Forretningsutvalget i region Hovedstaden valgte på et krisemøte tirsdag kveld å trekke seg fra avtalen med svenske Samariten om ambulansekjøringen i København. Selskapet har selv trukket seg fra de to største anbudene det hadde vunnet, kjøringen i region Sjælland og region Midt-Jylland.
Jobb igjen
– Nå er det viktig å komme ut av avtalen på en ordentlig måte, og så er vi enige om å ta imot tilbudet fra Københavns Brandvæsen om å fortsette driften, sa regionsformann Vibeke Storm Rasmussen etter krisemøtet.
Københavns Brandvæsen sa i fjor høst opp sine 163 ansatte innenfor ambulansekjøringen da de tapte anbudet til Samariten og Falck fra 1. september i år. Tirsdag kveld feiret de ansatte at det nå er jobb igjen til rundt 60 av de oppsagte, med håp om at alle kan bli gjenansatt når røyken legger seg etter kaoset. Det kommunale selskapet håper å kunne overta en del av kjøringen i region Sjælland.
Konkurranseutsettingen hadde blant annet som formål å skape større konkurranse til det private Falck som har nesten-monopol i store deler av Danmark, og som nå kan se fram til å bli ytterligere styrket i denne posisjonen. Det kom som en overraskelse for alle parter, ikke minst Samariten selv, at det lille svenske selskapet vant ambulansekjøring for 450 millioner kroner i året, en oppgave det slett ikke kunne klare. Men bordet fanget.
Nye monopol
– Vi skulle jo ta det billigste anbudet, uttalte Vibeke Storm Rasmussen tirsdag kveld.
Med gjenopplivingen av ambulansekjøringen til Københavns Brandvæsen, er det nå tre kommunale brannvesener tilbake som kan konkurrere med Falck. Et fjerde bukket under ved fjorårets anbudsrunde. I region Midt-Jylland besluttet forretningsutvalget tirsdag å la Falck overta oppgavene Samariten har trukket seg fra. Dermed er Falcks jyske monopol totalt. Region Sjælland overveier nå om det skal holdes en ny anbudsrunde, eller om regionen selv skal overta oppgaven. Og region Hovedstaden gir altså deler av oppgaven tilbake til Københavns Brandvæsen som har stått for ambulansedriften i København i over 100 år.
En talsmann for Samariten sier til det nasjonale danske nyhetsbyrået Ritzau at selskapet overveier en erstatningssak mot region Hovedstaden, mens region Sjælland tilsvarende har signalisert en mulig erstatningssak mot Samariten.
Regningen for sirkuset havner hos sykehusvesenet som kan bli nødt til å si opp mange ansatte etter at de i fjor høst budsjetterte med de 120 millioner kronene de antok ville bli spart på konkurranseutsettingen.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing