JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulikelønn i Harstad

Fagforbundet reagerer kraftig på at Likestillings- og diskrimineringsnemnda har uttalt at Harstad kommune ikke bryter likestillingsloven selv om mannlige avdelingsingeniører får over 40.000 kroner mer i lønn enn kvinnelige avdelingssykepleiere.

2008111812495220131216074234

- Med diskrimineringsnemndas velsignelse kan en nå forskjellsbehandle med utgangspunkt i et marked, sier Mette Nord i Fagforbundets ledelse til Fagbladet.

Mette Nord beklager sterkt at nemnda har overprøvd vedtaket til likestillingsombudet som slo fast at Harstad kommune brøt likestillingsloven når de lønnet de to ledergruppene ulikt.

Anken godtatt

Harstad kommune og Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS anket avgjørelsen til Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Flertallet i nemnda har kommet til at Harstad kommune har godtgjort at ulik avlønning har vært nødvendig for å beholde avdelingsingeniørene som fagkoordinatorer og rekruttere til yrket.

Fagforbundet vil nå vurdere saken lønnspolitisk og se på de juridiske sidene ved en eventuell domstolsbehandling.

Markedsstyring

- Et viktig poeng er at stadig mer lokal avlønning og lønnsfastsettelse skjer uten at en har kampmidler. Dermed blir det mer vekt på arbeidsgivers styringsrett og økte lønnsforskjeller. Markedskreftene rår i stedet for likeverdighet i lønn når det gjelder faglig kompetanse og ansvar. Dette er et alvorlig signal om virkningene av økt lokal avlønning som går ut over likestillingsprinsippene, advarer Mette Nord.

Bremsekloss mot likestilling

- Vedtaket i nemnda er en bremsekloss i arbeidet mot likebehandling av kvinne - og mannsdominerte yrker, og verdsetting av likeverdig arbeid, sier Fagforbundets hovedtillitsvalgt Eva Granås i Harstad kommune.

Fagforbundet Harstad mener at det fortsatt er grunnlag for å påstå brudd på likestillingsloven. Lønnsforskjellene bunner i hovedsak i tradisjonell verdsetting av ulike yrker.

Hovedtillitsvalgt Eva Granås mener at argumentet for å beholde og rekruttere ikke er holdbar grunn for å lønnsdiskriminere mellom avdelingssykepleiere og fagkoordinatorer blant ingeniørene.

Uholdbare argument

Eva Granås framholder at Harstad kommune i årets lønnspolitiske drøftinger selv har uttalt at rekrutteringsutfordringer ikke lenger er et problem. Unntaket var områdene førskolelærere og tilsynsleger. Det var heller ikke satt spesiell fokus på rekrutteringsproblemer av ingeniører i lønnspolitiske drøftinger i 2006, påpeker Granås.

Hun undrer seg over at likestillingsnemnda legger vekt på at det er god personalpolitikk å heve ingeniørenes lederlønninger når markedet presser begynnerlønningene opp.

Kontraster i ulik behandling

- I perioden med ekstrem mangel på sykepleiere fra 2001 til 2005, ble det i kontrast til dette ikke gjort noe for å heve lønnen til avdelingssykepleiere, sier Eva Granås.

- Da hadde man motsatt strategi, ikke å heve lederlønningene fordi lederne ble ansett som stabile, sier Granås som krever at spisskompetansen på forvaltning av mennesker og omfattende helselovgiving må verdsettes på lik linje med spisskompetansen i teknisk sektor.

Utfordrer politikerne

Fagforbundets hovedtillitsvalgte framholder at det i forhandlingene i høst har skjedd noe tilnærming lønnsmessig. Nå er lønnsforskjellene 30.000. I et brev til de politiske partiene i Harstad skriver hovedtillitsvalgt Eva Granås:

Fagforbundet Harstad har merket seg at nemnda har lagt til grunn at Harstad kommune har som mål en ytterligere utjevning av lønnsforskjellene, og utfordrer med dette politikerne til å stille krav til administrasjonen om videre oppfølging.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy