– Vi ser ingen annen utvei enn å følge reglene og varsle blokade, slik at vi nå forhåpentligvis kan få en fornuftig dialog med Samariten, sier Dennis Kristensen som er forbundsleder i FOA, det danske søsterforbundet til Fagforbundet, etter at blokaden ble varslet i denne uka. I forveien har 3F varslet blokade.
Krevende seier
Samariten, som for øyeblikket kjører med knapt 20 ambulanser i Stockholm, stod som den helt store vinneren da det i november ble avgjort hvem som skulle få anbud på ambulansekjøringen på Sjælland fra 1. september neste år. Samariten har vunnet kontrakten på over 100 ambulanser i København, mens Falck skal kjøre i resten av hovedstadsregionen. I forveien hadde Samariten også vunnet ambulansekjøringen i Århus, Silkeborg og Viborg.
Kjempeordren er kommet som en overraskelse for Samariten. Så sent som 9. desember ansatte firmaet danske Jørn-Ole Didriksen til å lede operasjonen i Danmark. I et intervju med dansk TV2 dagen etter erklærte han seg som «Danmarks travleste mann»:
– Oppgaven er veldig stor. Der må vi legge kortene på bordet. Vi har nok vunnet mer enn vi regnet med, og oppgaven blir større enn vi hadde ventet, sa han.
På grunn av finanskrisen har den opprinnelige investoren hoppet av, og med et overskudd i den svenske driften på 100.000 kroner, er Didriksen nå på jakt etter en sterk finansiell partner som kan hjelpe med å løfte en oppgave verd 2,4 milliarder kroner. Han håper at finansieringen er på plass til nyttår, og at det kan tegnes en tariffavtale før jul.
Ingen dialog
Men både FOA som organiserer kommunalt ansatt ambulansepersonell og fagforbundet 3F som organiserer de privatansette, forteller at de ikke er i dialog med Samariten. En rekke andre LO-forbund ventes å varsle sympatikonflikter om ikke situasjonen endrer seg.
Den store taperen i anbudsrunden er Københavns Brandvæsen som har stått for ambulansekjørselen i København i over 100 år.
– Det er vanvittig at selskapet som har verdensrekord i laveste responstid, ikke lenger skal kjøre i København. Det kan bare bety forringelser for københavnerne, sier Reiner Burgwald, formann for Teknikk- og Serviceseksjonen i FOA til Politiken.
Men ifølge regionsrådformann Vibeke Storm Rasmussen (sosialdemokrat) i Region Hovedstaden, vil avtalen bety «markante forbedringer» i responstiden, især i ytterområdene.
Københavns overborgermester, sosialdemokraten Ritt Bjerregaard, frykter imidlertid at beslutningen vil ramme beredskapen i situasjoner med terror — noe frykten er stor for i Danmark etter to omganger med Muhammed-tegninger.
– Jeg er skuffet over at man ikke fortsetter med Københavns Brandvæsen som har løst oppgaven til full tilfredshet. Jeg håper ikke det vil koste menneskeliv, men situasjonen er så alvorlig at jeg vil advare om at det nå blir færre ambulanser og dårligere utdannet personale i København, sier Bjerregaard til det nasjonale nyhetsbyrået Ritzau.
Ett av de store stridspunktene er at danske ambulanser ifølge tariffavtalen krever en døgnbemanning på mellom 11 og 12 personer, mens Samariten vil bruke færre folk. Mange ambulanseansatte i Københavns Brandvæsen ventes å ikke søke jobb i Samariten.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte