Tirsdag i denne uka undertegnet FOA – det danske motstykket til Fagforbundet – tariffavtale med Samariten. Onsdag svarte rundt 50 redningsfolk organisert i 3F med en demonstrasjon utenfor FOAs hovedkvarter. Det fikk FOAs forbundsleder Dennis Kristensen til å true med å sprenge LO.
Dårlig økonomi
Hele striden er en utløper av kommunereformen som 1. januar 2007 omdannet de 15 daværende amtene (fylkene) til fem regioner. De nye regionene har mistet nesten alle amtenes oppgaver til stat og kommuner, og har stort sett bare ansvaret for sykehusdriften.
De økonomisk pressede regionene valgte i fjor å sette all ambulansekjøring på anbud, der det private Falck i forveien var den dominerende aktøren, supplert av kommunale selskaper i en rekke byer. Deriblant Københavns Brandvæsen som ligger i den internasjonale eliten for kort responstid.
Stor uro
Samariten vant i fjor høst anbudet for region Midt-Jylland, store deler av Sjælland samt København. Samariten er imidlertid et lite, familieeid selskap som er avhengig av ekstern kapital for å kunne uføre oppgaven. Rett før jul måtte de kaste inn håndkledet inn i Midt-Jylland. Samtidig varslet både FOA og 3F blokade mot selskapet, og en rekke LO-forbund varslet sympatiaksjoner.
Ulike avtaler
Da FOA tirsdag undertegnet tariffavtale med Samariten, vakte det vrede hos 3F. FOA organiserer i forveien de kommunalt ansatte redningsfolkene, mens 3F organiserer de privatansatte – og mener at redningsfolkene som nå skal overføres fra kommunal til privat arbeidsgiver også bør arbeide under 3Fs tariffavtale som er betydelig bedre enn FOAs.
Denne vurderingen deles av klubben i Københavns Brandvæsen som har protestert på det skarpeste mot den nye avtalen.
– Det er mangel på redningsfolk, så vårt forbund kunne saktens ha oppnådd en avtale på nivå med den 3F har med Falck som gir opptil 2600 kroner mer om måneden, uttaler Anders Villadsen, nestformann i Brandfolkenes Klub i København til dagbladet Arbejderen. Han viser til at klubben ved lønnsoppgjøret i fjor vår krevde å komme opp på 3F-avtalens nivå, uten å oppnå noe som helst.
– Denne striden nører oppunder den negative oppfatningen av fagbevegelsen som et sted der man for alt i verden kjemper for sin egen maktposisjon. Det er akkurat det 3F og FOA er i gang med i dette tilfellet, sier arbeidsmarkedsforsker Jørgen Steen Madsen, Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.
Samme avis påpeker at de to forbundene allerede er i uenige om hvem som skal organisere handikapphjelperne, og siterer Dennis Kristensen for å uttale at de to konfliktene henger nøye sammen.
– I vår avtale med Samariten holder vi oss klart til FOAs område og respekterer at 3F har dekket hele Falck. Så jeg syns at 3F skal ta konsekvensen og anerkjenne at FOA står for hele pleieområdet og av samme grunn trekker følehornene til seg i grensestriden om handikapphjelperne. Ellers slutter alt, inkludert min motivasjon til å være med i LO, sier Kristensen.
3F mener på sin side at FOA gjennom å inngå denne avtalen har åpnet en låvedør for Samariten på det danske markedet, og varsler nå at saken vil bli brakt for arbeidsretten med det formål å få avtalen opphevet.
Vanskelig finansiering
Det store spørsmålet er om Samariten overhodet kommer i gang med å kjøre ambulanse i København og Region Sjælland fra 1. september. Mens tariffavtalen for København er undertegnet og mange av de nåværende redningsfolkene er på full fart over i andre yrker, melder 3F at forbundet ikke er i nærheten av å inngå en avtale for resten av Sjælland. Et forhandlingsmøte onsdag kveld ble avlyst før det kom i gang, fordi Samariten ikke var i stand til å fortelle hvordan de vil løse oppgaven.
3F raser også mot region Sjælland som utelukkende så på prisen da Samariten ble tildelt anbudet, uten å kreve detaljerte opplysninger. Amatøraktig av regionen, ifølge Jan Villadsen, formann i 3F Transport. Derfor opprettholder 3F blokaden mot Samariten.
Ifølge Berlingske Tidende må Samariten skaffe 200 mill. kroner i løpet av et par uker om selskapet overhodet skal kunne komme i gang i Danmark. Finanskrise og en tvilsom forretningsmodell gjør det imidlertid mer enn vanskelig å finne eksterne investorer, heter det.
– Enhver tanke om at Samaritens eiere selv skulle være i stand til å skaffe pengene, er utopi, noterer avisen som i likhet med en rekke medier forgjeves har forsøkt å få en kommentar fra Samariten selv.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB