Sabah takker for støtten - og drar
Kurdiske Sabah Magid reiser i slutten av januar tilbake til hjembyen Kirkuk i Nord-Irak etter forgjeves kamp for arbeids- og oppholdstillatelse.
Den 33-årige asylsøkeren Sabah Magid var en godt integrert og verdsatt medarbeider i Sandefjord kommune. Etter at utlendingsmyndighetene avslo oppholdstillatelse, må han ut av landet. Han drar med blandede følelser. - Jeg ser fram til å møte moren og familien min, og min forlovede som har ventet på meg. Samtidig er jeg trist og lei meg fordi jeg må forlate Norge og ikke kan komme tilbake, sier Sabah. Han er nervøs for hvordan han vil takle tilværelsen i Irak. - Situasjonen i Kirkuk kaotisk. Du er aldri sikker når du går ut, du kan du bli kidnappet eller drept når som helst, sier Sabah Magid til Fagbladet.
Takker alle
Sabah håper han kan få bruke kreftene sine i gjenoppbyggingen av hjemlandet. Men han vet ingenting om hva framtiden vil bringe.
Asylsøkeren og sosionomen som flyktet til Norge for seks år siden, vil gjerne takke alle som har støttet ham. - Jeg er veldig takknemlig for all støtten fra Sandefjordingene, fra ordfører Bjørn Ole Gleditsch, fra barn og unge, fra Eddie Whyte og Petter Brynhildsen i Fagforbundet i Sandefjord. Det har vært utrolig flott. - Jeg har også satt svært stor pris på støtten fra den gamle sjefen min og fra advokat Petter Kirkeby som har arbeidet gratis i mange timer for å hjelpe meg. Dette er jeg veldig takknemlig for, sier Sabah Magid.
Utestengt fra Schengen
- Kampen for å få lov å bli i Norge har vært lang for Sabah og vi forstår at han nå føler seg tvunget til å reise hjem. Han har levd i usikkerhet og uten inntekter i over tre år, og opplever at myndighetene har sultefôret ham ut av landet. Kommunens straff for å ha misforstått utlendingsloven var en bot på kr 40.000. Sabahs straff er at han er utestengt fra Schengen-området på livstid.
- Dette er urettferdig, sier Eddie Whyte, nestleder i Fagforbundet Vestfold og en sterk støttespiller for kurdiske Sabah Magid fra første dag. - Regjeringens politikk om inkludering og integrering virker helt meningsløs når mennesker med særskilt kompetanse og erfaring blir kastet ut av landet mens vi roper høyt om behovet for flere kvalifiserte medarbeidere fra utlandet, sier Eddie Whyte til Fagbladet.