JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslobyråd vil stenge hjem for 30 alkoholikere

På Sjøstrand omsorgssenter har 30 eldre alkoholikere funnet roen etter et langt liv med rus. Nå vil Oslo kommune slakte katt- og kaninidyllen. For mange er veien tilbake til gata kort.

2011110811061020131216173317

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

I Solveig Magnussens ansikt er sporene fra et hardt liv meislet inn. Den slitne kroppen stabber på grusveien mellom de gamle trehusene på Bjerkås i Asker. Da hun kom til Sjøstrand for 11 år siden, fant Solveig for første gang på mange år et hjem. Etter mange år med rusmisbruk, institusjonsopphold og utkastelser vet Solveig bedre enn de fleste hva det er å være hjemløs.

Nå frykter 69-åringen at de gode årene i livet er talte.

Budsjettkutt

Neste år skal Oslo kommune spare 13 millioner på russektoren. Et beløp som tilsvarer kommunens kostnader på Sjøstrand. Selv om budsjettet først skal behandles i bystyret 7. desember, har Oslos sosialbyråd Anniken Hauglie (H) allerede uttalt til TV2 at Sjøstrand omsorgssenter skal nedlegges.

Trussel om nedlegging setter sitt preg på alle beboerne på Sjøstrand. De fleste av dem er over 60 år og har hatt hjemmet sitt her i mer enn ti år. Eldste beboer er 81 og har bodd på Sjøstrand i 26 av dem.

Hva er bedre?

De fire trehusene på Sjøstrand har de siste årene gjennomgått omfattende oppgradering med blant annet nye bad og kjøkken, og utskifting av vinduer og panel. Men byrådet påpeker at bygningene er i for dårlig stand, og lover at beboerne skal få et bedre tilbud. Både ansatte og beboere stiller spørsmål om det er mulig.

Bystyrepolitiker Ivar Johansen (SV) har på rusmiddeletatens egne sider funnet seks ledige plasser og 31 på venteliste.

- De fleste beboerne våre har omfattende helseproblemer, men på grunn av rusproblemene passer de sjelden inn på ordinære sykehjem. Omsorgsboliger er heller ikke et alternativ, påpeker hovedtillitsvalgt Heidi Mjelde Roen.

Helsebonus

På Sjøstrand serveres fire måltider om dagen, og de som ikke møter opp blir hentet eller får mat og medisiner på rommet. Senteret har også egen sykepleier.

Sjøstrand er ingen avvenningsinstitusjon. Målet er å gi beboerne hjelp til å stabilisere og mestre rusmisbruket. En konsekvens er at det er strenge restriksjoner på drikkingen. Øl kan bare drikkes i «Bua», en gammel pølsebu som er plassert på eien­dommen. Skal de innta sterkere saker, må de til «Stien» utenfor institusjonen.

- De fleste endrer drikkemønsteret sitt når de kommer hit, og noen av dem har helt sluttet å drikke, forteller Roen.

Redd for Oslo

Audun Hagen er tillitsvalgt for beboerne, og han bekymrer seg for framtida.

- Åssen skal det gå? spør han og setter øyne fulle av fortvilelse i oss.

- Her på Sjøstrand har jeg fått ro i sjela. Jeg har bodd på mange institusjoner før, og det har vært et helvete. Her er det fredelig, og vi føler oss trygge.

- Ingen av oss som bor her vil tilbake til Oslo. Det er det samme som å komme tilbake til det gamle livet, sier Audun.

Når han er i form til det, jobber han i oppvaska på felleskjøkkenet, men nå om dagen går mesteparten av tida med til å kjempe for et videre liv på Sjøstrand. Han har også fått naboene med som støttespillere.

Beboerne har også sendt brev til alle Oslos bystyrepolitikerne der de ber om at menneskene på Sjøstrand må ses på som «mer enn røde tall på et livløst papir i et regnskap». Men fore­løpig er det ingen Oslo-byråder som har besøkt dem.

- To ganger har vi stelt og ordna til de skulle komme, men de har meldt avbud i siste liten.

River opp rota

Ivar Cato Axgil er en annen Sjøstrand-beboer som etter mange urolige år endelig har slått rot.

- Som tidligere narkoman er det dødfødt for meg å komme tilbake til Oslo og møte gamle kjente, sier Ivar som med gru tenker tilbake på andre kommunale tilbud han har hatt gjennom sin ruskarriere. Steder der han måtte begynne med å plukke brukte sprøyter hver gang han skulle i dusjen.

Han er provosert over byråd Anniken Hauglies uttalelser:

- Hun sier vi skal få et bedre tilbud. Det er nedlatende å si slikt uten en gang å ha vært her og snakket med oss. Hva er bedre enn dette? undrer Ivar og slår ut med armen mot de grønne omgivelsene, og mot innhegningen med kaninene Fru Ringnes og Herr Borg.

- Å rive oss opp herifra blir som å røske en plante opp med rota og sette den i et annet bed og tro at den skal vokse og gro like godt, sier Axgil.

Solveig og Pus

På Solveigs kjøkkenbord snor den svarte hannkatten Pus seg mellom matmors kaffekopper. Solveig rister på hodet over politikerne som mener hjemmet hennes er for dårlig til å bli tatt vare på:

- Dette er hjemmet mitt, og jeg blir deprimert av å tenke på at jeg kanskje må flytte. Jeg klarer ikke å tenke på noe annet, jeg. Hva skal skje med meg og katten om vi må flytte herifra?

– Ingen kommentar

Sosialbyråd Anniken Hauglie melder gjennom sin byrådssekretær at hun har et så tettpakket program at hun ikke vil uttale seg om Sjøstrand før bystyrets budsjettbehandling i desember. Hauglie vil ikke opplyse om hun selv har tenkt å besøke Sjøstrand før budsjettbehandlingen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy