JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjenn ungdommens digitale virkelighet

Har du hørt om den 13 år gamle jenta som lot seg ­overtale av nettvennen til å strippe foran webkamera? Tre år seinere måtte hun flytte fra heimbygda og skifte identitet.

2008112111532320131216074610

Et par år etter strippinga var ikke ­vennen venn lenger. Snart begynte ryktene å gå. Bildene lå på nettet. Tilværelsen i den lille bygda i Trøndelag ble uutholdelig.

Folk er naive

Ronny Raet fra BarneVakten brukte ikke lang tid på å fange oppmerksomheten da han innledet om virkelige møter og digital virkelighet på den mangfoldige ungdomskonferansen. Historien om den unge jenta, som har latt seg intervjue anonymt av Adresseavisen, gjorde sterkt inntrykk.

– Jeg blir sjokkert når jeg hører hvor naive ungdommene er, sier Raet. Han er en av BarneVaktens 35 foredragsholdere rundt omkring i landet.

Ingen på Nettby

I en forsamling av ungdomsarbeidere skåret Raet poeng på at han ikke moraliserte. Tvert imot:

– Nettet er et fantastisk verktøy. Det samme er webkamera. Jeg bruker det selv hele tida. Poenget er at vi foreldre mangler kunnskap. Selv har jeg tre jenter på 18, 13 og 10 år. Derfor er jeg på Nettby. Hvor mange av dere er på Nettby? utfordret han forsamlingen.

Minimal respons.

– Hvor mange er på Facebook? fulgte han opp. Full uttelling.

– Mener du at vi skal være på Nettby? spurte en i salen.

– Ja, svarte Raet, ikke fordi dere trenger å være så aktive, men for å se hva ungene holder på med.

Bestemorregelen

Raet bombarderte forsamlingen med fakta: Åtte av ti 11-åringer er på msn. Mange av dem gir seg ut for å være flere år ­eldre. De har kule nicknames og er alltid svært vakre. Nettstedet ­deiligst.no har 400.000 medlemmer. De som viser mest hud ligger konsekvent på topp.

– Når jeg snakker til forsamlinger med unge jenter, utfordrer jeg dem: Er det et slikt samfunn dere vil ha? En gang introduserte jeg «bestemor­regelen». Den sier at du ikke bør legge ut noe om deg selv som du ikke tror bestemora di ville like å se. Seinere har jeg fått tilbakemeldinger om at akkurat det budskapet hadde nådd fram.

Mobber med mobil

Flere fakta: 78 prosent av de unge chatter, 1 av 3 har møtt en nettvenn i virkeligheten, 4 av 10 går alene når de skal møte en nettvenn for første gang.

– Svært mange overgripere møter ofrene sine på nettet. Fenomenet øker. Første gang gir de ­positiv oppmerksomhet. Et økende antall volds­saker har også utspring på nettet, konstaterte Raet, før han henledet oppmerksomheten mot mobiltelefonen:

Mobilmobbing

– En av fem har mobbet med mobilen. Igjen: Det er utrolig viktig at vi snakker med barn og unge om dette. Tenk deg at du får en sms der det står «Ingen på skolen liker deg», eller «I morgen tar vi deg. Vi skal knuse kneskålene dine». Dette foregår nesten uten en lyd, men virkningen er enorm. Så lenge mottakeren ikke har noen å snakke med. Så lenge ingen voksne følger med og er på nett.

KVALITETSARKIV - KVALITETSKKO

270 ungdomsarbeidere fra hele landet var samlet til Den mangfoldige ungdomskonferansen i Trondheim 15. og 16. september. Arrangører var Ungdom og Fritid, Fagforbundet og Trondheim kommune. Deltakerne fikk høre om alt fra psykisk helse og resiliens til rettigheter på arbeidsplassen. Fagbladet fikk bare med seg en brøkdel, men det var ganske mye.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy