– Vi som arbeider her, skal gi livskvalitet og glede. Og vi har fått til samarbeid mellom generasjonene slik at alle kan kose seg, forteller aktivitetsleder Bjørg Marie Monge og aktivitetsmedarbeider Marit Thomassen.
De strømmer til i biler eller til fots. Med eller uten krykker og stokk. En og annen entrer Kulturtorget med rullator eller i rullestol.
Det er siste onsdag i måneden, og Jaktbua, puben på Bråta bo- og aktivitetssenter i Nedre Eiker, åpner klokka seks. Fra halv sju blir det dans til levende musikk. De som kommer like før åpning, møter en vegg av godlukt. Forventningene til en festaften blir forsterket av en herlig blanding av dame- og herredufter.
Og alle gjester blir tatt imot av personalet på Bråta Kulturtorg.
– Vi tar dem i hånda og ønsker dem velkommen. Vi viser at vi ser hver enkelt, sier aktivitetsleder Bjørg Marie Monge.
Gratis musikk
Kvelden er vel forberedt. Bygdas voksne, danseglade har brukt ettermiddagen til å pynte seg. Noen av gjestene har vært innom frisøren i løpet av dagen. Andre har vært hos fotpleier. Begge servicetilbudene er lokalisert på Bråta med inngang fra Kulturtorget.
Og allerede på elevkonserten om formiddagen kommer et eldre ektepar bort til Bjørg Marie for å bestille bord. Kona lurer endatil på om de skal ta seg bryet med å gå opp i omsorgsboligen bare for å snu – det er jo bare fire–fem timer til festen.
Ansatte og frivillige har hendene fulle i timene før festen. Knud Bak forbereder servering av kaffe og sveler. Bjørg Marie handler inn pølser og brød, mens Marit Thommassen gjør klar drikkevarer og kassa i baren. Det populære dansebandet Larsens 3 stjerners er innom for å rigge opp musikkanlegget.
– Vi kan ikke betale for musikken, men det er likevel populært å komme hit for å spille, forteller aktivitetslederen. Grunnen til at Bråta er så populær blant dansebandene er nok at stemningen alltid er god, og dansegolvet fullt.
Glad aktivitet
– Aktivitet og glede er viktig for helsa. Dette er noe de ansatte på Kulturtorget alltid har i fokus, sier Bjørg Marie Monge.
Og det mangler ikke på glad aktivitet når tida er inne for dans. Golvet fylles fort opp av unge og gamle danseglade, og det er ikke nødvendig å ha med partner. Frivillige sørger for at alle som vil, får en sjanse til å svinge seg.
Bråta har skjenkebevilling med alle rettigheter, og Marit Thommassen sørger for at alle frivillige i puben får nødvendig opplæring. Thomassen skjønner godt andre menneskers behov for aktivitet. Selv har hun knapt vært hjemom siste uka, for i går var det Dansens dag på Samfunnshuset, og hun er med i den nyetablert dansegruppa fra Bråta. Kvelden før var det korøvelse, og så var det møte i Konjakklubben oppi det hele.
– Vi har hatt kurs i linedance på Bråta, og det er jo kjempegod underholdning for brukerne, ler hun.
Korøvelsene er også lagt til Kulturtorget. Koret er visst litt mer seriøst. Kanskje ikke like morsomt som nybegynnergruppa i linedance, men sikkert like vakkert. For beboerne på Bråta blir det i hvert fall et variert underholdningstilbud.
Generasjonssenter
Helt siden prosjektperioden har politikere, fagfolk og ansatte vært enige om å skape et generasjonssenter i stedet for et nytt, tradisjonelt sykehjem i Nedre Eiker.
Før åpningen inngikk senteret et samarbeid med naboen Veiavangen ungdomsskole. Noen elever har vedtak om alternativ undervisning en gang i uka i snekkerbua på Bråta, andre holder datakurs, og to elever har ansvar for trimmen en gang i uka. De unge hjelper også til ved enkelte arrangementer. De tilbyr seg å hente beboere som vil være med, men som trenger hjelp til å komme seg ned i første etasje, de bidrar på den tekniske siden, og noen av dem underholder av og til på formiddagen.
– Kafeen vår, som er åpen fra morgen til ettermiddag, er også full av ungdommer i midttimen. Da er det mange som kommer hit i stedet for å gå inn til sentrum, forteller Bjørg Marie Monge.
Et senter for alle
De fleste dager er preget av at folk i alle aldre er til stede. I første etasje på Bråta finner beboere og naboer foruten Kulturtorget også både kiosk, kafé og svømmebassenget Blekkspruten. Hit kommer de aller yngste fra så vel Nedre Eiker som fra nabokommunene på babysvømmingen.
– Når våre beboere på demensavdelingen etter en time i vannet kommer tilbake til garderoben, møter de småbarn som skal på svømmekurs. Da ser vi ofte eksempler på gode møter mellom generasjonene, sier Monge.
Mange av tjenestetilbudene på Bråta blir drevet helt eller delvis privat, og pasientene på Bråta, beboere i omsorgsboligene og befolkningen for øvrig benytter seg av tilbudene. På den privatdrevne Blekkspruten går det for eksempel jevnt over 70 kurs i uka. Kommunen har i tillegg kjøpt ti timer som blant annet brukes til rehabilitering.
Bruker også fritida
I mangfoldet av aktiviteter er det nok pubkveldene med lokale musikere og dans som tiltrekker seg flest mennesker utenfra. Ved ett av bordene sitter for eksempel 12 brukere mellom 40 og 95 år sammen med tre miljøarbeidere.
– Folk fra boligen vår storkoser seg her, forteller Anne Beck Solu, og legger til at også de ansatte i boligen syns det er artig å komme på Bråta.
– Det skal mye til for at vi ikke stiller til dans siste onsdag i måneden på Bråta, sier hun.
– I kveld har vi egentlig fri, og siden vi har nettopp vært på tur, tenkte vi å hoppe over denne onsdagskvelden. Men beboerne ville så gjerne, så nå er vi her...
Når klokka nærmer seg halv ti, er det slutt. Noen i etasjen over skal sove i natt også.
På veien ut er det ingen ting igjen av den friske parfymeduften. I stedet aner vi eimen av stor innsatsvilje og aktivitet.
I første etasje på hovedbygningen er Kulturtorget lokalisert. Her er også kontorer, dagsenter for eldre og mange servicetilbud.
Blant servicetilbudene som er åpne for innbyggere både på Bråta og kommunens øvrige innbyggere, er fysioterapi, ergoterapi, fotklinikk, frisørsalong, forebyggende team for alle over 75 år, treningsrom, lekerom, sanserom, bibliotek, snekkerverksted, kiosk, kafé og svømmehall.
Andre etasje inneholder 32 institusjonsplasser. Lindrende enhet har fire senger, mens enhet for rehabilitering har åtte. De 20 resterende plassene er delt inn i to somatiske avdelinger. Alle pasienter kan gå rett ut fra andre etasje til en stor terrasse.
Bak hovedbygningen ligger Landsbyen med en stor sansehage omkranset av til sammen 54 omsorgsboliger. Åtte av boligene er frittstående, uten personalbase, mens 46 har døgnbemanning. Enkelte omsorgsboliger er skjermede enheter.
Ett av husene i Landsbyen brukes som dagsenter for personer med demens.
KVALITETSARKIV - KVALITETSHS
Kommune i Buskerud med om lag 22.000 innbyggere.
Kommunestyret vedtok en eldreplan i 1998. Da begynte også planleggingen av Bråta bo- og aktivitetssenter i Mjøndalen. Det var faglig og politisk enighet om at behov for tjenester, mer enn rett til tjenester, skulle være avgjørende for hvilke tilbud som ble bygd ut.
Fra 2003 til åpninga i 2005 var 20 prosjektgrupper i gang for å utvikle et best mulig senter.
Frivillige har hele tiden spilt en viktig rolle for driften ved Bråta. Kulturtorget blir brukt til korøvelser, dansetrening og foreningsmøter i tillegg til de aktiviteter som blir organisert av personalet tilknyttet Kulturtorget. På Kulturtorget er det to årsverk. De to som er ansatt, arbeider først og fremst med arrangementer på Bråta, men også for å øke aktivitetsnivået i kommunen.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold