I et oppsiktsvekkende vedtak har styret i Helse Midt-Norge besluttet å stoppe ekstrabevilgningene til anbudsvinnerne av ambulanseoppdrag i 30 kommuner i regionen.
Det er nå slått fast at kompensasjonen til Inntrøndelag Ambulanse og Namsos Trafikkselskap er å anse som ulovlig statsstøtte. Utbetalingene stoppes fra januar , melder Trønder-Avisa.
Brudd på reglement
Det var administrerende direktør Bjørn Erikstein som foreslo overfor styremøtet i helseregionen å stoppe overføringene til de to selskapene. Grunnen er at advokatfirmaet Haavind & Vislies har konkludert med at avtalen er brudd på EØS-reglementet. Administrasjonen vil vurdere om tilskuddet skal betales tilbake.
Dersom vedtaket om å stoppe utbetalingene fører til at de to selskapene ikke kan drive videre, anbefales Helse Midt-Norge å enten utlyse en ny anbudskonkurranse eller å overta tjenesten selv .
Kontraktsbrudd
Både Inntrøndelag Ambulanse og Namsos Trafikkselskap reagerer kraftig på vedtaket og anklager helseforetaket for kontraktsbrudd.
- Vi registrerer at de opererer med begrepet "statsstøtte", mens det i realiteten er snakk om vederlag som foretaket betaler til selskapet for at det skal utføre ambulansetjenester. Denne avtalen kan helseforetaket ikke bryte, sier advokat Rolf Kristensen som håndterer saken på vegne av Inntrøndelag Ambulanse til Trønder-Avisa.
- Med mindre helseforetaket endrer vedtaket, vil dette få konsekvenser for selskapet og brukerne, det vil si de som trenger ambulansetjenester, sier advokaten.
De tre partene skal møtes 6. januar.
Flengende kritikk
Fagforbundet har tidligere krevd at hele anbudsprosessen burde granskes av Riksrevisjonen.
En juridisk gjennomgang tidligere i høst konkluderer med at det regionale helseforetaket brøt med sentrale prinsipper i anskaffelsesreglementet da private ambulanseselskaper fikk kontrakter på ambulansetjenester i regionen, og at selskaper som la inn anbud er behandlet ulikt.
Ifølge rapporten ville andre selskaper blitt tildelt kontrakt hvis alle var blitt behandlet likt. Rapporten er også sterkt kritisk til at Helse Midt-Norge har hemmeligholdt innholdet i en avtale der de to private selskapene hittil har fått etterbetalt 19,2 millioner kroner.
Helse Midt-Norge må overta sjøl
– Vi forventer at Helse -Midt- Norge tar over ansvaret for ambulansetjenesten. Det er kjernevirksomhet for et sykehus, og ikke noe vi kan gamble med, sier leder Kjellfrid Blakstad i Fagforbundets seksjon helse og sosial.
Fagforbundet mener at ambulansesaken fikk en riktig og nødvendig konklusjon da styret i Helse Midt i dag trakk tilbake ekstrabevilgningen til de to private anbudsvinnerne.
Kvaliteten må sikres
Kjellfrid Blakstad håper nå på en konstruktiv diskusjon om hvordan en kan skape langsiktighet og kvalitet i ambulansetjenesten, og trygghet for de ansatte og for pasienter.
– Jeg opplever at kvalitet og trygghet har vært satt til side for konkurranseutsetting og privatisering, nærmest for enhver pris. Det må det nå bli en slutt på, sier Fagforbundets Kjellfrid Blakstad.
Tok ikke høyde for lønnsøkning
Etter at anbudsavtalen mellom Helse Midt-Norge og ambulanseselskapene var undertegnet, fikk de ansatte gjennomslag for lønnsøkning som sprengte anbudsrammen.
For å bøte på en anstrengt økonomi hos de to anbudsvinnerne, inngikk Helse Midt i sommer en hemmelig avtale om overføringer av til sammen 84 millioner kroner i løpet av den femårige anbudsperioden.
Hittil har Namsos Trafikkselskap fått utbetalt omlag 14 millioner kroner, mens Inntrøndelag Ambulanse har fått utbetalt fem millioner.
Da avtalen ble kjent, førte det til at tidligere administrerende direktør Jan Erik Thoresen trakk seg på grunn av håndteringen av ambulansesaken.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard