sidsel.hjelme@fagforbundet.no
I Solveig Magnussens ansikt er sporene fra et hardt liv meislet inn. Den slitne kroppen stabber på grusveien mellom de gamle trehusene på Bjerkås i Asker. Da hun kom til Sjøstrand for 11 år siden, fant Solveig for første gang på mange år et hjem. Etter mange år med rusmisbruk, institusjonsopphold og utkastelser vet Solveig bedre enn de fleste hva det er å være hjemløs.
Nå frykter 69-åringen at de gode årene i livet er talte.
Budsjettkutt
Neste år skal Oslo kommune spare 13 millioner på russektoren. Et beløp som tilsvarer kommunens kostnader på Sjøstrand. Selv om budsjettet først skal behandles i bystyret 7. desember, har Oslos sosialbyråd Anniken Hauglie (H) allerede uttalt til TV2 at Sjøstrand omsorgssenter skal nedlegges.
Trussel om nedlegging setter sitt preg på alle beboerne på Sjøstrand. De fleste av dem er over 60 år og har hatt hjemmet sitt her i mer enn ti år. Eldste beboer er 81 og har bodd på Sjøstrand i 26 av dem.
Hva er bedre?
De fire trehusene på Sjøstrand har de siste årene gjennomgått omfattende oppgradering med blant annet nye bad og kjøkken, og utskifting av vinduer og panel. Men byrådet påpeker at bygningene er i for dårlig stand, og lover at beboerne skal få et bedre tilbud. Både ansatte og beboere stiller spørsmål om det er mulig.
Bystyrepolitiker Ivar Johansen (SV) har på rusmiddeletatens egne sider funnet seks ledige plasser og 31 på venteliste.
- De fleste beboerne våre har omfattende helseproblemer, men på grunn av rusproblemene passer de sjelden inn på ordinære sykehjem. Omsorgsboliger er heller ikke et alternativ, påpeker hovedtillitsvalgt Heidi Mjelde Roen.
Helsebonus
På Sjøstrand serveres fire måltider om dagen, og de som ikke møter opp blir hentet eller får mat og medisiner på rommet. Senteret har også egen sykepleier.
Sjøstrand er ingen avvenningsinstitusjon. Målet er å gi beboerne hjelp til å stabilisere og mestre rusmisbruket. En konsekvens er at det er strenge restriksjoner på drikkingen. Øl kan bare drikkes i «Bua», en gammel pølsebu som er plassert på eiendommen. Skal de innta sterkere saker, må de til «Stien» utenfor institusjonen.
- De fleste endrer drikkemønsteret sitt når de kommer hit, og noen av dem har helt sluttet å drikke, forteller Roen.
Redd for Oslo
Audun Hagen er tillitsvalgt for beboerne, og han bekymrer seg for framtida.
- Åssen skal det gå? spør han og setter øyne fulle av fortvilelse i oss.
- Her på Sjøstrand har jeg fått ro i sjela. Jeg har bodd på mange institusjoner før, og det har vært et helvete. Her er det fredelig, og vi føler oss trygge.
- Ingen av oss som bor her vil tilbake til Oslo. Det er det samme som å komme tilbake til det gamle livet, sier Audun.
Når han er i form til det, jobber han i oppvaska på felleskjøkkenet, men nå om dagen går mesteparten av tida med til å kjempe for et videre liv på Sjøstrand. Han har også fått naboene med som støttespillere.
Beboerne har også sendt brev til alle Oslos bystyrepolitikerne der de ber om at menneskene på Sjøstrand må ses på som «mer enn røde tall på et livløst papir i et regnskap». Men foreløpig er det ingen Oslo-byråder som har besøkt dem.
- To ganger har vi stelt og ordna til de skulle komme, men de har meldt avbud i siste liten.
River opp rota
Ivar Cato Axgil er en annen Sjøstrand-beboer som etter mange urolige år endelig har slått rot.
- Som tidligere narkoman er det dødfødt for meg å komme tilbake til Oslo og møte gamle kjente, sier Ivar som med gru tenker tilbake på andre kommunale tilbud han har hatt gjennom sin ruskarriere. Steder der han måtte begynne med å plukke brukte sprøyter hver gang han skulle i dusjen.
Han er provosert over byråd Anniken Hauglies uttalelser:
- Hun sier vi skal få et bedre tilbud. Det er nedlatende å si slikt uten en gang å ha vært her og snakket med oss. Hva er bedre enn dette? undrer Ivar og slår ut med armen mot de grønne omgivelsene, og mot innhegningen med kaninene Fru Ringnes og Herr Borg.
- Å rive oss opp herifra blir som å røske en plante opp med rota og sette den i et annet bed og tro at den skal vokse og gro like godt, sier Axgil.
Solveig og Pus
På Solveigs kjøkkenbord snor den svarte hannkatten Pus seg mellom matmors kaffekopper. Solveig rister på hodet over politikerne som mener hjemmet hennes er for dårlig til å bli tatt vare på:
- Dette er hjemmet mitt, og jeg blir deprimert av å tenke på at jeg kanskje må flytte. Jeg klarer ikke å tenke på noe annet, jeg. Hva skal skje med meg og katten om vi må flytte herifra?
– Ingen kommentar
Sosialbyråd Anniken Hauglie melder gjennom sin byrådssekretær at hun har et så tettpakket program at hun ikke vil uttale seg om Sjøstrand før bystyrets budsjettbehandling i desember. Hauglie vil ikke opplyse om hun selv har tenkt å besøke Sjøstrand før budsjettbehandlingen.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing