JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verdens øyne vendt mot Hokksund

Fagforeningsledere fra hele verden tok fredag turen til Hokksund. Med simultantolking til sju språk fikk de rundt femti delegatene praktisk innblikk i en norsk modellkommune. At fagforeningene kunne jobbe tett og tillitsfullt med kommunens høyreordfører var tilnærmet ubegipelig for en del av delegatene.

2008112818505720131216075308

Fagforbundet har denne uka vært vertskap for en global konferanse i ISKA-regi (Den internasjonale organisasjonen for stats- og kommuneansatte. Temaet var å finne strategier mot privatisering og for utvikling av gode offentlige tjenester.

Valget av Norge som møtested var ikke tilfeldig, understreker Jorge Mancillas fra ISKA:

- Fra et globalt perspektiv er modellkommuneprogrammet, som Fagforbundet har vært med på å utvikle, en god strategi for å bremse privatiseringen, sier Mancillas som har plassert seg i baksetet på bussen til Hokksund.

Framover i bussen summer det i et titalls ulike språk, og med på turen er også et korps tolker. Den formelle delen av programmet blir simultantolket til sju ulike språk.

Drømmesamfunn?

- Vi har aldri før hatt en så internasjonalt sammensatt forsamling her i Øvre Eiker, sa ordfører Anders B. Werp (H) som tok imot delegatene i rådhuset. Ordføreren, rådmann Jostein Barstad og hovedtillitsvalgt og leder i Fagforbundet Knut Sjulsen kunne fra sine ulike synsvinkler fortelle hvordan trepartssamarbeidet i kommunen fungerte.

- Vi har en felles drøm om sammen å skape et livskraftig samfunn. Dette er det ingen politisk debatt om - dette er vi enige om, sa ordføreren.

Spørsmålsrunden etterpå viste at "drømmesamfunnet" i Øvre Eiker der tillitsvalgte, politikere og administrativ ledelse kan diskutere og løse saker i fellesskap var nærmest uvirkelig for en del av deltakerne på møtet - noen av dem kommer fra land der fagforeningsledere blir skutt på åpen gate.

Uvirkelig men universelt

- I store deler av verden ser vi en voksende kynisme. En kynisme som har utviklet seg fordi man har blitt skuffet og overkjørt så mange ganger. Man tror ikke lenger på at det finnes et potensial for å utvikle samarbeid, sier Jorge Mancillas.

Derfor er det viktig å vise at det ikke er en naturlov at det er slik, understreker han:

- Her i Hokksund ser vi tydelig at man kan finne et felles mål uavhengig av hvilken politisk side man står på. Det er svært verdifullt for deltakerne å se dette i praksis, og derfor er en tur som dette noe vi alle kan la oss inspirere av, avslutter Mancillas.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy