridiske sidene ved en eventuell domstolsbehandling.
Markedsstyring
- Et viktig poeng er at stadig mer lokal avlønning og lønnsfastsettelse skjer uten at en har kampmidler. Dermed blir det mer vekt på arbeidsgivers styringsrett og økte lønnsforskjeller. Markedskreftene rår i stedet for likeverdighet i lønn når det gjelder faglig kompetanse og ansvar. Dette er et alvorlig signal om virkningene av økt lokal avlønning som går ut over likestillingsprinsippene, advarer Mette Nord.
Bremsekloss mot likestilling
- Vedtaket i nemnda er en bremsekloss i arbeidet mot likebehandling av kvinne - og mannsdominerte yrker, og verdsetting av likeverdig arbeid, sier Fagforbundets hovedtillitsvalgt Eva Granås i Harstad kommune.
Fagforbundet Harstad mener at det fortsatt er grunnlag for å påstå brudd på likestillingsloven. Lønnsforskjellene bunner i hovedsak i tradisjonell verdsetting av ulike yrker.
Hovedtillitsvalgt Eva Granås mener at argumentet for å beholde og rekruttere ikke er holdbar grunn for å lønnsdiskriminere mellom avdelingssykepleiere og fagkoordinatorer blant ingeniørene.
Uholdbare argument
Eva Granås framholder at Harstad kommune i årets lønnspolitiske drøftinger selv har uttalt at rekrutteringsutfordringer ikke lenger er et problem. Unntaket var områdene førskolelærere og tilsynsleger. Det var heller ikke satt spesiell fokus på rekrutteringsproblemer av ingeniører i lønnspolitiske drøftinger i 2006, påpeker Granås.
Hun undrer seg over at likestillingsnemnda legger vekt på at det er god personalpolitikk å heve ingeniørenes lederlønninger når markedet presser begynnerlønningene opp.
Kontraster i ulik behandling
- I perioden med ekstrem mangel på sykepleiere fra 2001 til 2005, ble det i kontrast til dette ikke gjort noe for å heve lønnen til avdelingssykepleiere, sier Eva Granås.
- Da hadde man motsatt strategi, ikke å heve lederlønningene fordi lederne ble ansett som stabile, sier Granås som krever at spisskompetansen på forvaltning av mennesker og omfattende helselovgiving må verdsettes på lik linje med spisskompetansen i teknisk sektor.
Utfordrer politikerne
Fagforbundets hovedtillitsvalgte framholder at det i forhandlingene i høst har skjedd noe tilnærming lønnsmessig. Nå er lønnsforskjellene 30.000. I et brev til de politiske partiene i Harstad skriver hovedtillitsvalgt Eva Granås:
Fagforbundet Harstad har merket seg at nemnda har lagt til grunn at Harstad kommune har som mål en ytterligere utjevning av lønnsforskjellene, og utfordrer med dette politikerne til å stille krav til administrasjonen om videre oppfølging.
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad