JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høring om forsikring av arbeidsskader

Belastningslidelser i typiske kvinneyrker skal fortsatt ikke gi yrkesskadeerstatning, mens skader etter personløft skal sikres mer. Nå leses regjeringens forslag til nytt regelverk for yrkesskader med lupe i Fagforbundet. Forslaget er livsviktig for tusenvis av medlemmer.

2009010812572320131216081805

Første arbeidsdag i 2009 dumpet regjeringens forslag til ny arbeidsskadeforsikring i postkassa i Fagforbundet. Det er en kostbar og vrien nøtt regjeringen tar fatt i - både juridisk, økonomisk og i forhold til likestilling.

Hittil har erstatningen kommet dels fra folketrygden og dels fra forsikringsselskap. Nå foreslår regjeringen å samle regelverket i ett løp. Forslaget omfatter plutselig løfteskade, men omfatter fortsatt ikke belastningslidelser.

Angår mange

Dagens ordninger er i årevis kritisert fordi de dekker arbeidsskader i typiske mannsyrker, mens skader i typiske kvinneyrker avskrives som normal arbeidsbelasting.

I forrige nummer skrev Fagbladet om en hjelpepleier som er ufør på livstid etter et løft av en 120 kilo tung, delvis lam pasient på tampen av en stresset nattevakt. Alle er enige om at hun ble skadet i det øyeblikket hun løftet den uvanlig tunge pasienten.

Men det var ikke nok. Vanlige arbeidsoppgaver gir ikke erstatning, mente trygderetten. Normalt arbeidspress, sa også lagretten - riktignok med dissens. Men med det nye lovforslaget ville kanskje hjelpepleieren fått yrkesskadeerstatning. Fagforbundet har anket saken hennes til høyesterett.

Belastningslidelser

Fagforbundet avviste det første høringsforslaget til ny lov, fordi det ikke gikk langt nok i å gi erstatning for belastningslidelser. Et utvalg foreslo å ta inn enkelte lidelser, men ikke de som er knyttet til nakke og rygg, derved faller de kvinnearbeidsplassene utenfor. Nå skal det nye forslaget studeres nøye.

Høringsfristen er 12.mars. Departementet tar sikte på å legge fram et lovforslag i løpet av våren 2009.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy