JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk ambulansefarse i Danmark mot slutten

Krisemøte i region Hovedstaden tirsdag kveld skal avgjøre om det svenske ambulansefirmaet Samariten fullstendig må droppe sin storsatsing i Danmark.

2009011313490120131216082122

Mandag måtte Samariten gi opp det største oppdraget firmaet hadde vunnet i Danmark, å kjøre ambulanse i store deler av region Sjælland. I forveien hadde firmaet trukket seg fra sitt nest største oppdrag, region Midt-Jylland.

Tilbake står bare kjøringen i Københavns sentrum, etter at det svenske firmaet ble den store vinneren da regionene i fjor høst satte ambulansekjøringen ut på anbud.

Flere politikere i region Hovedstaden varslet før tirsdagens møte at de går inn for å droppe samarbeidet med Samariten helt. Dermed kan det lille, familieeide svenske firmaet bli stående tilbake med en gjeld på minst 100 millioner kroner og en forestående konkurs etter eventyret i Danmark.

100 millioner er nemlig summen Samariten var billigere enn den nest billigste konkurrenten, Falck, da anbudskonvoluttene for region Sjælland ble åpnet i fjor høst. Og regionen har allerede varslet at den vil kreve beløpet hos Samariten - som ifølge danske medier har en egenkapital på 1.3 millioner kroner.

Fagbevegelsen raser mot regionspolitikerne som har forårsaket farsen ved å bare se på prisen da anbudene ble innlevert.

-Politikerne har skremt mange redningsfolk vekk fra faget. Samtidig er de skyld i at utdanningen av nye lærlinger er stanset, noe som kan gi betydelige problemer i et fag som allerede er preget av stor mangel på arbeidskraft, heter det i en felles uttalelse fra redningsfolkene i fagforbundene FOA og 3F.

Det var inntil nylig lagt opp til strid mellom de to forbundene som organiserer henholdsvis kommunalt og privat ansatte redningsfolk. Grensestridighetene kan nå glemmes, i hvert fall for en stund, mens regionene prøver å få i stand en ny anbudsrunde.

Ifølge en pressemelding fra Samariten måtte selskapet trekke seg fra Sjælland, fordi tilbudet om en tariffavtale fra 3F var alt for dyrt. 3F viser på sin side til at avtalen var identisk med en avtale som ble inngått med hovedorganisasjonen Dansk Industri i fjor.

- De har simpelthen budt på en oppgave de ikke kunne løse, sier Jan Villadsen, som er leder i 3Fs transportgruppe.

Ifølge Samariten var man tett på å underskrive en avtale med et utenlandsk kapitalfond om finansieringen av driften på Sjælland, men investoren trakk seg angivelig på grunn av avtaleutkastet fra 3F.

FOA er på sin side klar til å trekke seg fra tariffavtalen for region Hovedstaden som ble inngått med Samariten i forrige uke.

-Det er ingen grunn til å sette i gang det store godkjennelsesarbeidet for avtalen hvis Samariten er på vei ut av Danmark, konstaterer FOAs forbundsleder Dennis Kristensen.

I København håper redningsfolkene nå at de kan fortsette med å ha Københavns Brandvæsen som arbeidsgiver.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy