– Det er to grunner til at Sprøyterommet i Oslo ikke kan brukes av flere, mener Kine Haugen og Tore Sørensen, henholdsvis prosjektleder ved Sprøyterommet og institusjonssjef i Felttiltaket som Sprøyterommet er underlagt.
– For det første kan ikke brukerne blande piller i heroinet, og det er heller ikke tillatt å bruke andre rusmidler, som for eksempel amfetamin. En annen viktig grunn er begrensninger i åpningstida, sier Haugen og Sørensen.
Når ikke målene
Sirus (Statens institutt for rusmiddelforskning) har evaluert tilbudet og konkludert med at antall brukere er lavt i forhold til målet. På den annen side gjør de oppmerksom på at antall potensielle brukere er usikkert og varierende.
Dessuten ble evalueringen gjennomført før Sprøyterommet flyttet til bedre lokaler og ble lettere tilgjengelig for brukerne. Rapporten har likevel ført til at oslopolitikerne foreslår å legge ned Sprøyterommet i forbindelse med behandlingen av 2009-budsjettet.
Kan komme lenger
Haugen og Sørensen syns den midlertidige loven om Sprøyterommet burde vært noe romsligere.
– Når vi først har et forsøksprosjekt, burde vi forsøke litt. Men begrensningene har vært så store at de har undergravd selve forsøket, mener de to.
Haugen og Sørensen vil verken gå inn for nedleggelse eller permanent drift av Sprøyterommet.
Fortsatt drift
– Vi ønsker å utforske mulighetene for å nå målene pluss ny evaluering basert på driften etter flytting. Dette forutsetter drift i hvert fall ut 2009, sier Haugen og Sørensen.
Men når det gjelder de menneskene som bruker Sprøyterommet, er de ansatte overbevist om at de gjør en forskjell.
– Vi begrenser skadene av det livet brukerne lever ved at vi er til stede med rent utstyr og veiledning ved injisering. Det betyr ikke at vi støtter livet som rusmisbruker, for det er alt annet enn attraktivt. Men vi forebygger smitte og infeksjonssjukdommer, og vi hjelper dem videre i systemet hvis de ønsker å avvikle misbruket, sier Haugen og Sørensen.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Marie Louise Somby/Árvu
Tri Nguyen Dinh
FILM: STAMI bruker blant annet små filmsnutter for å vise problemstillinger med arbeidsmijøet i ulike bransjer. Fra venstre Lasse Vermelid, Miriam Sollie og Dan Young.
Per Flakstad
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs