JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dufter av dans og glede

Kulturtorget er selve hjertet på Bråta. Alle bygdas innbyggere er velkommen til å delta i det sosiale livet som leves på kultur- og aktivitetssenteret.

2008112110215920131216074554

– Vi som arbeider her, skal gi livs­kvalitet og glede. Og vi har fått til ­ sam­­arbeid mellom generasjonene slik at alle kan kose seg, forteller aktivitets­leder Bjørg Marie Monge og aktivitetsmedarbeider Marit Thomassen.

De strømmer til i biler eller til fots. Med eller uten krykker og stokk. En og annen entrer Kulturtorget med rullator eller i rullestol.

Det er siste onsdag i måneden, og Jaktbua, puben på Bråta bo- og ­aktivitetssenter i Nedre Eiker, åpner klokka seks. Fra halv sju blir det dans til levende musikk. De som ­kommer like før åpning, møter en vegg av godlukt. Forventningene til en fest­aften blir forsterket av en herlig blanding av dame- og herredufter.

Og alle gjester blir tatt imot av personalet på Bråta Kulturtorg.

– Vi tar dem i hånda og ønsker dem velkommen. Vi viser at vi ser hver enkelt, sier aktivitetsleder Bjørg Marie Monge.

Gratis musikk

Kvelden er vel forberedt. Bygdas voksne, danseglade har brukt ettermiddagen til å pynte seg. Noen av gjestene har vært innom frisøren i løpet av dagen. Andre har vært hos fotpleier. Begge servicetilbudene er lokalisert på Bråta med inngang fra Kulturtorget.

Og allerede på elevkonserten om formiddagen kommer et eldre ektepar bort til Bjørg Marie for å bestille bord. Kona lurer endatil på om de skal ta seg bryet med å gå opp i omsorgs­boligen bare for å snu – det er jo bare fire–fem timer til festen.

Ansatte og frivillige har hendene fulle i timene før festen. Knud Bak forbereder servering av kaffe og sveler. Bjørg Marie handler inn pølser og brød, mens Marit Thommassen gjør klar drikke­varer og kassa i baren. Det populære dansebandet Larsens 3 ­stjerners er innom for å rigge opp musikkan­legget.

– Vi kan ikke betale for musikken, men det er likevel populært å komme hit for å spille, forteller aktivitetslederen. Grunnen til at Bråta er så populær blant dansebandene er nok at stemningen alltid er god, og danse­golvet fullt.

Glad aktivitet

– Aktivitet og glede er viktig for helsa. Dette er noe de ansatte på Kulturtorget alltid har i fokus, sier Bjørg Marie Monge.

Og det mangler ikke på glad aktivitet når tida er inne for dans. Golvet fylles fort opp av unge og gamle danseglade, og det er ikke nødvendig å ha med partner. Frivillige sørger for at alle som vil, får en sjanse til å svinge seg.

Bråta har skjenkebevilling med alle rettigheter, og Marit Thommassen ­sørger for at alle frivillige i puben får nødvendig opplæring. Thomassen skjønner godt andre menneskers behov for aktivitet. Selv har hun knapt vært hjemom siste uka, for i går var det Dansens dag på Samfunnshuset, og hun er med i den nyetablert dansegruppa fra Bråta. Kvelden før var det korøvelse, og så var det møte i Konjakklubben oppi det hele.

– Vi har hatt kurs i linedance på Bråta, og det er jo kjempegod underholdning for brukerne, ler hun.

Korøvelsene er også lagt til Kulturtorget. Koret er visst litt mer seriøst. Kanskje ikke like morsomt som ny­begynnergruppa i linedance, men ­sikkert like vakkert. For beboerne på Bråta blir det i hvert fall et variert underholdningstilbud.

Generasjonssenter

Helt siden prosjektperioden har poli­tikere, fagfolk og ansatte vært enige om å skape et generasjonssenter i ­stedet for et nytt, tradisjonelt sykehjem i Nedre Eiker.

Før åpningen inngikk senteret et samarbeid med naboen Veiavangen ungdomsskole. Noen elever har vedtak om alternativ undervisning en gang i uka i snekkerbua på Bråta, andre holder datakurs, og to elever har ansvar for trimmen en gang i uka. De unge hjelper også til ved enkelte arrangementer. De tilbyr seg å hente beboere som vil være med, men som trenger hjelp til å komme seg ned i første etasje, de bidrar på den tekniske siden, og noen av dem underholder av og til på formiddagen.

– Kafeen vår, som er åpen fra mor­gen til ettermiddag, er også full av ungdommer i midttimen. Da er det mange som kommer hit i stedet for å gå inn til sentrum, forteller Bjørg Marie Monge.

Et senter for alle

De fleste dager er preget av at folk i alle aldre er til stede. I første etasje på Bråta finner beboere og naboer for­uten Kulturtorget også både kiosk, kafé og svømmebassenget Blekk­spruten. Hit kommer de aller yngste fra så vel Nedre Eiker som fra nabokommunene på babysvømmingen.

– Når våre beboere på demens­avdelingen etter en time i vannet kommer tilbake til garderoben, møter de små­barn som skal på svømmekurs. Da ser vi ofte eksempler på gode møter mellom generasjonene, sier Monge.

Mange av tjenestetilbudene på Bråta blir drevet helt eller delvis privat, og pasientene på Bråta, beboere i omsorgsboligene og befolkningen for øvrig benytter seg av tilbudene. På den privatdrevne Blekkspruten går det for eksempel jevnt over 70 kurs i uka. Kommunen har i tillegg kjøpt ti timer som blant annet brukes til rehabilitering.

Bruker også fritida

I mangfoldet av aktiviteter er det nok pubkveldene med lokale musikere og dans som tiltrekker seg flest mennesker utenfra. Ved ett av bordene sitter for eksempel 12 brukere mellom 40 og 95 år sammen med tre miljøarbeidere.

– Folk fra boligen vår storkoser seg her, forteller Anne Beck Solu, og ­legger til at også de ansatte i boligen syns det er artig å komme på Bråta.

– Det skal mye til for at vi ikke ­stiller til dans siste onsdag i måneden på ­Bråta, sier hun.

– I kveld har vi egentlig fri, og siden vi har nettopp vært på tur, tenkte vi å hoppe over denne onsdagskvelden. Men beboerne ville så gjerne, så nå er vi her...

Når klokka nærmer seg halv ti, er det slutt. Noen i etasjen over skal sove i natt også.

På veien ut er det ingen ting igjen av den friske parfymeduften. I stedet aner vi eimen av stor innsatsvilje og aktivitet.

I første etasje på hovedbygningen er Kulturtorget lokalisert. Her er også kontorer, dagsenter for eldre og mange servicetilbud.

Blant servicetilbudene som er åpne for innbyggere både på Bråta og kommunens øvrige innbyggere, er fysioterapi, ergoterapi, fotklinikk, frisørsalong, forebyggende team for alle over 75 år, treningsrom, lekerom, sanserom, bibliotek, snekkerverksted, kiosk, kafé og svømmehall.

Andre etasje inneholder 32 institusjonsplasser. Lindrende enhet har fire senger, mens enhet for rehabilitering har åtte. De 20 resterende plassene er delt inn i to somatiske avdelinger. Alle pasienter kan gå rett ut fra andre etasje til en stor terrasse.

Bak hovedbygningen ligger Landsbyen med en stor sansehage omkranset av til sammen 54 omsorgsboliger. Åtte av boligene er frittstående, uten personalbase, mens 46 har døgnbemanning. Enkelte omsorgsboliger er skjermede enheter.

Ett av husene i Landsbyen brukes som dagsenter for personer med demens.

KVALITETSARKIV - KVALITETSHS

Kommune i Buskerud med om lag 22.000 innbyggere.

Kommunestyret vedtok en eldreplan i 1998. Da begynte også planleggingen av Bråta bo- og aktivitetssenter i Mjøndalen. Det var faglig og politisk enighet om at behov for tjenester, mer enn rett til tjenester, skulle være avgjørende for hvilke tilbud som ble bygd ut.

Fra 2003 til åpninga i 2005 var 20 prosjektgrupper i gang for å utvikle et best mulig senter.

Frivillige har hele tiden spilt en viktig rolle for driften ved Bråta. Kulturtorget blir brukt til korøvelser, dansetrening og foreningsmøter i tillegg til de aktiviteter som blir organisert av personalet tilknyttet Kulturtorget. På Kulturtorget er det to årsverk. De to som er ansatt, arbeider først og fremst med arrangementer på Bråta, men også for å øke aktivitetsnivået i kommunen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy