JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fordømmer Israels terrorbombing

Medlemmene i Fagforbundets forbundsstyre er sjokkerte, sinte og fortvilte over det som skjer i Gaza, og fordømmer Israels terrorbombing i en meget skarp uttalelse.

2009010815462520131216081829

Forbundsstyret er opptatt av en våpenhvile, men understreker i sin uttalelse at den ikke betyr at Israels okkupasjon av Gaza er over, og at den heller ikke kan oppheve Israels mange folkerettsstridige handlinger mot det palestinske folket.

Derfor må norske myndigheter stille Israel til ansvar for krigshandlingene, heter det i uttalelsene i ettermiddag. Forbundsstyret vedtok også å støtte Norsk Folkehjelps arbeid i Gaza og i de palestinske områdene med 500.000 kroner.

Forbundsstyret mener verden er blitt forført av fredssamtaler og forhandlinger, og snakket om en fredsprosess i Midtøsten. Samtidig har Israel styrket sin stilling som en sterk okkupant, mens forholdene for svært mange palestinere bare er blitt verre.

60 års historie

På forbundsstyrets møte i dag redegjorde forbundets rådgiver Trygve Natvig om situasjonen i Gaza. Han er selv utdannet prest, og hadde en sterk opplevelse på begynnelsen av 90-tallet da han i regi av Norges Kristelige Studentforbund var vertskap for kristen, muslimsk og jødisk ungdom som kom til Norge for å forsøke å snakke sammen. Omtrent samtidig reiste han ned til området, og det han så og opplevde, gjorde at han i årene som fulgte engasjerte seg sterkt i palestinsk solidaritetsarbeid.

Natvig er fortsatt sterkt engasjert. Han har et barnebarn som er halvt palestinsk, og en av hans gode venner er palestinsk prest i Israel og biskop i den anglikanske kirken.

– Det er viktig å huske på at dette ikke begynte med Hamas-raketter og Israels bombetokter for noen uker siden. Dette begynte for 60 år siden. Selv om det blir forhandlet fram en våpenhvile, vil veien fram til en fredelig løsning i dette området være fryktelig lang, sa Natvig til forbundsstyret.

Systematisk undertrykking

– Det blir ingen fred uten frihet for det palestinske folket, og da må det skje store og dramatiske endringer. Jeg har reist mye i området, og har selv opplevd hvordan palestinere blir kontrollert og trakassert og holdt i et jerngrep Israelerne kjører på store «bypass-roads», mens palestinerne henvises til kronglete småveier. De må gjennom kontrollposter, og hvis de sier et galt ord, kan de glemme å komme videre.

– Jeg har selv forsøkt å importere palestinske varer for å hjelpe næringsdrivende, men israelske restriksjoner og bestemmelser gjør det nesten umulig å få til.

– Det israelske myndigheter gjør er effektiv og systematisk undertrykking av et annet folk, sa Trygve Natvig. I tillegg til penger og storpolitikk, mener han det er viktig at enkeltmenesker og organisasjoner engasjerer seg langsiktig i et folk-til-folk-sammarbeid og knytter kontakter med den palestinske befolkningen. Han oppfordret også Fagforbundets toppolitikere til å ta opp Palestina-konflikten i de internasjonale foraene i fagbevegelsen der forbundet er representert.

Ros til Støre

Forbundsstyret sier i sin uttalelse at dette ikke er en religionskrig, men en kamp om land, vann og rettigheter over et lite landområde. Samtidig er det forskjell på den sterke og den svake part i konflikten, Israel som okkuperer og Palestinerne som bli okkupert.

Fagforbundet er opptatt av at det forhandles om våpenhvile, men mener samtidig at forhandlingene må skje med den organisasjonen som gjennom frie og lovlige valg har fått tillit til å representere det palestinske folket. Det vil si Hamas.

I den forbindelse uttrykker forbundsstyret ros til utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans initiativ om å være i nær kontakt med Hamas.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy