JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stopper ulovlig ambulansetilskudd

Helse Midt-Norge stopper tilskuddet på 84 millioner til to private ambulanseselskap fordi det er brudd på EØS-reglementet.

2008121818385420131216081113

I et oppsiktsvekkende vedtak har styret i Helse Midt-Norge besluttet å stoppe ekstrabevilgningene til anbudsvinnerne av ambulanseoppdrag i 30 kommuner i regionen.

Det er nå slått fast at kompensasjonen til Inntrøndelag Ambulanse og Namsos Trafikkselskap er å anse som ulovlig statsstøtte. Utbetalingene stoppes fra januar , melder Trønder-Avisa.

Brudd på reglement

Det var administrerende direktør Bjørn Erikstein som foreslo overfor styremøtet i helseregionen å stoppe overføringene til de to selskapene. Grunnen er at advokatfirmaet Haavind & Vislies har konkludert med at avtalen er brudd på EØS-reglementet. Administrasjonen vil vurdere om tilskuddet skal betales tilbake.

Dersom vedtaket om å stoppe utbetalingene fører til at de to selskapene ikke kan drive videre, anbefales Helse Midt-Norge å enten utlyse en ny anbudskonkurranse eller å overta tjenesten selv .

Kontraktsbrudd

Både Inntrøndelag Ambulanse og Namsos Trafikkselskap reagerer kraftig på vedtaket og anklager helseforetaket for kontraktsbrudd.

- Vi registrerer at de opererer med begrepet "statsstøtte", mens det i realiteten er snakk om vederlag som foretaket betaler til selskapet for at det skal utføre ambulansetjenester. Denne avtalen kan helseforetaket ikke bryte, sier advokat Rolf Kristensen som håndterer saken på vegne av Inntrøndelag Ambulanse til Trønder-Avisa.

- Med mindre helseforetaket endrer vedtaket, vil dette få konsekvenser for selskapet og brukerne, det vil si de som trenger ambulansetjenester, sier advokaten.

De tre partene skal møtes 6. januar.

Flengende kritikk

Fagforbundet har tidligere krevd at hele anbudsprosessen burde granskes av Riksrevisjonen.

En juridisk gjennomgang tidligere i høst konkluderer med at det regionale helseforetaket brøt med sentrale prinsipper i anskaffelsesreglementet da private ambulanseselskaper fikk kontrakter på ambulansetjenester i regionen, og at selskaper som la inn anbud er behandlet ulikt.

Ifølge rapporten ville andre selskaper blitt tildelt kontrakt hvis alle var blitt behandlet likt. Rapporten er også sterkt kritisk til at Helse Midt-Norge har hemmeligholdt innholdet i en avtale der de to private selskapene hittil har fått etterbetalt 19,2 millioner kroner.

Helse Midt-Norge må overta sjøl

– Vi forventer at Helse -Midt- Norge tar over ansvaret for ambulansetjenesten. Det er kjernevirksomhet for et sykehus, og ikke noe vi kan gamble med, sier leder Kjellfrid Blakstad i Fagforbundets seksjon helse og sosial.

Fagforbundet mener at ambulansesaken fikk en riktig og nødvendig konklusjon da styret i Helse Midt i dag trakk tilbake ekstrabevilgningen til de to private anbudsvinnerne.

Kvaliteten må sikres

Kjellfrid Blakstad håper nå på en konstruktiv diskusjon om hvordan en kan skape langsiktighet og kvalitet i ambulansetjenesten, og trygghet for de ansatte og for pasienter.

– Jeg opplever at kvalitet og trygghet har vært satt til side for konkurranseutsetting og privatisering, nærmest for enhver pris. Det må det nå bli en slutt på, sier Fagforbundets Kjellfrid Blakstad.

Tok ikke høyde for lønnsøkning

Etter at anbudsavtalen mellom Helse Midt-Norge og ambulanseselskapene var undertegnet, fikk de ansatte gjennomslag for lønnsøkning som sprengte anbudsrammen.

For å bøte på en anstrengt økonomi hos de to anbudsvinnerne, inngikk Helse Midt i sommer en hemmelig avtale om overføringer av til sammen 84 millioner kroner i løpet av den femårige anbudsperioden.

Hittil har Namsos Trafikkselskap fått utbetalt omlag 14 millioner kroner, mens Inntrøndelag Ambulanse har fått utbetalt fem millioner.

Da avtalen ble kjent, førte det til at tidligere administrerende direktør Jan Erik Thoresen trakk seg på grunn av håndteringen av ambulansesaken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy