– Det er to grunner til at Sprøyterommet i Oslo ikke kan brukes av flere, mener Kine Haugen og Tore Sørensen, henholdsvis prosjektleder ved Sprøyterommet og institusjonssjef i Felttiltaket som Sprøyterommet er underlagt.
– For det første kan ikke brukerne blande piller i heroinet, og det er heller ikke tillatt å bruke andre rusmidler, som for eksempel amfetamin. En annen viktig grunn er begrensninger i åpningstida, sier Haugen og Sørensen.
Når ikke målene
Sirus (Statens institutt for rusmiddelforskning) har evaluert tilbudet og konkludert med at antall brukere er lavt i forhold til målet. På den annen side gjør de oppmerksom på at antall potensielle brukere er usikkert og varierende.
Dessuten ble evalueringen gjennomført før Sprøyterommet flyttet til bedre lokaler og ble lettere tilgjengelig for brukerne. Rapporten har likevel ført til at oslopolitikerne foreslår å legge ned Sprøyterommet i forbindelse med behandlingen av 2009-budsjettet.
Kan komme lenger
Haugen og Sørensen syns den midlertidige loven om Sprøyterommet burde vært noe romsligere.
– Når vi først har et forsøksprosjekt, burde vi forsøke litt. Men begrensningene har vært så store at de har undergravd selve forsøket, mener de to.
Haugen og Sørensen vil verken gå inn for nedleggelse eller permanent drift av Sprøyterommet.
Fortsatt drift
– Vi ønsker å utforske mulighetene for å nå målene pluss ny evaluering basert på driften etter flytting. Dette forutsetter drift i hvert fall ut 2009, sier Haugen og Sørensen.
Men når det gjelder de menneskene som bruker Sprøyterommet, er de ansatte overbevist om at de gjør en forskjell.
– Vi begrenser skadene av det livet brukerne lever ved at vi er til stede med rent utstyr og veiledning ved injisering. Det betyr ikke at vi støtter livet som rusmisbruker, for det er alt annet enn attraktivt. Men vi forebygger smitte og infeksjonssjukdommer, og vi hjelper dem videre i systemet hvis de ønsker å avvikle misbruket, sier Haugen og Sørensen.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen